Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доброволци ще чистят плажовете "Паша дере" и "Черноморец" на 31 октомври

Тонове отпадъци от плажове край Варна събират доброволци всяка година по повод Международният ден на Черно море – 31 октомври. Тази година ще бъдат почистени плажовете „Паша дере“ и „Черноморец“. Акцията е тази събота и ще се проведе при засилени мерки за сигурност заради пандемията. Отменен е организирания транспорт, а сборният пункт е в 10 часа на хижа „Черноморец“. На място ще има разпределение на групи, организиране на физическа дистанция и осигуряване на предпазни средства за тези, които не си носят лични. Подробности, чуйте в репортажа:

Основни организатори на инициативата са Морски клуб „Приятели на морето“- Варна, подкрепени тази година от проект Място България и БГ Бъди Активен, заедно с Обществен Център за Околна Среда и Устойчиво Развитие (ОЦОСУР) и Туристическо дружество „Родни балкани”. Има осигурена храна от Община Варна. Сдружение Пауър Джъмп ще подкрепят инициативата с доброволци и извозване на отпадъците.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Акция по кръводаряване във Варна тази събота, предаваме капачки на 28 септември

Безвъзмездна акция по кръводаряване организират от сдружението "Аз вярвам и помагам" във Варна. Със събитието ще бъде отбелязан първият рожден ден от даряването на мобилния пункт за кръводаряване, съобщи организаторът Владислав Николов. Събитието ще се проведе на 21 септември, събота,   от 9 до 16 часа на площад "Севастопол" до статуята на Стефан..

публикувано на 19.09.24 в 14:14

Депутатите не приеха законопроекта за референдумите

Парламентът отхвърли предложението на "Има такъв народ" да се облекчат условията за провеждане на референдуми с промени в Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. "За" гласуваха 81 депутати, против бяха 30, а 80 се въздържаха, предаде БНР.  Мнозинството от депутатите от ГЕРБ-СДС гласуваха с "въздържал..

публикувано на 19.09.24 в 12:33

Икономическата полиция във Варна с удар за почти 2 милиона лева

Служителите на отдел „Икономическа полиция“ при Областната дирекция на МВР във Варна са претърсили складово помещение във Варна във вторник, 17 септември, което е продължило и във вчерашния ден. Намерени са особено голямо количество дрехи, шапки, чанти, портмонета, колани, обувки, чехли, чорапи, бански костюми, парфюми, като стоките са със..

публикувано на 19.09.24 в 12:09

1,4 милиона лева се очаква да струват частичните избори за районни кметове във Варна

Община Варна ще осигури средства за провеждане на частичните избори за кметове на районите „Одесос“ и „Приморски“ във Варна. С почти пълно единодушие комисията по финанси и бюджет към местния парламент одобри план-сметката за провеждане на вота. Съгласно Изборния кодекс разходите по организационно-техническата подготовка и обезпечаването на частичните..

публикувано на 19.09.24 в 11:52
Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков

С тестове на електронни устройства ще проверяват уменията на деветокласниците по природни науки

Проверка на уменията в областта на природните науки за деветокласниците се планира да се проведе на 14 и 15 октомври. Тя ще се осъществи на електронни устройства. Това съобщи министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков пред социалните партньори от Отрасловия съвет по образованието в МОН, съобщиха от пресцентъра на Министерството на..

публикувано на 19.09.24 в 11:43

Ако корабните компании не се адаптират към зелените технологии, ще бъдат извън бизнеса

Процесът на въвеждане на новите зелени технологии в морския бизнес е необратим. Вече се въвеждат нормативни промени и изисквания към плавателните съдове и към екипажите, и който не може да се адаптира, ще фалира. Това коментира във Варна капитан Станислав Стоянов - председател на Българската асоциация на морските капитани , който участва в..

публикувано на 19.09.24 в 11:25
Екатерина Захариева

Парламентът освободи Екатерина Захариева като депутат

Народното събрание прекрати правомощията на Екатерина Захариева като депутат , съобщава БНР. Причината за напускането на парламента е номинацията и за еврокомисар. Захариева бе предложена от председателя на ЕК Урсула Фон Дер Лайен за ресор "Стартъпи, изследвания и иновации". 184 депутати гласуваха "за", петима бяха против, трима се въздържаха.

публикувано на 19.09.24 в 10:31