Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Проучване показва, че киселото мляко е спасило българите от COVID-19

Снимка: Wikipedia

Киселото мляко е предпазило българите от коронавируса, твърди ново проучване, публикувано в списанието „Clinical and Translational Allergy“, изследващо връзката между смъртността на вируса и хранителните различия между нациите.

Според учените нациите, които консумират много кисело мляко или кефир, като Гърция, България и Турция, са регистрирали ниска смъртност от COVID-19.

Осен ферментиралите млечни продукти експертите смятат, че храните, съдържащи прясно и кисело зеле, могат да бъдат полезни в борбата с коронавируса, тъй като то понижава нивата на АСЕ 2, които помагат на вируса да зарази организма.

Според европейските изследователи, това би могло да обясни защо страни като Германия и Южна Корея, където тази храна е ключова част от менюто им, са с по-малко смъртни случаи в пандемията.

„Храната играе роля при имунната защита срещу COVID-19 и може да обясни някои от разликите, наблюдавани в епидемиологичната ситуация в европейските страни. Разбирането на тези различия и защитни фактори, какъвто е храната, е от решаващо значение и може да помогне за овладяване на такива епидемии. Сега промених начина си на хранене, ям сурово зеле три пъти седмично, кисело зеле веднъж седмично, йогурт за закуска и избирам кисели зеленчуци“, казва д-р Жан Бускет, професор от университета в Монпелие във Франция и бивш експерт на СЗО, който ръководи проучването.

Според СЗО, в Германия има значително по-ниска смъртност, както и в Австрия, Чехия, Полша, Словакия, Прибалтика, Финландия, България, Гърция и Румъния. Смъртността обаче е много по-висока в Белгия, Франция, Италия, Испания и Великобритания.

Експертите в проучването твърдят, храната може да бъде ключовата разлика между нациите.

В страни с ниска смъртност хората обикновено консумират големи количества ферментирали храни, като кисело зеле или млечни продукти. Тези храни са богати на антиоксиданти и се смята, че понижават нивата на ключов ензим, наречен АСЕ 2. Той е прикрепен към клетките в белите дробове, които СOVID-19 използва като входна точка в тялото.

Учените смятат, че ферментиралите храни могат да действат като естествен блокатор на вирусите.

„Установихме, че определена храна може да намали активността на АСЕ2. Например ферментиралите млечни продукти са признати за естествени инхибитори на АСЕ2. Коронавирусът се свързва с АСЕ2, причинявайки оксидативен стрес, възпалителни процеси и респираторни ефекти. Ферментиралите храни имат мощен антиоксидантен ефект и могат да предпазят от тежка форма на COVID-19“, казва д-р Баскет. /БГНЕС


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Лесна работа: Накрая всичко си идва на мястото

През лятото светът е повече радост, слънце, любов. Като стана дума за любов, ето история за влюбена двойка. Бернар и Ема. Живеят заедно от години и се обичат. Той иска да й предложи брак, но все не успява да подреди детайлите така, че да бъде незабравимо. Знаете: перфектните неща… Място, време, обстоятелства... Често се фокусираме върху тях...

публикувано на 08.07.25 в 14:26

Компаниите и предприемачите очакват еврото

За компаниите и предприемачите у нас, еврото отдавна не е тема. Най-малкото, защото  е добро решение за тях. Това коментира за Радио Варна Данаил Коев, съосновател и управител на счетоводна компания, която се е специализирала с работа със стартъп компании и международни фирми, работещи в България. А еврото не е тема за тях, защото  основната част..

публикувано на 08.07.25 в 13:40

И с кампании за популяризиране, и без, броят на трансплантациите у нас е постоянен

От началото на тази година в страната ни са извършени 14 органни трансплантации. Това каза за Радио Варна д-р Евелина Цветкова, директор на Дирекция „Управление, координация и контрол на трансплантацията и асистирана репродукция“ в Изпълнителна агенция "Медицински надзор".  По данни на агенцията, към дата 3 юни, 862 българи чакат органна..

публикувано на 08.07.25 в 11:25

Поредна порция юлска жега

Днес ще се запази предимно слънчево и горещо. Ще духа слаб до умерен вятър от югоизток, следобед по Черноморието подсилен от бриз.  Максималните температури във вътрешността ще са между 37° и 42°, а по Черноморието ще са от 28° до 33°, за Варна около 31°. Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на морската вода между 24° и 27°. Изгрев на..

публикувано на 08.07.25 в 06:18

Спешен ремонт правят на подлеза до РЗИ, след като падна мазилка

Спешен ремонт ще бъде извършен на подлеза под бул. "Васил Левски" до Регионалната здравна инспекция във Варна и стадион "Спартак", след като паднаха огромни парчета от мазилката. Падна мазилка от тавана на подлеза до РЗИ-Варна (СНИМКИ) От Община Варна са извършили проверка. Според често преминаващи оттам причината е или високите температури или..

публикувано на 07.07.25 в 16:02

Варна отбеляза 134 години от рождението на контраадмирал Иван Вариклечков

С военен ритуал и полагане на цветя и венци бе отбелязана 134-тата годишнина от рождението на контраадмирал Иван Вариклечков. Събитието се състоя на паметника-барелеф на бележития българин, поставен пред сградата на Щаба на Военноморските сили в морската столица. На церемонията присъстваха заместник-кметът с ресор сигурност и обществен ред Илия Коев,..

публикувано на 07.07.25 в 11:58

Във Варна изрисуваха 20-метров акварел

Ларгото на морската столица беше преобразено от артистична атракция - рисуването на най-дългия акварел в рамките на провеждащото се във Варна Четвърто издание на Международното триенале "Духът на акварела" 2025. Акварелният лист с дължина 20 м привлече вниманието на варненци и на туристите, които не пропуснаха възможността да снимат необичайното..

публикувано на 07.07.25 в 08:35