Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Кулинарна фиеста завладява Варна във второто издание на фестивала Restaurant Week

4
Снимка: restaurantweek.bg

Варна за втора поредна година ще участва във фестивала Седмица на ресторантите. За целта майсторите готвачи подготвят специални менюта с които да презентират кухните на своите заведения. Цената на куверта е еднакъв навсякъде, като идеята на фестивала е любителите на кулинарните изкушения да посетят възможно най-много заведения и да опитат най-много и разнообразни вкусове.

Във всеки ресторант посетителите ще могат да избират между две различни менюта, които са тристепенни: включват салата или стартер, основно и десерт.

Тази година Фестивалът се провежда в два етапа: от 15 до 18 октомври и от 22 до 25 октомври, като във всяка седмица участват по 4 ресторанта.

За първи път във Varna restaurant week участва и вегетариански ресторант.

Вегетарианската храна не е просто зеле боб, картофи, а може да бъде много по-ранообразна, може да бъде изискано презентирана, плейтвана“, казва шеф Ники Джи главен готвач и собственик на ресторанта.

Множество от продуктите, които ние използваме хората опитват за първи път, признава майстор-готвачът и допълва, че вегетарианската култура е много по-развита в Западна Европа и в САЩ, като дава пример с Берлин, в който има над 60 вегетариански ресторанта.

Всяка такава възможност като фестивала „Седмицата на ресторантите“ за нас е добре дошла, защото това е възможност за хора, които иначе не биха дошли тук, защото смятат, че това не е тяхната храна, заради просто чисто гурмански интереси да дойдат и да опитат, обяснява шеф готвачът.

Самията Ники Джи също е вегетарианец, той спира да яде месо и риба преди 20 години, а преди десет отказва и животинските продукти. За него вегетарианството е философия. Той сам изготвя ястията и менютата в своето заведение.

Във фестивала се включват майстори-готвачи, които представят различни кухни от цял свят. Максим Димитров завършва кулинарни изкуства в HRC в София, а след това специализира в професията още две години в Холандия.

Приготвили сме две много интересни менюта, едното от които сме решили да го предстваим в малко по-разтърсващ вариант, а другото да бъде по-скоро свързано с част от класиките, казва шеф Димитров и допълва. Единият от вариантите, в които решихме да бъдем по-смели отразява част от френската кухня, като сме решили да добавим и мъничко азиатски елементи, чисто от гледна точка на подправките.

За вторият вариант на менюто си шеф Максим Димитров споделя, че той и екипът му наблягат на българската кухня.

Ориентирахме се към българските вкусове нещо, което е изключително разпознаваемо, Ще направим десерт с халва, ще има и френска част в него, но като цяло по-скоро препраща към българеското, казва шеф готвачът.

Като цяло се опитваме да акцентираме върху различни продукти, така че да успяваме да смесваме познатото с непознатото. Примерно можем да изберем познати продукти, но да изберем непознати техники, или да е обратното да е някой изключително познат продукт, но с разпознаваема техника на готвене.

Според шеф Максим Димитров меката на кулинарната култура в България е в София, но забелязва, че все повече негови колеги се опитват да работят на по-високо ниво, както в готвенето така и в обслужването на клиентите.


Форматът „Restaurant week“ води началото си още преди 28 години от Ню Йорк. Всичко започва през 1992 г. с отразяването на специално политическо събитие, на което присъстват 15 000 репортери от цял свят. С обслужването и изхранването им се включват почти всички ресторанти в града на една и съща преференциална и достъпна цена. "Restaurant Week" бързо печели популярност в целите Съединени щати и малко по-късно покорява и Европа. В момента този формат се провежда в над 150 града в света и непрекъснато се развива.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Климатичните промени заплашват мидите в Черно море

Производството на миди в Черно море е под риск заради нарастващите температури, предаде БГНЕС. Фермери съобщават, че около 20% от мидите не са оцелели тази година, като продължителното затопляне отслабва организмите им и ги прави по-уязвими към болести. Според Радослава Бекова от Института по океанология към БАН, Черно море претърпява трайни..

публикувано на 14.09.25 в 14:31
слънце магнитна буря изригване

Нова магнитна буря се стоварва върху Земята

Нова магнитна буря се очаква на Земята през следващите дни, съобщава Британската геоложка служба.  На 12 и 13 септември скоростта на слънчевия вятър се е върнала на фоновото ниво. Въпреки това, скоро на нашата планета ще пристигне високоскоростен поток от голяма коронална дупка. Според прогнозата геомагнитната активност ще се увеличи на 14..

публикувано на 13.09.25 в 10:51

Днес е Световният ден на първата помощ

Днес е Световният ден на първата помощ. Той се отбелязва от 2000 г. през втората събота на септември по предложение на Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец, отначало като Европейски ден на първата помощ, а от 2003 г.-  като Световен ден на първата помощ в знак на признание към приноса на доброволците..

публикувано на 13.09.25 в 09:51

Експерт: Варна се налага като сватбена дестинация, събитийният туризъм набира скорост

Въпреки че пикът на сезона вече е зад гърба ни, хотелите по Северното Черноморие все още посрещат голям брой туристи. Времето е хубаво, цените - по-достъпни, и това задържа интереса на почиващите. Това каза Павлин Косев,  председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Той коментира и обнадеждаващата информация от летището, че..

публикувано на 12.09.25 в 18:30

Стипендии за ученици, лишени от родителски права, осигурява фондация "Благотворител"

За 21-ва поредна година фондация „Благотворител“ дава възможност за стипендии чрез конкурс по програма „Постигам по-висок успех“.  Могат да кандидатстват ученици от цялата страна от 8-ми до 12-сти клас, а така също и студенти в първи курс, постигнали висок успех, но лишени от родителски грижи.  Повче подробности за условията от разговора на..

публикувано на 12.09.25 в 15:52

Във Варна ще имунизират безплатно бременни жени срещу коклюш

В имунизационен кабинет на Регионална здравна инспекция във Варна ще се извършват целеви имунизации срещу коклюш на бременни жени.  Целевата имунизация срещу коклюш се провежда на бременни жени, с документиран период на бременността между 27 и 36 гестационна седмица включително. Ваксината е безплатна и проведените целеви имунизации се вписват в..

публикувано на 12.09.25 в 14:28

Класните стаи, подреждани в храм „Св. Прокопий Варненски“, готови за малките ученици от ОУ "Йордан Йовков"

В храма „Св. Прокопий Варненски“ тече интензивна подготовка за първия учебен на най-малките ученици от Основно училище „Й. Йовков“. В сградата на училището от началото на месец юли започна основен ремонт по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ), а по време на строителните дейности децата от I до III клас ще се обучават във варненския..

публикувано на 12.09.25 в 12:50