Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Проф. Васил Николов: Най-атрактивният праисторически обект в Европа - Провадия-Солницата, тази година ще бъде затворен за туристи

4
Провадия-солницата от „птичи поглед”. Снимка: Исторически музей – Провадия

16-тият археологически сезон на Праисторическия комплекс Провадия-Солницата ще започне на 1 август и ще продължи около два месеца, каза за радио Варна проф. Васил Николов, ръководител на разкопките. Все още не е ясно колко точно ще е финансирането, допълни той. За първи път тази година историческото място няма да бъде отворено за туристи, заради пандемията с коронавируса. Провадия-Солницата е знаков обект, чийто проучване започна през 2005 година. Досега археолозите разкриха сензационни данни свързани с праисторията на нашите земи.

Комплексният праисторически обект Провадия-Солницата представя останките на най-стария солодобивен център в Европа (5500 - 4200 г. пр. Хр.), превърнал се в първия праисторически град на нашия континент (4700-4200  г.  пр.  Хр.), който се състои от укрепено с каменни стени селище (цитадела), производствен солодобивен комплекс, ритуално поле (ямно светилище) и некрополи. Заема площ от около 200 дка. Възникването и развитието му е свързано с Мировското солно находище, върху което той се намира. Изваряването на разсол в керамични съдове е най-ранният регистриран в Европа случай на тази технология за получаване на сол, а Провадия-Солницата е най-древният солодобивен център на стария континент. В зоната на солодобивния център засега са установени четири съоръжения за изпаряване на сол, датиращи към късния неолит и късния халколит (5200-4200 г. пр. Хр.).


Проф. Васил Николов: Това е най-атрактивният праисторически обект в Югоизточна Европа. И макар, че финансирането все още не е осигурено, така или иначе имаме възможност и ще започнем от 1 август. Проучванията ще обхванат всички основни елементи на този красив обект – крепостните каменни системи, които са най-ранните в Европа, производствения център на сол, основното около което се върти живота и дейността на хората на това място и проучвания на няколко жилища с много богата материална култура. Говоря за времето на 6-ото и 5-ото хилядолетие преди Христа, което е едно време отдалечено от нас на 7 500 години. Селището е около 4700 години преди Христа. Причината в него да има крепостни стени е солта. Много хора знаят, че без сол, независимо от това какво слушаме непрекъснато от лекарите, които казват:“Не яжте сол.“, без сол човешкият живот е невъзможен. И именно затова Солницата, като производствен център в късната праистория, времето на първата европейска цивилизация е много важна, защото едно единствено такова място има в един огромен район от Карпатите до Бяло море и от Черно море до Босна. Добива на сол, тъй като тя е стратегическа суровина, е изключително важен и тези хора е трябвало да отбраняват производството, защото солта е и първите пари. Всичко, което се е произвеждало е било скривано или складирано зад каменните крепостни стени и със солта е развивана търговия на дълги разстояния.

Всяка година социализирате обекта, за да бъде достъпен и посещаван от повече хора и организирате Ден на отворените врати. Ще има ли възможност за посещения и тази година?

За съжаление тази година такъв ден няма да има заради пандемията с коронавируса. Не можем да си позволим да съберем като миналата година около 1600 души, които преминаха през обекта. При нас принципът е не просто някой да дойде и да види отдалеч камъните, а ние да обясняваме. Винаги някой колега от екипа обяснява какво е значението и какво представляват отделните структури, които могат да се видят. Но това сега не може да стане заради сигурността на археологическия екип и на туристите.

Знаете ли какво стана с намерението в Провадия да бъде открит Музей на солта, в който да бъдат представени всички артефакти открити в Солницата?

Имаме толкова артефакти, че вече Историческия музей в Провадия се пръска по шевовете. Беше отредена една сграда в центъра на Провадия, но Общинският съвет после си я взе обратно с друга цел. След това започнаха разговори за построяване на сграда, които продължаваме и с новото общинско ръководство, което има позитивно отношение към идеята. Нещо трябва да направим, защото това би било много важно за Провадия. Чрез музея градът ще подпомогне икономиката и туризма си и то много сериозно.

От колко души ще бъде екипът този сезон?

Разчитаме на хората от района, които работят при нас срещу заплащане. А броят им зависи от финансирането, което ще стане известно по-нататък. Миналата година бяха над 40 души, но тогава парите, които бяха отпуснати бяха 200 000 лева. Сега не знаем дали отново ще са толкова. Ако се окаже, че не можем да осигурим финансиране, може да се наложи да съкратим времето на разкопките.

Какво си пожелавате преди началото на всеки сезон?

Да сме здрави и да бъдем единни и работещи като екип, както е било винаги. Когато ние сме благоразположени към обекта, той се отплаща.

Проф. Васил Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. д-р Милков: Без апаратче при намален слух се увеличава рискът от деменция

Безплатни профилактични прегледи за нарушения на слуха организира за четвърта година МУ-Варна, по повод предстоящия „ Световен ден за защита на здравето на ушите и слуха “ или накратко Ден на слуха 3 март. Ц елта на подобни инициативи е да се насочи вниманието на обществеността към грижата за слуха при всички възрасти – универсален скрининг..

публикувано на 18.02.25 в 09:20

Майстори на домашното вино

27-ото издание на конкурса за домашно вино се проведе на 16 февруари във Варна. Участниците предоставиха над 160 проби, а от тях най-много на червени вина – 68, белите са били 65, а розе – 29. До финалния кръг достигнаха 47 проби, като за най-добро червено вино беше отличен Орлин Банков. Той получи и специалната награда за българския сорт..

публикувано на 18.02.25 в 09:00

Ученичка от НУИ "Добри Христов" във Варна стана младши студент в Грац, Австрия

София Иванова е ученичка в Националното училище по изкуствата "Добри Христов" във Варна. Св ири на флейта и се занимава с класическо пеене. И през тази година София продължава с успешните си изяви, като заслужи две награди "Златна Лира"  в Пловдив по време на ежегодния международен конкурс за музикално, танцово и изобразително изкуство "Орфееви..

публикувано на 17.02.25 в 08:35
доц. Огнян Боюклиев

Огнян Боюклиев, БАН: Ниското качество на храните е по-голям проблем от високата им цена

Ниското качество на храните в България е по-голям проблем от тяхната висока цена. Това мнение изрази в предаването „Позиция“ на Радио Варна доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН. Според него, бойкотът на хранителните супермаркети е знак за сериозен проблем в системата. Решението на проблема обаче не е в подобни..

публикувано на 15.02.25 в 13:58

Винен експерт: Родни вина се предлагат и в Мишлен ресторанти, избирайте българското!

Българите преоткриват  позабравените сортове тамянка и димят , особено през пролетта и лятото хората си ги търсят. Навлезе и модерното пенливо вино  П ет-нат (съкращение от Pétillant-naturel (естествено пенливо), което вече се прави на много места у нас. Български производители започнаха да правят много качествени пенливи вина по оригиналната..

публикувано на 14.02.25 в 08:08

Икономист: Бойкотът във варианта, в който се предлага днес, няма да има никакъв ефект

Бойкотът на търговските вериги заради високите цени на хранителните стоки, обявен за днес в цялата страна, няма да има никакъв ефект, ако изключим неговото медийно отразяване. Това коментира в предаването "Пост Фактум" на Радио Варна доц. д-р Михал Стоянов - ръководител на катедрата по "Икономика и управление на търговията и услугите" в Икономически..

публикувано на 13.02.25 в 18:12
Иван Кабуров

Зеленчукопроизодител: Държавата спешно да ограничи сивия сектор в покупко-продажбата на плодове и зеленчуци, да има контрол

Големият проблем не е точно това, че веригата продава на определена цена и стоката достига до нея на четвърта ръка. Проблемът е, че между земеделския производител и веригата има едно звено, което купува с кухи фирми, не плаща ДДС, не плаща данъци, не попада в контрола на държавата. С едни бусове се разкарва една продукция, ако не е рентабилно в..

публикувано на 13.02.25 в 11:48