Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Звукови колчета за слепи демонстрират във Варна

„Умни пътеки“ и „звукови колчета” в градска среда представиха в Културния дом на слепите във Варна. Демонстрацията е по повод 15 октомври -  Международен ден на белия бастун. Целта е допълнително обезопасяване на придвижването на незрящите чрез звукова сигнализация, обясни Христина  Манева, обучител по ориентиране и мобилност:


Във Варна има 48 кръстовища с монтирани акустични устройства. Предстои да бъдат изградени 18 интелигентни пътеки. Първата е „демо” с инфрачервена бариера и светещи модули в асфалта. Намира се на пресечката на ул. „Георги Бенковски” с ул. „Атанас Георгиев”. Интелигентните пешеходни пътеки са включени във втората част на проекта “Интегриран градски транспорт.”


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

За създаване на три нови социални услуги ще кандидатства Община Варна

Община Варна ще кандидатства за създаване на три нови социални услуги. Две от тях са свързани с резидентна грижа за пълнолетни лица с интелектуални затруднения . Предвидено е също да се създаде център за специализирана подкрепа за хора с увреждания и техните семейства, стана ясно на днешното заседание на ПК „Социални дейности и жилищна политика“, на..

публикувано на 19.09.24 в 17:19

Над 2 милиона лева от общината за "Градски транспорт" във Варна

2 милиона и 400 хиляди лева допълнително финансиране ще осигури община Варна на „Градски транспорт“. Това решиха съветниците от постоянната комисия по „Финанси и бюджет“ към Общинския съвет. Около час продължи обсъждането на ситуацията с дружеството. Изпълнителният му директор Николай Антонов обясни: "Внесохме това писмо, с което искаме..

публикувано на 19.09.24 в 17:04
Антон Славчев

Антон Славчев остава начело на Антикорупционната комисия

Депутатите решиха, че Антон Славчев остава начело на Антикорупционната комисия, съобщава БНР.  Преди да гласуват около пет часа депутатите обсъждаха дали Славчев да бъде освободен от длъжност като изпълняващ функциите на председател и член на Комисията за противодействие на корупцията и на Комисията за отнемане на незаконно придобитото..

публикувано на 19.09.24 в 16:27

Росен Карадимов: Тежка спекулация е, че хартията на БНБ за изборите не отговаря на стандартите

Целта на нашето правителство е да осигурим материално-техническата обезпеченост на предстоящите избори, да осигурим максимална прозрачност на изборния процес, за да може да се повиши избирателната активност. Това заяви в Областната администрация във Варна министърът на иновациите и растежа. Росен  Карадимов, който е координатор по изпълнението на..

публикувано на 19.09.24 в 15:55

Голям интерес в област Добрич към дейностите по сдвояване на пациентското досие с мобилно устройство

Мобилното приложение "еЗдраве" осигурява на всеки българин възможността за персонализиран достъп до личното му електронно здравно досие.  Най-важното, което трябва да знаят желаещите, е, че за да бъде сдвоено здравното им досие с мобилния телефон, се изисква единствено да инсталират предварително приложението, което се случва напълно безплатно от..

публикувано на 19.09.24 в 15:34
Авиобаза

Военната прокуратура разреши черната кутия на разбилия се самолет да замине за Чехия

Черната кутия на катастрофиралия край авиобаза "Граф Игнатиево" самолет е изискана с официално писмо от Министерство на отбраната и от прокуратурата ще дадат разрешение още днес да бъде изпратена в завода-производител в Чехия. Това съобщи за Радио Пловдив военноокръжният  прокурор майор Христо Анчев.  По думите му, след издаването на това..

публикувано на 19.09.24 в 15:20

Кметът на Добричка община поиска среща със служебния премиер за свикване на местен референдум

Кметът на Община добричка Соня Георгиева е поискала среща със служебния-министър председател Димитър Главчев заради искането ѝ за свикване на местен референдум по повод изграждането на вятърни електроцентрали на територията на общината. Решението на Общинския съвет за допитване до жителите относно инвестиционните намерения за ветроенергийни паркове..

публикувано на 19.09.24 в 15:00