Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НА СЕЛО в Пчеларово

Звукови гледки от село Пчеларово, област Добрич

| обновено на 07.11.20 в 11:42

В България има две села с името Пчеларово. Едното е разположено в Източните Родопи, област Кърджали. До него все още не сме ходили. Другото – е в община Генерал Тошево, област Добрич. Навремето Пчеларово е било голямо село. Дори е трябвало да бъде общински център. Но след като жп линията Варна – Кардам минава покрай Генерал Тошево, населеното място изведнъж се оказва на втори план. И така днес там от около 1300 души през 50-те години на миналия век, вече живеят по списък 560. Почти половината обаче са в чужбина. Това обаче още повече амбицира местните жители да направят Пчеларово притегателно място за живеене, както и културен център.

От Варна до село Пчеларово се стига през Добрич, посока Генерал Тошево. Пет километра след областния град има разклон с поизбеляла табела, която упътва към населено място. След около 10 километра по добър асфалтов път се влиза в селото. Там кмет е Антон Атанасов, който ни посрещна в кабинети са и ни разказа историята на Пчеларово. Първите сведения за него са от 16 век.

"Селото е споменавано тогава. Имало е 19 турски домакинства и около 30 български семейства. Името на Пчеларово идва от една местност. Тя се намира в посока Добрич. Има една могила, на която са били изкарвани пчелини на паша."

През руско-турската освободителна война жител на Пчеларово помага на руските войски. Тодоринка Тодорова е пряк потомък на Вълчо Георгиев, който й е прадядо и е участник в Руско-турската война.

"Той е от старозагорско. Там влиза в пререкания с турците и е принуден да избяга. С брат си идват тук. Заселват се в съседното село Зограф. Стават овчари. Предава сведения на руснаците. Щабът им е бил в Констанца."

Първото читалище в Пчеларово е създадено през 1897 г. и се е наричало „Зимна нощ“. Повече за него от председателя на сегашното читалище "Свети свети Кирил и Методий" Руска Тодорова.

"Не се знае къде се е помещавало, но е заразена разписка, която доказва, че Балкан Петров си е платил членския внос на касиера на читалище "Зимна нощ".

През 1942 година от министерството на Просвещението отпуска 5 хиляди лева, за да бъде изграден салон, където да се изнасят представленията. Това поставя новото начало на новото читалище "Свети свети Кирил и Методий".

Празникът на село Пчеларово е 6 септември и всяка година там се провежда фолклорен събор. Тази година обаче събитие нямаше заради световната пандемия. Най-младата социална организация в населеното място е пенсионерският клуб. Председател на клуба, в който членуват 40 души, е Иванка Първанова.


"Когато създадохме пенсионерския клуб, се обадих в предаването "По първи петли", което се излъчва и от Радио Варна. Няма да забравя, беше 18 октомври, получих поздравления за първото събиране. Това беше през 2007 година."

През последните месеци добруджанското село Пчеларово се прочу с културните събития, които организират в артистичния дом на Константина Петкова. С нея разговаря Светлана Вълкова, с която бяхме там и ще Ви срещнем във втората част на представянето на населеното място. В Пчеларово обаче има и много история – от 16 век до днес. Сградата на пощата например е строена по времето, когато Пчеларово, както и цяла Добруджа са били под румънско управление. Ако влезете в сградата и се заговорите с Живка Христова, която работи там и е наследствен пощенец, можете да научите много любопитни неща за работата на пощенските служители.

"Баща ми беше началник на пощенска станция - 9 години и след това аз започнах на неговото място. Вече - 31. Тук има грамота от Министерството на съобщенията. Тя е връчена на баща ми и е от 1985. Награден е за добър служител."
И за да сложим финал на първата част от звуковата ни обиколка из Пчеларово един любопитен факт – писателите Елин Пелин, Ангел Каралийчев и Димитър Талев са били на посещение в селото.
Повече за село Пчеларово, община Генерал Тошево, област Добрич, можете да чуете в звуковия файл. Но това е само първата част...




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Безплатно плуване за деца във Варна, записванията са до 22 септември

Нов курс по плуване за деца от 8 до 12 години  започва следващата седмица на плувен басейн „Делфини“ във Варна. Записванията за начално обучение са до 22.09.2024 г.,  а тренировките ще се провеждат от 23.09.2024 г. до 07.11.2024 г. Началното обучение се провежда от СК „Делфин“, СК „Юлиян Русев“, СК „Галата “, ПСК „Черно море“, СК „Астери“, СК..

публикувано на 18.09.24 в 11:55
Снимката е с илюстративна цел

18 септември е обявен за Ден без загинали на пътя

На 18 септември се отбелязва Денят без загинали на пътя. Той се отбелязва в цялата страна под патронажа на министъра на вътрешните работи и е част от Дните на безопасността на пътя на Европейската мрежа на службите на пътна полиция.  Инициативата се провежда в рамките на Европейската седмица на мобилността (16-22 септември).  Мотото на кампанията тази..

публикувано на 18.09.24 в 09:52

София Колева, която има пет именици в семейството си: Здраве за всички!

Православната църква почита паметта на светите мъченици Вяра, Надежда, Любов и тяхната майка София. Имениците, на които можем да честитим днес, са много, но в семейството на общинския съветник от ПП-ДБ във Варна София Колева денят е изключително специален, защото празнува не само тя, но и много от нейните близки. "Днес празнуваме: моята майка Любка и..

публикувано на 17.09.24 в 16:30

Варна ще отбележи 116 години от Независимостта (програма)

Община Варна организира тържественото честване на 22 септември – Независимостта на България. Отбелязването на 116 години от историческото събитие включва военен ритуал по издигане на националното знаме на Република България и молебен. Програмата ще продължи с празнично хоро с Фолклорен ансамбъл „Варна“. Тържественото честване е от 10 часа на 22..

публикувано на 17.09.24 в 14:05

Варненци могат да се включат в заснемането на видеа за опазване на околната среда

Мотивиращи видеа, които да насочат вниманието към опазването на околната среда, могат да заснемат хора на различни възрасти във Варна. Идеята е на Фондация „Академия за рециклиращо изкуство“, която кани варненци да участват в безплатните срещи, които ще се проведат в няколко поредни съботи и в които ще бъдат изработени клиповете. Целта е да..

публикувано на 17.09.24 в 10:50

Почитаме светите Вяра, Надежда, Любов и майка им София

Днес църквата почита паметта на светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов и отдава почит на християнските добродетели, чиито имена носят те. Преданието разказва, че през втората половина на І в. в Рим е живяла една благочестива жена, християнка. Тя се казвала София и имала три дъщери, които носели имената на християнски добродетели - Вяра, Надежда..

публикувано на 17.09.24 в 07:00

16 септември във Варна: Говорят първокласниците

Новата учебна година беше открита във Варна, а безспорно денят беше най-вълнуващ за първокласниците. 3 146 деца прекрачиха за първи път прага на 37-те общински училища в морската столица. Как си представят обучението, какво им харесва в училище, научили ли са си първите стихотворения, с които участват в откриването на учебната година? Даниела..

публикувано на 16.09.24 в 16:48