Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Проучване показва, че киселото мляко е спасило българите от COVID-19

Снимка: Wikipedia

Киселото мляко е предпазило българите от коронавируса, твърди ново проучване, публикувано в списанието „Clinical and Translational Allergy“, изследващо връзката между смъртността на вируса и хранителните различия между нациите.

Според учените нациите, които консумират много кисело мляко или кефир, като Гърция, България и Турция, са регистрирали ниска смъртност от COVID-19.

Осен ферментиралите млечни продукти експертите смятат, че храните, съдържащи прясно и кисело зеле, могат да бъдат полезни в борбата с коронавируса, тъй като то понижава нивата на АСЕ 2, които помагат на вируса да зарази организма.

Според европейските изследователи, това би могло да обясни защо страни като Германия и Южна Корея, където тази храна е ключова част от менюто им, са с по-малко смъртни случаи в пандемията.

„Храната играе роля при имунната защита срещу COVID-19 и може да обясни някои от разликите, наблюдавани в епидемиологичната ситуация в европейските страни. Разбирането на тези различия и защитни фактори, какъвто е храната, е от решаващо значение и може да помогне за овладяване на такива епидемии. Сега промених начина си на хранене, ям сурово зеле три пъти седмично, кисело зеле веднъж седмично, йогурт за закуска и избирам кисели зеленчуци“, казва д-р Жан Бускет, професор от университета в Монпелие във Франция и бивш експерт на СЗО, който ръководи проучването.

Според СЗО, в Германия има значително по-ниска смъртност, както и в Австрия, Чехия, Полша, Словакия, Прибалтика, Финландия, България, Гърция и Румъния. Смъртността обаче е много по-висока в Белгия, Франция, Италия, Испания и Великобритания.

Експертите в проучването твърдят, храната може да бъде ключовата разлика между нациите.

В страни с ниска смъртност хората обикновено консумират големи количества ферментирали храни, като кисело зеле или млечни продукти. Тези храни са богати на антиоксиданти и се смята, че понижават нивата на ключов ензим, наречен АСЕ 2. Той е прикрепен към клетките в белите дробове, които СOVID-19 използва като входна точка в тялото.

Учените смятат, че ферментиралите храни могат да действат като естествен блокатор на вирусите.

„Установихме, че определена храна може да намали активността на АСЕ2. Например ферментиралите млечни продукти са признати за естествени инхибитори на АСЕ2. Коронавирусът се свързва с АСЕ2, причинявайки оксидативен стрес, възпалителни процеси и респираторни ефекти. Ферментиралите храни имат мощен антиоксидантен ефект и могат да предпазят от тежка форма на COVID-19“, казва д-р Баскет. /БГНЕС


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Символиката на черните дрехи

Психолозите са установили, че изборът на дрехи разкрива повече за вътрешния свят на човек, отколкото повечето от нас осъзнават, пише Vegoutmag.  Експертите са установили седем отличителни черти на тези, които предпочитат черния цвят в гардероба си: Те ​​запазват умствената си енергия  Умората от решения е реалност и хората, които носят само черно,..

публикувано на 22.11.25 в 14:25

Как да не загубим пари и как да се предпазим от измами при преминаването към евро

Асоциация "Активни потребители" обяснява какво трябва да знаем за прехода към новата валута.  Къде ще могат да подадат сигнали в такива случаи потърпевшите потребители? • Националната агенция за приходите – когато нарушенията са свързани с издадени разплащателни документи на граждани, или когато търговец е увеличил цените на предлаганите от него..

публикувано на 22.11.25 в 10:18

Отец Алексей: Важно е да обръщаме внимание на чувствата на другия

Важно е да обръщаме внимание на чувствата на другия и да го уважаваме. Ако не се възпита това качество вкъщи, навън - в живота, децата стават склонни да нагрубяват своите връстници. Това каза отец Алексей от храма „Св. Николай Чудотворец“ във Варна в Деня на християнското семейство.  Той и съпругата му имат шест деца - пет дъщери и един син. Бащата на..

публикувано на 21.11.25 в 20:01

Варненският свободен университет "Черноризец Храбър" изпрти 30-ия си випуск в Деня на християнското семейство

Академичното ръководство на Варненския свободен университет "Черноризец Храбър" връчи дипломите за висше образование на абсолвентите от есенната сесия на Випуск 2025 на тържествена церемония. Випуск 2025 е 30-ият в историята на университета. Близо петстотин абсолвенти завършиха успешно пролетната и лятната сесия тази година във Варненския свободен..

публикувано на 21.11.25 в 17:58
Темз Арабаджиева

Темз Арабаджиева: Четенето е широка земя и има книга за всеки

Четенето е една широка земя и има книга за всеки. Това заяви за Радио Варна и предаването "Новият ден" Темз Арабаджиева, представител на едно от най-големите издателства у нас. Най-важна е мисията, с която се нагърбва всяко едно издателство, а това предполага и известни компромиси, допълни Арабаджиева. Тя определи като дълго пътуване между автор и..

публикувано на 21.11.25 в 14:35

Кампания в Балчик за откриване на архивни снимки и мебели от 1930–1940 г. „Младоженската стая на градската Добруджа“

Във връзка с Деня на християнското семейство Държавен културен институт „Културен център Двореца“ – Балчик обявява кампания за издирване на архивни фотографии, мебели и предмети от градския бит на Добруджа от периода 1930–1940 година, които да послужат за създаването на нова музейна експозиция „Младоженска добруджанска стая“. Периодът между двете..

публикувано на 21.11.25 в 13:00

Варненската библиотека с редица инициативи за Деня на четенето

Регионалната библиотека "Пенчо Славейков" във Варна посреща Деня на четенето, 21 ноември, с поредица от инициативи, свързани с темата за книгите като мост между поколенията и общностите. Програма включва литературни премиери, срещи с читатели, събития за деца и посещения във варненски училища. Книгите на Фьодор Достоевски са сред най-търсените във..

публикувано на 21.11.25 в 10:55