Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МРРБ: Всички дюни на морски плажове „Иракли“ и „Река Вая“ са картирани

Снимка: Даниела Костадинова

Всички дюни на морски плажове „Иракли“ и „Река Вая“, посочени от Министерството на околната среда и водите са картирани. По данни от специализираните карти и регистри в границите на морски плаж „Иракли“ са заснети 17,2 дка пясъчни дюни и в границите на морски плаж „Река Вая“ - 4,0 дка, съобщиха от МРРБ.

Във връзка с появили се в публичното пространство твърдения за неотразени дюни в кадастралните карти на морски плажове „Иракли“ и „Река Вая“ Агенцията по геодезия, картография и кадастър извърши проверка в приетите специализирани карти и регистри на двата плажа.

По данни от проекта на МОСВ на територията на двата плажа са картирани дюни с обща площ 38,2 дка. Тази разлика в площите се дължи на различните методи за определяне на местоположението и границите на отделните видове пясъчни дюни в специализираните карти и в проекта на МОСВ. В специализираните карти площта на дюните е определена от въз основа на геодезически измервания при спазване на изискванията за точност, съгласно нормативната уредба.

 В проекта на МОСВ обаче определянето на очертанията на природните местообитания, в т. ч. и на дюните е извършено при прилагане на методика за анализиране на различна по вид съществуваща информация, която не включва геодезическо заснемане на терен. Методиката на картиране на местообитанията по проекта позволява очертаване на полигони за повече от едно местообитания, с окомерно определяне на проценти за отделните местообитания, без да е извършвано директно картиране на терен. Точността при картирането на местообитанията е значително по – малка от точността при геодезическото измерване, извършено при създаването на специализираните карти и регистри.

Специализираната карта и регистри на морски плажове „Иракли” и „Река Вая“ са създадени през 2012 г. и са приети от междуведомствена комисия през януари 2013 г.

Във връзка с приемането на Закона за изменение и допълнение на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие (ДВ. бр. 27 от 15.03.2013 г.), съгласно който към територията на морския плаж се включват и пясъчните дюни, разположени непосредствено зад плажната ивица или попадащи върху плажа в периода 2013 – 2014 г. АГКК създаде специализирани карти и регистри на всички пясъчни дюни, разположени непосредствено зад плажната ивица, както и на тези попадащи извън морските плажове. Актуализирани бяха и приетите специализирани карти и регистри на част от морските плажове, върху които попадат пясъчни дюни, включително и на плажовете „Иракли” и „Река Вая“.

За установяване на местонахождението на пясъчните дюни като изходни материали бяха използвани данните за дюнните местообитания от проекта на Министерството на околната среда и водите „Картиране и определяне на природозащитното състояние на природни местообитания и видове – фаза I”.

Отразяването на пясъчните дюни в специализираните карти и регистри е извършено въз основа на геодезически измервания, извършени от правоспособно лице по Закона за кадастъра и имотния регистър, като местоположението и очертанията на дюните са посочени на място от представители на компетентен орган МОСВ, включително и определянето на техния вид, съгласно разпоредбите на чл. 6, ал. 9 от Закона за устройството на Черноморското крайбрежие.

Специализираните карти и регистри на обектите по чл. 6, ал. 4 и 5 от ЗУЧК са въведени в информационната система по ЗУЧК, разработена от АГКК. През КАИС – портала чрез слой „Черноморско крайбрежие“ се визуализират въведените в информационната система данни от специализирани карти и регистри. /БГНЕС




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започна месецът на дарителите във варненския зоопарк

Месецът на дарителите и осиновителите на животни във варненския зоопарк започна днес, в Световния ден за защита на животните. Началото беше поставено с тържество, с участието на деца от Детска градина "Синчец" с директор Снежина Дамянова. Директорът на зоокъта Иванка Стоянова поздрави присъстващите и каза, че са много благодарни на..

публикувано на 05.10.24 в 13:37

БАБХ напомня на ловците задължително да взимат проби от отстреляните диви свине за чума и трихинелоза

Сезонът на груповия лов на дива свиня се открива дне, 5-ти октомври. по този повод от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) напомнят, че е задължително предаването на проби за изследване за заболяванията Африканска чума по свинете (АЧС) и трихинелоза. Вирусът на АЧС не засяга здравето на хората, но изследването е необходимо с цел..

публикувано на 05.10.24 в 11:14

Отбелязваме международния ден на учителя, 5-ти октомври

На 5-ти октомври България и още над 100 държави по света отбелязват Международния ден на учителя . От 1994 г. с решение на ЮНЕСКО този ден се отбелязва в знак на почит към приноса на учителите за развитието на обществото. Учителите са в основата на успеха и благоденствието на всяко едно общество, казва в приветствието си за Международния..

публикувано на 05.10.24 в 10:56

Великобритания призовава за ваксинация срещу грип и COVID след ръст на смъртни случаи

Във Великобритания тази седмица започна едновременна ваксинация срещу грип и COVID-19 , след като стана ясно, че смъртните случаи от грип са стигнали тези от коронавирус през последните две зими. Британското правителство обяви и назначаването на комисар, който ще разследва COVID корупцията. Британските здравни власти предупредиха, че интересът..

публикувано на 05.10.24 в 09:50

Евакуираха още наши сънародници от Ливан

В тясна координация между Ситуационния център на МВнР, посолството ни в Бейрут, българските и партньорски служби, първата група български граждани, които бяха изведени от Ливан със съдействието на Канада, се прибра благополучно в България тази нощ, съобщиха от пресцентъра на МВнР. МВнР продължава работата по оказване на съдействие на нашите..

публикувано на 05.10.24 в 08:40

Времето днес - слънчево и топло през деня, дъжд вечерта

Сутринта ще преобладава слънчево време, но по-късно под влияние на приближаващ студен фронт облачността ще се увеличи. До вечерта на много места в Североизточна България ще завали, възможни са и гръмотевици. Все още без валежи ще е в Източна Добруджа и по Черноморието, такива ще има през нощта и утре. На много места се очакват значителни сумарни..

публикувано на 05.10.24 в 08:37

Откриха тялото на бившия началник на Охранителната полиция в Горна Оряховица

Бившият началник на „Охранителна полиция“ в Горна Оряховица Калин Колев е намерен мъртъв в автомобила си край река Янтра, съобщиха от Областната дирекции на МВР във Велико Търново. МВР обяви бившия шеф на Охранителната полиция в Горна Оряховица за общодържавно издирване 49-годишният мъж изчезна от дома си на 2 октомври по обяд без документи за..

публикувано на 04.10.24 в 19:36