Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Кулинарна фиеста завладява Варна във второто издание на фестивала Restaurant Week

4
Снимка: restaurantweek.bg

Варна за втора поредна година ще участва във фестивала Седмица на ресторантите. За целта майсторите готвачи подготвят специални менюта с които да презентират кухните на своите заведения. Цената на куверта е еднакъв навсякъде, като идеята на фестивала е любителите на кулинарните изкушения да посетят възможно най-много заведения и да опитат най-много и разнообразни вкусове.

Във всеки ресторант посетителите ще могат да избират между две различни менюта, които са тристепенни: включват салата или стартер, основно и десерт.

Тази година Фестивалът се провежда в два етапа: от 15 до 18 октомври и от 22 до 25 октомври, като във всяка седмица участват по 4 ресторанта.

За първи път във Varna restaurant week участва и вегетариански ресторант.

Вегетарианската храна не е просто зеле боб, картофи, а може да бъде много по-ранообразна, може да бъде изискано презентирана, плейтвана“, казва шеф Ники Джи главен готвач и собственик на ресторанта.

Множество от продуктите, които ние използваме хората опитват за първи път, признава майстор-готвачът и допълва, че вегетарианската култура е много по-развита в Западна Европа и в САЩ, като дава пример с Берлин, в който има над 60 вегетариански ресторанта.

Всяка такава възможност като фестивала „Седмицата на ресторантите“ за нас е добре дошла, защото това е възможност за хора, които иначе не биха дошли тук, защото смятат, че това не е тяхната храна, заради просто чисто гурмански интереси да дойдат и да опитат, обяснява шеф готвачът.

Самията Ники Джи също е вегетарианец, той спира да яде месо и риба преди 20 години, а преди десет отказва и животинските продукти. За него вегетарианството е философия. Той сам изготвя ястията и менютата в своето заведение.

Във фестивала се включват майстори-готвачи, които представят различни кухни от цял свят. Максим Димитров завършва кулинарни изкуства в HRC в София, а след това специализира в професията още две години в Холандия.

Приготвили сме две много интересни менюта, едното от които сме решили да го предстваим в малко по-разтърсващ вариант, а другото да бъде по-скоро свързано с част от класиките, казва шеф Димитров и допълва. Единият от вариантите, в които решихме да бъдем по-смели отразява част от френската кухня, като сме решили да добавим и мъничко азиатски елементи, чисто от гледна точка на подправките.

За вторият вариант на менюто си шеф Максим Димитров споделя, че той и екипът му наблягат на българската кухня.

Ориентирахме се към българските вкусове нещо, което е изключително разпознаваемо, Ще направим десерт с халва, ще има и френска част в него, но като цяло по-скоро препраща към българеското, казва шеф готвачът.

Като цяло се опитваме да акцентираме върху различни продукти, така че да успяваме да смесваме познатото с непознатото. Примерно можем да изберем познати продукти, но да изберем непознати техники, или да е обратното да е някой изключително познат продукт, но с разпознаваема техника на готвене.

Според шеф Максим Димитров меката на кулинарната култура в България е в София, но забелязва, че все повече негови колеги се опитват да работят на по-високо ниво, както в готвенето така и в обслужването на клиентите.


Форматът „Restaurant week“ води началото си още преди 28 години от Ню Йорк. Всичко започва през 1992 г. с отразяването на специално политическо събитие, на което присъстват 15 000 репортери от цял свят. С обслужването и изхранването им се включват почти всички ресторанти в града на една и съща преференциална и достъпна цена. "Restaurant Week" бързо печели популярност в целите Съединени щати и малко по-късно покорява и Европа. В момента този формат се провежда в над 150 града в света и непрекъснато се развива.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Германец - джипи у нас, и бесарабска българка - ветеринарка, си казват "да" на 3 март във Варна

Община Варна се включи тази година в Международната седмица на брака, която традиционно се отбелязва в навечерието на 14 февруари. Това стана с непринудена среща без протокол и формалности на кмета Благомир Коцев с едно бъдещо семейство и с една многодетна двойка. Антон Максимилиан Емануел Шмид и Александра Олегивна Тищенко са бъдещото семейство Шмит...

публикувано на 12.02.25 в 19:25

Зимна Алея на книгата започва от утре във Варна

Във Варна се открива първата зимна Алея на книгата. Само за три дни - от 13 до 15 февруари, свои щандове ще разположат 38 издателства от цялата страна. Събитието ще се проведе е търговския център на улица "Акад. Андрей Сахаров".  Официалното откриване е на 13 февруари (четвъртък) от 11 часа.  Двама от най-популярните съвременни български писатели -..

публикувано на 12.02.25 в 14:20

Бъги ще помага при бедствия и аварии във Варна

Община Варна получи като дарение специализирано високопроходимо превозно средство UTV. Машината ще се използва за нуждите на отдел „Дейности по защита на населението“, както и за Доброволното формирование към Община Варна.  Новата придобивка ще се използва при изпълнение на задачи, свързани с необходимост от специализиран автомобил с по-голяма..

публикувано на 12.02.25 в 12:58

Благотворителен базар до края на месеца организират в Административния съд във Варна

От днес до края на месеца Административен съд – Варна ще е домакин на благотворителен базар. Инициативата се провежда съвместно с Център за социална рехабилитация и интеграция на възрастни с говорно-езикови нарушения при мозъчна увреда "Афазия". Средствата от базара ще бъдат предоставени за закупуването на слушалки с костна проводимост за подобряване..

публикувано на 12.02.25 в 11:55

Варна се включва в националната антиспин кампания

Дирекция „Превенции“ към Община Варна се включва с няколко различни инициативи във втория етап на Националната АНТИСПИН кампания, която ще се проведе от 14 до 21 февруари 2025 г. Участието на морската столица ще протече под мотото „Предай знанието, не вируса“. Основните цели на кампанията са привличане на общественото внимание и постигане на..

публикувано на 12.02.25 в 09:35

"Ангелите на Болград" и мрежите за фронта

В украинския град Болград, в един сутерен в центъра на града, почти всеки ден за по няколко часа се събират българи и украинци, за да плетат маскировъчни мрежи за фронта. Познати са като "Ангелите на Болград" и работят, разделени в три бригади. Плетат от март 2022 г., вече близо три години. Организира ги Оксана Килафли, украинка и съпруга на един..

публикувано на 11.02.25 в 10:26

Клуб на краеведа учредиха във Варна

23-ма  историци, археолози, културолози, етнографи, хора на перото, архитекти и изследователи на богатото регионално минало на Варна и областта се включиха в новосформирания клуб "Варненски краевед". Домакин на учредителното събрание беше Държавният архив във Варна.  Краеведският клуб ще организира своята дейност на територията на Народното читалище..

публикувано на 11.02.25 в 09:57