Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

С любов от Варна към Южна Корея

Във Варна съществува корейски образователен център, а в него своя интерес към огромната азиатска държава споделят нашенци, запленени от екзотичната култура.

Уредеността, чистотата, достъпът до всякакви възможности за развитие, начинът на организация на Южна Корея впечатляват Надежда Цанева. И въпреки че  живее във Варна, тя е в постоянна връзка с една от най-гъсто населените страни в света.

Преди четири години заедно със своята най-добра приятелка решават да направят корейско заведение за хранене във Варна. 

В момента и те като останалите ресторанти залагат на доставката по домовете заради коронавируса.

 Кои хора предпочитат да вкусват корейски ястия във Варна? С този въпрос към Надежда Цанева се обърна репортерът ни Ваня Славова:


Завършваме с нещо любопитно!

Знаете ли какво е корейски КИМБАП (김밥) и каква е неговата разлика с японското суши?

Кимбапът е една от най-популярните корейски храни, а формата му наподобява тази на японските  рулца „маки“ (вид суши). Общото  между двете е, че за тяхното приготвяне се използва ориз и листа от сушени водорасли, които корейците наричат ким (김), а японците – нори.

Но приликите свършват до тук. Корейците добавят в ориза сусамово олио, а японците го овкусяват с оризов оцет. Обикновено основна съставка в сушито е суровата риба или други морски дарове, докато в кимбапа има омлет, различни видове зеленчуци, кимчи, обработено месо (шунка, пушена сьомга, наденички, рачешки ролца). Японците ядат сушито, овкусено със соев сос и уасаби, а корейците го ядат без допълнителни подправки. Японското суши обикновено се консумира с клечки и се счита за по-префинена храна, докато корейците обичат да си похапват кимбап в обедната почивка или на пикник сред природата.

ЧУВАЛИ ЛИ СТЕ ЗА КИМЧИ?

Кимчи е (김치) е едно от основните традиционни ястия на корейската кухня. Представлява ферментирали зеленчуци, основно зеле (наподобява българското кисело зеле), но с много добавени подправки – лют червен пипер, джинджифил, чесън, лук. Ястието се консумира по всяко време на годината в Корея и е съставна част на всяко едно от трите ястия за деня.

ЗДРАВОСЛОВНИТЕ ПОЛЗИ НА КИМЧИ

Кимчи се счита за една от най-здравословните храни, на която корейците дължат доброто си здравословно състояние и дълголетие. То помага при борбата с излишните килограми, подобрява метаболизма, регулира нивото на кръвната захар и понижава лошия холестерол. Някои проучвания показват, че кимчи има способността да намали риска от вирусни инфекции и да подобри имунитета.

Кимчито също така е богато на антиоксиданти и витамини, поради което се смята, че има потенциални качества и против стареене (намалява оксидативния стрес).





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Празничната програма в Аспаруховия парк

За трета поредна година в район „Аспарухово“ ще бъде отбелязан християнският празник Сирни заговезни. Това съобщи кметът Ивайло Маринов. Един от значимите празници в народния ни календар, свързан с прошката и ритуали с дълбока символика, ще бъде отпразнуван в Аспаруховия парк. Програмата ще започне в 13:00 ч. в неделя, 2 март, с български фолклор. Ще..

публикувано на 02.03.25 в 09:46

Над хиляда души взеха дръвчета от "Гората.бг"

Над 1000 души дойдоха на площад „Св. Кирил и Методий“ пред катедралния храм „Успение Богородично“ във Варна, за да си вземат дръвчета в рамките на инициативата на „Гората.бг“. Те подаряват близо 30 000 плодни и иглолистни дръвчета и червен дъб. Създаталят на „Гората. Бг“ Никола Рахнев каза, че до трети март ще бъдат дарени близо 110 000..

публикувано на 01.03.25 в 15:39

Музеят на Възраждането с творческа работилница за 3 март

Празнична творческа работилница е подготвил Музеят за Възраждането във Варна за 3 март.  Всеки, които желае, ще изработи националния трибагреник чрез тъкане и едновременно с това ще научи интересни факти за Освобождението на България.  Цената за посещение и работилница е 5 лв. с включени материали. Не е необходимо предварително записване. Н а..

публикувано на 01.03.25 в 09:00

Честита Баба Марта с пожелание от Радио Варна

Празникът на Баба Марта в българските традиции е символ на пролетта и носи пожелание за здраве и плодородие в началото на новия цикъл в природата и се предполага, че е оформен въз основа на древна обредност, свързана с езическите земеделски култове към природата, характерни за балканския полуостров – тези на и елинските обичаи. На 1 март..

публикувано на 01.03.25 в 07:36

Светослав, който продава мартеници на пазар "Роза": Важното е да сме усмихнати и топли един към друг

Може би сте го виждали, ако сте минавали през пазар "Роза" в Цветния Квартал във Варна. В пек и студ той е там, за да продава я гривнички, я цветя, я дребни подаръчета, с които да зарадваме близките си. Той се казва Светослав Райков, на 37 години е, а в навечерието на Баба Марта ни зарежда с добротата си и... продава мартеници. Светослав е с ТЕЛК и..

публикувано на 28.02.25 в 14:19

Музеят на Възраждането, Аладжа манастир и Побитите камъни ще работят на 3 март

На Националния празник на България – 3 март, понеделник, за посетители ще бъдат отворени следните обекти към Регионален исторически музей – Варна:   - Музей на Възраждането от 10.00 до 17.00 часа   - Аладжа манастир от 10.00 до 17.00 часа   - Побити камъни от 10.00 до 18.00 часа Музеят на Възраждането е подготвил и празнична творческа работилница...

публикувано на 28.02.25 в 12:08

На 3 март се навършват 100 години от откриването на жп гарата във Варна

С беседа и музейна експозиция жп гарата във Варна ще отбележи своята 100-годишнина. Събитието ще се състои на 3 март от 14 часа в чакалнята на гарата, съобщиха организаторите.  Откриването преди 100 години на автентичната железопътна гара е било от изключително значение за Варна. С приемно здание, съответстващо на „ранга“ ѝ, гара Варна се сдобива..

публикувано на 28.02.25 в 11:14