Варна за втора поредна година ще участва във фестивала Седмица на ресторантите. За целта майсторите готвачи подготвят специални менюта с които да презентират кухните на своите заведения. Цената на куверта е еднакъв навсякъде, като идеята на фестивала е любителите на кулинарните изкушения да посетят възможно най-много заведения и да опитат най-много и разнообразни вкусове.
Във всеки ресторант посетителите ще могат да избират между две различни менюта, които са тристепенни: включват салата или стартер, основно и десерт.
Тази година Фестивалът се провежда в два етапа: от 15 до 18 октомври и от 22 до 25 октомври, като във всяка седмица участват по 4 ресторанта.
За първи път във Varna restaurant week участва и вегетариански ресторант.
Вегетарианската храна не е просто зеле боб, картофи, а може да бъде много по-ранообразна, може да бъде изискано презентирана, плейтвана“, казва шеф Ники Джи главен готвач и собственик на ресторанта.
Множество от продуктите, които ние използваме хората опитват за първи път, признава майстор-готвачът и допълва, че вегетарианската култура е много по-развита в Западна Европа и в САЩ, като дава пример с Берлин, в който има над 60 вегетариански ресторанта.
Всяка такава възможност като фестивала „Седмицата на ресторантите“ за нас е добре дошла, защото това е възможност за хора, които иначе не биха дошли тук, защото смятат, че това не е тяхната храна, заради просто чисто гурмански интереси да дойдат и да опитат, обяснява шеф готвачът.
Самията Ники Джи също е вегетарианец, той спира да яде месо и риба преди 20 години, а преди десет отказва и животинските продукти. За него вегетарианството е философия. Той сам изготвя ястията и менютата в своето заведение.
Във фестивала се включват майстори-готвачи, които представят различни кухни от цял свят. Максим Димитров завършва кулинарни изкуства в HRC в София, а след това специализира в професията още две години в Холандия.
Приготвили сме две много интересни менюта, едното от които сме решили да го предстваим в малко по-разтърсващ вариант, а другото да бъде по-скоро свързано с част от класиките, казва шеф Димитров и допълва. Единият от вариантите, в които решихме да бъдем по-смели отразява част от френската кухня, като сме решили да добавим и мъничко азиатски елементи, чисто от гледна точка на подправките.
За вторият вариант на менюто си шеф Максим Димитров споделя, че той и екипът му наблягат на българската кухня.
Ориентирахме се към българските вкусове нещо, което е изключително разпознаваемо, Ще направим десерт с халва, ще има и френска част в него, но като цяло по-скоро препраща към българеското, казва шеф готвачът.
Като цяло се опитваме да акцентираме върху различни продукти, така че да успяваме да смесваме познатото с непознатото. Примерно можем да изберем познати продукти, но да изберем непознати техники, или да е обратното да е някой изключително познат продукт, но с разпознаваема техника на готвене.
Според шеф Максим Димитров меката на кулинарната култура в България е в София, но забелязва, че все повече негови колеги се опитват да работят на по-високо ниво, както в готвенето така и в обслужването на клиентите.
Общинският приют за безстопанствени кучета в Каменар организира кампанията "Снимка с муцунка". Нейната цел е да се помогне на кученцата да си намерят дом. Тя ще се проведе на 23 август, събота, от 10 часа в приюта, където по сетителите ще има възможност да си направят снимки с избрани от тях кучета, с които после ще могат да се включат във..
Рекорден брой заявки от близо 200 фолклорни групи и индивидуални изпълнители са подадени за участие в Единадесетото издание на Националния събор за автентичен фолклор „Тополи пее и се смее“ 2025 г. Така числеността на участниците, които ще представят богатството на българската песен и танц, се очаква да доближи 700. Празникът на българските традиции,..
Да живее свободата! Това е нова песен, посветена на футболния клуб Левски и подарък за всички левскари от варненската фен фракция на клуба „Ултра Варна“. Тя беше официално представена на 16 август в 19 часа и 14 минути. В нея участват варненските музиканти Иван Манолов, Георги Пехливанов, Александър Василев, а песента е изпята от Станимир..
Днес ще е слънчево. Ще духа слаб южен вятър, следобед до умерен, по Черноморието от югоизток. С него ще нахлува по-топъл въздух и максималните температури ще се повишат спрямо предните дни – преобладаващите ще са между 29° и 34°, за Варна около 29°. Вълнение на морето 2, след обяд 3 бала. Температурата на морската вода 25°-26°. Изгрев на Слънцето за..
Магията на автентичния и обработен фолклор, костюми и обичаи за пореден път ще завладее Балчик в празничните за България и Белия град дни от 19 до 22 септември. За 15-и път морското градче ще бъде домакин на Международния фолклорен фестивал "Море от ритми" – фестивал, който изпраща последните слънчеви лъчи на лятото, съчетавайки ги със съкровеното..
Зелен фестивал на куклите ще се състои на 24 август, неделя, от 17.30 часа в читалището в село Горица, област Варна. Той е част от Малкия фестивал на куклите, който вече е пътуващ и е гостувал в Обзор, Бяла, Шабла и Провадия. В Горица тази неделя публиката ще може да гледа спектакъла "Дядо вади ряпа" на пътуващия куклен театър "Мале-мале", в нов,..
"Най-дългата вечеря на плажа" ще се проведе и тази година във Варна. Емблематичното събитие ще се състои на 23 август, събота, на плажа в квартал "Аспарухово", съобщи районният кмет Ивайло Маринов. "Най-дългата вечеря" започва от 19 часа и ще бъде съпроводена с богата музикално-артистична програма. Очакват Ви жива музика, артистични изпълнения, танци..