Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кои дезинфектанти за ръце са ефикасни срещу вируси

Снимка: БГНЕС

Регистрираните биоцидни продукти дават най-голяма гаранция за дезинфекция на ръцете. Това сочи проучване на Асоциация „Активни потребители”, което бе направено с цел да ориентира обществеността в избора на продукти за дезинфекция.

По отношение на спиртното съдържание най-често на пазара се срещат продукти с над 60% алкохол, но от асоциацията препоръчват процентите да са над 70, каза за Радио Варна Богомил Николов от организацията.

Той посочи, че истинските продукти са регистрирани биоцидни продукти. Има и такива, които представляват козметични средства, но при тях няма гаранция, че извършват ефективна дезинфекция на ръцете.

Биоцидният продукт се различава по това, че има регистрационен номер на етикета си, докато козметичния няма, каза още Николов. Той уточни, че дезинфектантите за ръце са два вида – течност или гел. Проучването е показало още, че много хора не харесват геловете, защото оставят лепкаво усещане по ръцете, докато при течността няма подобно усещане.

Чуйте още в прикачения звуков файл:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Доктор Нина Русева: Увеличават се болните от туберкулоза

Болните от туберкулоза се увеличават и от началото на годината до сега за Варна има регистрирани 49 случая, каза за Радио Варна доктор Нина Русева, координатор за туберкулозата за област Варна. За цялата 2023 година случаите се били 50, допълни тя. Туберкулозата е най-значимото социално заболяване и в момента в страната се провежда..

публикувано на 17.09.24 в 09:34

Жители на Пчелина на среща с кмета на Варна, представители на ВиК и строителните фирми

Живеещите в местността Пчелина във Варна ще се срещнат днес с кмета на града Благомир Коцев и с представители на ВиК-Варна и "Инжстрой". Началото е в 18 часа в сградата на Община Варна, зала "Пленарна" . По думите на кмета по време на последния протест на хората на срещата те ще могат „да удостоверят лично дали това обещание на фирмата е изпълнено и да..

публикувано на 17.09.24 в 09:30

Само за ден: Четири опита за телефонни измами в Балчик, Добрич и Каварна

Четири опита за телефонни измами в градовете Балчик, Добрич и Каварна са регистрирани за последното денонощие в полицията.  Сценариите постоянно се сменят, като снощи измамниците се представят за служители на комунални дружества ВиК и Енерго под предлог за оправяне на аварии, като следват и заплахи.  Препоръката на органите на реда към гражданите..

публикувано на 17.09.24 в 09:22

76 хиляди лева е годишната заплата на директора на "Градски транспорт"-Варна

В 10 часа започва заседанието на Постоянната комисия „Собственост и стопанство“ към Варненския общински съвет. Членовете на комисията ще приемат годишните финансови отчети на общинските търговски дружества и ще изберат одитори на: Дентален център I Варна“ ЕООД, „Дворец на културата и спорта” ЕАД, „Ученическо и столово хранене” ЕАД, „Обреди” ЕООД..

публикувано на 17.09.24 в 09:04

Ето кои са ключовите лица в новата ЕК

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен ще разпредели длъжностите в новия си екип на 17 септември. Страните от ЕС се надяват избраните от тях кандидати за еврокомисари да заемат престижни постове. Ето някои от ключовите фигури, които ще влязат в състава за втория 5-годишен..

публикувано на 17.09.24 в 07:51

ИАМА организира учение във Варна

Изпълнителна агенция "Морската администрация" организира учение във Варна. То е в изпълнение на Националния план за търсене и спасяване в Българския морски отговорен район за търсене и спасяване, съобщиха от ИАМА.  В реална среда и в реално време ще се тества координацията при спасителна операция по море, медицинска евакуация и оказване на..

публикувано на 17.09.24 в 07:44

НС ще обсъди отлагане на новата такса "Смет"

На извънредно заседание днес парламентът ще обсъди дали да бъде отложена с 1 година новата методика за определяне на такса смет. Ако предложението бъде прието, вместо 1 януари 2025, тя ще влезе в сила от 1 януари 2026 г.. В програмата на депутатите са включени и две изслушвания на министри.  Предложението за отлагане с година на новия..

публикувано на 17.09.24 в 07:25