Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Расте интересът към лагерите тип "сървайвър"

Екоцентър "Езерец" отново отваря врати тези за традиционните вече лагери тип "сървайвър". Участниците усвояват строителство с природни материали, приготвяне на храна на бавен огън и три дни живеят на палатки. Екоцентърът е изграден изцяло от природни материали – дърво, слама и глина. Има дървена беседка за хранене, лятна кухня, слънчева баня (за отоплението й се използва изцяло слънчева енергия) и санитарен възел на компост. Строителството им е извършено от доброволци, които всяко лято посещават лагера.

Ще измерят човешкото въздействие върху плажа

За първи път участниците ще имат задача да измерят човешкото въздействие върху плажа. Те ще трябва да оградят един квадратен метър от пясъчната ивица и да го изследват на дълбочина до 10 см. След това ще обобщят колко пластмасови капачки, чашки, опаковки, фасове и други боклуци са намерили.

Инициативата е на Обществения център за околна среда и устойчиво развитие във Варна и лично на един от неговите експерти Илиян Илиев.

Нарастващ интерес към лагерите тип "сървайвър"

Трите лагерни смени тази година първа смяна: 27-30 август, втора смяна: 3-6 септември и една извънредна смяна от днес: 20-23 август, за която местата са запълнени. Извънредната смята съвпада по време с поредица от екологични вечери в село Езерец, в които участниците в лагера ще се включат в различни работилници и ще посетят видео прожекции.

Организаторите осигуряват храна и напитки, палатки за тези, които нямат собствени, програма с дейности и материали за работилниците. Максималният брой участници в лагерна смяна е 12 души, а таксата за участие е 15 лв. на ден.

Извънредната смяна "Езерец 2020" се организира с подкрепата на Европейския корпус за солидарност и Центъра за развитие на човешките ресурси. Първа и втора смяна на еколагерите се организират по проект „Подобряване на общественото познание за ролята на гражданската организация за общността“ с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Основната цел на проекта е подобряване информираността на гражданите за ролята на неправителствените организации в обществото.

Снимки: ОЦОСУР

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Стридите на Кранево - целувка от русалка

Вече осем години работи първата ферма за култивирани стриди в България. Намира се на 700 метра от брега край село Кранево. Собственик е инж. Коста Петров.  Той е твърдо решен да докаже, че и у нас могат да се отглеждат морски деликатеси на световно ниво. Всичко за него започва като на филм, докато гледа по  "Дискавъри ченъл" как американците..

публикувано на 22.08.24 в 16:32

Охлюви по българевски

Милион и триста хиляди охлюви се развъждат във фермата за охлюви в каварненското село Българево. Стандартът е на 1 кв. метър да има по 300 охлюва. Това обяснява Пенчо Петков, родом от Тервел, който от 15 години е в този бизнес. Загубата при адаптацията на охлювите е около 50-60 хиляди броя на декар. Загуби има и при събирането им, докато израснат,..

публикувано на 22.08.24 в 10:36

Глоби за сметопочистващата фирма и за туристи, а центърът все така замърсен

И това лято Варна посреща и изпраща родни и чуждестранни туристи с неприветливи пешеходни улици – централната Княз Борис Първи и началото на бул.Сливница, от входа на Морската градина до хотел Черно море. Картината в пешеходния център на морската столица включва счупени пейки, изцапани кошчета за боклук, които понякога преливат и засъхнали реки..

публикувано на 22.08.24 в 10:10

Живеещи на ул."Наум" 8 във Варна нямат достъп с колата си до вътрешния двор на блока заради контейнер за смет

Контейнер за отпадъци, разположен на ул. "Наум" 8 във Варна, възпрепятства достъпа до вътрешен двор на жилищна кооперация, използван за паркинг. За проблема сигнал в редакцията на Радио Варна подадоха  първите обитатели на новопостроения блок Светлана и Атанас Атанасови.  Те вече са подали сигнал и в общината, по думите им недоволството ще се увеличи,..

публикувано на 22.08.24 в 10:05

Особености на новата автогара във Варна

На 1 юни беше официално открита новата автогара във Варна. Близо три месеца откакто тя функционира вече можем да кажем, че мненията за нея са разнопосочни. Някои я харесват, според други няма достатъчно места в чакалнята, тясно е и става много горещо, изживяването не е сред най-приятните. Прекарах известно време на автогарата за да придобия..

публикувано на 22.08.24 в 08:21

С 23 маломерни паралелки започва новата учебна година в община Балчик

И тази година след решение на Общинския съвет преди новата учебна година е одобрено формирането на паралелки под минималния брой ученици и на слети паралелки. По прогнозни данни за учебната 2024/2025 година в пет от общо шест общински училища има недостиг на минимален брой ученици за формиране на някои от паралелките по класове. Съгласно чл. 68, ал...

публикувано на 21.08.24 в 14:50

Хора с увреждания поддържат тревните площи на Римските терми във Варна

Социалното предприятие "ЕКО Център за защитена заетост" към Сдружение "Семеен център с Мария" поема поддръжката на тревните площи на Римските терми във Варна. Работниците са ангажирани да поддържат археологическите останки и да ги почистват няколко пъти месечно. В работата се включват 15 души с увреждания и ментори, които ги придружават и обучават...

публикувано на 21.08.24 в 12:00