Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Страстта към корабомоделизма: от детство до зрялост

| обновено на 20.08.20 в 11:42

От 1946 година в България корабомоделизмът се развива организирано от Народния морски съюз.

 Първите ръководители на новата спортна дисциплина са флотските офицери Протаси Пампулов и Стефан Цанев.

Първата морскомоделна лаборатория (ЦММЛ) е създадена през 1954 г. в гр. Варна с ръководител Владимир Кондов.

През 1957 година е учредена Републиканска секция по корабомоделизъм (РСКМ), а по-късно през 1972 година — „Българска федерация по корабомоделизъм“ (БФК).

Първото републиканско състезание по корабомоделизъм се провежда на 16 септември 1951 година на езерото в Борисовата градина в София.

 Първото международно състезание, в което участват български корабомоделисти, е в гр. Шверин (ГДР) през 1955 година.Българската федерация по корабомоделизъм е приета за член на Европейската корабомоделна федерация НАВИГА през 1964 година.

Първото участие в Европейско първенство на български състезатели по корабомоделен спорт е в гр. Катовице — Полша от 17 до 22 август 1965 година.През 1977 г. Европейската корабомоделна федерация НАВИГА прераства в Световна спортна организация по корабомоделизъм и корабомоделен спорт, на която БФКС е член-основател.От 23 до 31 август 1979 г. в Дуисбург (ФРГ) се провежда първото Световно първенство за моторни корабни модели, в което участват и български състезатели.

Модели-макети на самолети, танкове, автомобили, кораби, къщи, сгради, фигури и др., изработени от различни материали – пластмаса, дърво, картон, други представят в Археологическия музей участниците в Модел клуб "Варна". 

Тази година е 10-тото издание на изложбата.

Конкурсната част ще бъде на 29-и и 30-и август, като най-добрите модели в съответните категории ще бъдат наградени с грамоти и медали. 

В останалите дни от периода, експозицията отново остава само като изложба с вход свободен и ще продължи до 30 август включително. 


Чуйте какво сподели Иво Чернев, който е корабен инженер и корабен моделист в разговор с репортера ни Ваня Славова:


- Как започнахте да правите тези изящни произведения?
- Като моделист започнах много отдавна, в четвърти клас през миналия век. Имаше известно време, когато прекъснах. Но през последните 15-20 години отново съм с детските болести, от които не съм се излекувал още.
- Лесно ли се придобиват умения при корабомоделизма?
- Уменията се придобиват с течение на времето и с желанието, защото в момента литература има много: било в електронен или пък в хартиен вид. Въпросът е просто човек да има желание, да прегледа и да опита. От първия път е възможно да не стане, но от втория, третия или петия път понякога нещата се получават.
- На мен ми се струва много фина работа. С какви инструменти си помагате?
- Една част от инструментите са стандартните: свредла, ножовки със ситни зъби, друга част са инструменти, които са за връзване на такелажа на ветроходните кораби сами си ги правим. Те са по-особени и специфични, но изпълняват нашите желания и нужди.
- Кажете от какви материали са направени тези макети на кораби?
- Аз се занимавам масово с дървени ветроходи, затова основно е дървесина: има круша, има габър, има бреза, махагони на места; малко отлети детайли, малко фрезовани. И една голяма част от дървените детайли минават през ръката: с изпиляване на половината пръсти, нокти и така нататък.

- Сега всички тези макети стоят разположени тук в тази прекрасна изложба, иначе къде ги съхранявате?
- Съхранявам ги вкъщи. Аз затова се смея, че моите модели са от така наречения апартаментен тип, да могат да се съберат в един обикновен панелен апартамент. Всеки от тях си има кутия, която го защитава. Иначе ги пренасям с едно голямо комби по състезанията.
- В началото на разговора споменахте, че сте имали период на прекъсване на тази дейност. Какво Ви накара да започнете отново да се занимавате с корабомоделизъм?
- Какво ме накара? В известна степен е виновна и жена ми. Тя ме принуди да се върна към детските хобита, за да направя нещо като спомен за вкъщи. И така започнаха моделите един след друг да се умножават...
- Всъщност жените са едновременно виновни и музи!
- Да. С тях лошо, но и без тях лошо.
- Има ли модел, който сте посветили на своята съпруга?
- Да, но тя си го прибра и не дава да се изнася от вкъщи. Моделът е испански галеон от 16-и век. Преди време той беше на изложба във Военноморския музей и също има награда. Но към момента е съкровище у дома и не дават да го нося по изложби.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Доктор Нина Русева: Увеличават се болните от туберкулоза

Болните от туберкулоза се увеличават и от началото на годината до сега за Варна има регистрирани 49 случая, каза за Радио Варна доктор Нина Русева, координатор за туберкулозата за област Варна. За цялата 2023 година случаите се били 50, допълни тя. Туберкулозата е най-значимото социално заболяване и в момента в страната се провежда..

публикувано на 19.09.24 в 09:40

Daniel Gildenlöw (PAIN OF SALVATION): Музиката все повече зависи от външни фактори

Интервю с Daniel Gildenlöw (PAIN OF SALVATION) PAIN OF SALVATION са част от форума „Music Of The Ages“, който „Blue Hills Evehts“ организират в Пловдив. Мястото по традиция е Античният театър, а датите са 20 септември с MONO INC., 21 – с PAIN OF SALVATION и 22 септември с IHSAHN. Интервюто с лидера на PAIN OF SALVATION Daniel Gildenlöw..

публикувано на 19.09.24 в 08:20

Илюзионистът Арсен с кастинг за деца, изкушени от магичното изкуство

Кастинг за деца, които са с афинитет към магичното изкуство, ще организира известният магьосник Веселин Долмов-Арсен. Желаещите могат да се запишат за участие чрез публикуване на видео в страницата на Арсен във Фейсбук или на имейл. Поканата е отправена за деца до 18 години от цялата страна. Победителят ще излезе заедно с Арсен на сцената на 12..

публикувано на 18.09.24 в 08:00

Животът започва!

На прага на новата учебна година второкласниците от Международния френски лицей "Шарл Перо" във Варна имат двоен повод за радост и вълнение. Освен на новите предизвикателства, които часовете в клас ще им донесат, те се радват и на новата си песен! "Животът започва" е на френски език и може да бъде слушана в YouTube. Изминалата учебна година..

публикувано на 17.09.24 в 09:20

Шенгенското споразумение на практика не функционира

От понеделник Германия затвори всичките си граници с цел да ограничи незаконната имиграция.  П олицейските синдикати обаче алармират, че нямат необходимия персонал, за да извършват постоянни гранични проверки. Решението на правителството, ръководено от Германската социалдемократическа партия, има и политически оттенък, коментира пред..

публикувано на 16.09.24 в 14:33

Ален Илиев - първокласникът от Варна, който започва да пее, преди да проговори...

Ален Илиев е един от хилядите първокласници, които днес прекрачват училищния праг. Той е от Варна, на седем години, и открива в музиката спасение от всяка емоция, която неминуемо застига седемгодишните деца. Всяко чувство от малък Ален превръща в тон, а неговата първа песен - "Пеем ЗаЕдно", обедини в музика и танц деца, родители и учители из цялата..

публикувано на 16.09.24 в 11:55
гр. Варшава, Полша

"Форум за Варна" продължава с дискусии за съживяването на градската среда

“Форум за Варна” е инициатива на сдружение " Пространствата на Варна" . Това е проект за градско развитие с гражданско участие - поредица от срещи, на които експерти в градското планиране споделят своя опит от съживяването на средата в градовете, в които живеят, и превръщането ѝ в по-достъпна за гражданите. След посещението през юли във Варна на..

обновено на 16.09.24 в 09:46