Варна за втора поредна година ще участва във фестивала Седмица на ресторантите. За целта майсторите готвачи подготвят специални менюта с които да презентират кухните на своите заведения. Цената на куверта е еднакъв навсякъде, като идеята на фестивала е любителите на кулинарните изкушения да посетят възможно най-много заведения и да опитат най-много и разнообразни вкусове.
Във всеки ресторант посетителите ще могат да избират между две различни менюта, които са тристепенни: включват салата или стартер, основно и десерт.
Тази година Фестивалът се провежда в два етапа: от 15 до 18 октомври и от 22 до 25 октомври, като във всяка седмица участват по 4 ресторанта.
За първи път във Varna restaurant week участва и вегетариански ресторант.
Вегетарианската храна не е просто зеле боб, картофи, а може да бъде много по-ранообразна, може да бъде изискано презентирана, плейтвана“, казва шеф Ники Джи главен готвач и собственик на ресторанта.
Множество от продуктите, които ние използваме хората опитват за първи път, признава майстор-готвачът и допълва, че вегетарианската култура е много по-развита в Западна Европа и в САЩ, като дава пример с Берлин, в който има над 60 вегетариански ресторанта.
Всяка такава възможност като фестивала „Седмицата на ресторантите“ за нас е добре дошла, защото това е възможност за хора, които иначе не биха дошли тук, защото смятат, че това не е тяхната храна, заради просто чисто гурмански интереси да дойдат и да опитат, обяснява шеф готвачът.
Самията Ники Джи също е вегетарианец, той спира да яде месо и риба преди 20 години, а преди десет отказва и животинските продукти. За него вегетарианството е философия. Той сам изготвя ястията и менютата в своето заведение.
Във фестивала се включват майстори-готвачи, които представят различни кухни от цял свят. Максим Димитров завършва кулинарни изкуства в HRC в София, а след това специализира в професията още две години в Холандия.
Приготвили сме две много интересни менюта, едното от които сме решили да го предстваим в малко по-разтърсващ вариант, а другото да бъде по-скоро свързано с част от класиките, казва шеф Димитров и допълва. Единият от вариантите, в които решихме да бъдем по-смели отразява част от френската кухня, като сме решили да добавим и мъничко азиатски елементи, чисто от гледна точка на подправките.
За вторият вариант на менюто си шеф Максим Димитров споделя, че той и екипът му наблягат на българската кухня.
Ориентирахме се към българските вкусове нещо, което е изключително разпознаваемо, Ще направим десерт с халва, ще има и френска част в него, но като цяло по-скоро препраща към българеското, казва шеф готвачът.
Като цяло се опитваме да акцентираме върху различни продукти, така че да успяваме да смесваме познатото с непознатото. Примерно можем да изберем познати продукти, но да изберем непознати техники, или да е обратното да е някой изключително познат продукт, но с разпознаваема техника на готвене.
Според шеф Максим Димитров меката на кулинарната култура в България е в София, но забелязва, че все повече негови колеги се опитват да работят на по-високо ниво, както в готвенето така и в обслужването на клиентите.
Производството на миди в Черно море е под риск заради нарастващите температури, предаде БГНЕС. Фермери съобщават, че около 20% от мидите не са оцелели тази година, като продължителното затопляне отслабва организмите им и ги прави по-уязвими към болести. Според Радослава Бекова от Института по океанология към БАН, Черно море претърпява трайни..
Нова магнитна буря се очаква на Земята през следващите дни, съобщава Британската геоложка служба. На 12 и 13 септември скоростта на слънчевия вятър се е върнала на фоновото ниво. Въпреки това, скоро на нашата планета ще пристигне високоскоростен поток от голяма коронална дупка. Според прогнозата геомагнитната активност ще се увеличи на 14..
Днес е Световният ден на първата помощ. Той се отбелязва от 2000 г. през втората събота на септември по предложение на Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец, отначало като Европейски ден на първата помощ, а от 2003 г.- като Световен ден на първата помощ в знак на признание към приноса на доброволците..
Въпреки че пикът на сезона вече е зад гърба ни, хотелите по Северното Черноморие все още посрещат голям брой туристи. Времето е хубаво, цените - по-достъпни, и това задържа интереса на почиващите. Това каза Павлин Косев, председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Той коментира и обнадеждаващата информация от летището, че..
За 21-ва поредна година фондация „Благотворител“ дава възможност за стипендии чрез конкурс по програма „Постигам по-висок успех“. Могат да кандидатстват ученици от цялата страна от 8-ми до 12-сти клас, а така също и студенти в първи курс, постигнали висок успех, но лишени от родителски грижи. Повче подробности за условията от разговора на..
В имунизационен кабинет на Регионална здравна инспекция във Варна ще се извършват целеви имунизации срещу коклюш на бременни жени. Целевата имунизация срещу коклюш се провежда на бременни жени, с документиран период на бременността между 27 и 36 гестационна седмица включително. Ваксината е безплатна и проведените целеви имунизации се вписват в..
В храма „Св. Прокопий Варненски“ тече интензивна подготовка за първия учебен на най-малките ученици от Основно училище „Й. Йовков“. В сградата на училището от началото на месец юли започна основен ремонт по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ), а по време на строителните дейности децата от I до III клас ще се обучават във варненския..