Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новите екостикери няма да оскъпят техническия преглед

Снимка: Румен Сарандев

Новите екостикери за автомобилите, които стават задължителни в България от средата на юли, няма да оскъпят годишния технически преглед, каза за Радио Варна председателят на варненския клон на Съюза на българските автомобилисти Диян Драганов.

Промяната цели  да се подобри качеството на въздуха в големите градове. Стикерът ще се залепя на предния прозорец на автомобила и ще отразява екологичната категория и нивото на вредните емисии. То ще се измерва в пунктовете за технически прегледи.

„Всеки екостикер е с вграден чип, съдържащ информация за автомобила и пункта, в който е извършен прегледа. Чиповете ще бъдат разчитани от модерни камери, които вече се поставят в големите градове”, съобщи Драганов и поясни, че устройствата могат да засичат чипа, дори и автомобила да се движи с висока скорост. 

Проектът предвижда да бъдат обособени зони, в които при замърсяване на въздуха над нормите, да не се допускат автомобили от определена група.

„Контролът ще се осъществява от Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” и полицията”, заяви още Драганов. Все още не е ясно какви ще бъдат санкциите за нарушителите.

„На този етап не се предвижда увеличение на данъка за автомобилите в по-ниска категория, каквито са опасенията на шофьорите”, успокои Диян Драганов. 

Според него, ако автомобилите с газови и метанови уредби покажат добри стойности при измерването на вредните емисии, имат шанс да попаднат в най-високата екокатегория, наравно с електромобилите.

Подробности за новите екостикери чуйте в репортажа на Иван Барбов: 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Балчик

В Балчик първокласниците са близо 120

Тази година на 16 септември училищният звънец в Балчик ще бие за над 1 200 ученици в шест общински училища и за близо 120 първокласници в седем паралелки. За учебната 2024/2025 година в пет от общо шест общински училища има недостиг на минимален брой ученици за формиране на някои от паралелките по класове. Общо 23 са маломерни паралелки, от..

публикувано на 16.09.24 в 07:15

Седмица на детската пътна безопасност провежда "Пътна полиция"

Акцията „Децата тръгват на училище“ започва днес и ще продължи до  22 септември. Множество събития са организирани под егидата на Европейската мрежа на службите по пътна безопасност – ROADPOL, а 18 септември 2024 г. е обявен за  Ден без загинали на пътя. Поведението на участниците в движението по пътищата е главната причина за смъртните..

публикувано на 16.09.24 в 06:53

Започва новата учебна година, над 3 000 първокласници във Варна

Над 2 300 училища отварят врати днес, за да посрещнат повече от 720 000 ученици. Първият училищен звънец ще чуят 58 000 първокласници. Над 92 000 учители и специалисти ще обучават през тази учебна година, според данните на просветното министерство. В общинските училища във Варна ще бъдат посрещнати над 3100 първокласници, а ще бъдат изпратени..

публикувано на 16.09.24 в 06:49

Адресите без ток днес

Без ток днес ще са следните адреси в обхвата на дейност на електроразпределителното дружество за регион Варна : ·   На  16.09.2024  г. В периода  9:00  ч. до  11:00  ч. Поради профилактика на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на: гр. Варна - кв. Чайка, бл...

публикувано на 16.09.24 в 06:14

Малка вероятност за валежи в понеделник

Днес облачността ще бъде променлива, валеж е малко вероятен. Ще духа слаб, в Дунавската равнина умерен вятър от запад-северозапад, който следобед ще отслабне чувствително и по крайбрежието се обърне от североизток. Максималните температури ще са 18°-23°, за Варна около 23°.  Вълнение на морето 2 бала. Температура на морската вода 23°-24°...

публикувано на 16.09.24 в 06:06

Ремонтират пътна инфраструктура в община Добричка за над 3 млн. лева

Улична и пътна инфраструктура ще бъде ремонтирана с европейски средства в Община Добричка. Проектите са по Програмата за развитие на селските райони и са на стойност от над 3 милиона лева. Осигуреното финансиране ще се използва за ремонт на улици и тротоари в селата Божурово, Царевец и Опанец, община Добричка. Улиците в трите села са..

публикувано на 15.09.24 в 13:22

71-годишен мъж от Балчик жертва на убийство

Окръжната прокуратура в Добрич ръководи досъдебно производство за извършено убийство в нощта на 14 септември в град Балчик. Задържан за престъплението е 51 годишен мъж, близък роднина на жертвата. Информация на кореспондента ни Мая Райнова. Повече чуйте в звуковия файл.

публикувано на 15.09.24 в 12:54