Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Антония Григорова: Ефектът на ваксините трябва да се обяснява разбираемо

| обновено на 20.01.21 в 17:36
Д-р Антония Григорова
Снимка: Личен архив

Ефектът на ваксините трябва да се обеснява на разбираем език, буквално в такава ситиуация нещата трябва да се рисуват, ако трябва в картинки, да се обясняват за да могат хората да повярват, да знаят какви са рисковете и какви са ползите, за да вземат едно информирано решение. Това смята д-р Антония Григорова, магистър по психология, сертифициран медиатор за разрешаване на спорове, вкл. сферата на медицината. В коментар за Радио Варна тя отбеляза,че "не всички лекари и научни светила  успяха да се адаптират към разбираемия език, оставяха хората да гадаят, да не разбират какво им се казва. Когато специалистите не успяват да обяснят ситуацията фалшивите новини цъфтят, а това се отразява много зле на комуникацията между лекари и пациенти"

Всички морално-етични проблеми, познати в биоетиката излязоха наяве в пандемията 

Такива проблеми има, когато няма правна рамка. Но ние бяхме в толкова екстрена ситуация, че напрактика етиката изпреварваше законодателството. А и до момента лекарите работят във военновременна обстановка, те вземат решения, които са насочени най-вече към краткострочните ползи и рискове, смята още д-р Григорова. И тук всички етични и морални принципи важащи в медицината бяха на границата, "под условие". Тук влизат: правото на пациента да направи информиран избор, достъпът до справедливо и солидарно разпределение на здравните ресурси, вземане на решения, които са награницата на краткосрочни рискове и ползи и дългосрочни последици и не на последно място проблемите на границата на дълга и правата на самите медици.  

Как се справиха медиците с морално-етичния въпрос да спрат ли домашните посещения за преглед на лежащо болни хора или Хипократовата клетва е валидна във всички случаи?

Хипократовата клетва е обвързана с много митове у нас. Това е една професионална клетва, която лякарят полага пред колегите си. Тя е как да упражнява изкуството медицина, как да лекува, така че да не вреди и нищо друго, подчерта д-р Григорова. Не може да се каже, че лекарят на всяка цена трябва да лекува. Той винаги има избор и това го има и в законовата рамка, да пренасочи пациента към друг свой колега. Това е, ако прецени че това не е от неговата компетентност или че в момента не може да реши този проблем. Това е единият мит. Вторият мит е, че лекарят трябва да лекува за без пари. В Хипократовата клетва такова нещо няма. В нея лекарят се заклева да лекува без пари своите учители и техните деца, да речем това са колеги. И третият мит е, че всички медици полагат Хипократова клетва, полагат я само лекарите, а специалистите по медицински грици и сестрите полагат друга, подобна клета. Така че, не може при всеки всеки морално-етичен казус да дамгосваме с "вие сте се клели". Истината е някъде по средата. Аз ви благодаря за този въпрос и винаги обяснявам, че в крайна сметка медиците също имат права, освен задължения и добре да се знаят, защото преди всичко те са хора, а после са лекари.   

Цялото интервю с д-р Антония Григорова може да чуете в звуковия файл. Д-р Антония Григорова завърша медицина в МУ – София. Магистър е по психология и философия СУ „Св. Климент Охридски".В момента се занимава с обучение и развитие на медицинските специалисти на работното място.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Влагат 45 млн. лева в ремонти и нови сгради на училища и детски градини във Варна

Във Варна предстоят големи инвестиции за милиони левове в образователната инфраструктура.  Това съобщи днес на пресконференция заместник-кметът по образование и култура Павел Попов. По Програмата на МОН за „Изграждане пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища за периода 2020 г.- 2022г.” над 400 деца от..

публикувано на 12.09.24 в 17:23

Община Варна работи по довършването на физкултурния салон на VII СУ „Н. Геров“

В момента се прави експертиза за състоянието на физкултурния салон на VII СУ „Н. Геров“. Постигнати са съдебни споразумения, имотът вече е придобит от общината,  като е прехвърлен от Министерството на младежта и спорта, а общинската администрация е подготвила средствата за довършването му.  Около 1300 деца от две години са без физкултурен салон, а..

публикувано на 12.09.24 в 17:07

Задържаха 51-годишна жена от Добрич, нанесла побой на майка си

Районна прокуратура – Добрич привлече към наказателна отговорност и задържа за срок до 72 часа 51-годишна жена от града, нанесла побой на собствената си майка. Задържаната е обвинена за нанесена лека телесна повреда при условията на домашно насилие. При работата по образуваното досъдебно производство е установено, че на 10 септември пострадалата се е..

публикувано на 12.09.24 в 17:00
Руско консулство, Варна

Сградата на бившето Руско консулство става иновативна детска градина

Амбицията на община Варна е през следващата година да заработи нова иновативна детска градина в сградата на бившето генерално консулство на Русия, която ще бъде изцяло реконструирана. Това каза зам.-кметът по образованието Павел Попов. Т ой припомни, че сградата е предоставена от държавата за тази цел. Сградата на Руско консулство ще бъде..

публикувано на 12.09.24 в 16:31

Жители на Пчелина отново излизат на протест, готвят се да затворят ул. "Прилеп"

Жители на местност Пчелина заявиха пълна готовност за протестни действия заради лошото състояние на пътната инфраструктура. В писмо до медиите те посочват, че недоволството им е продиктувано от неизпълнените обещания и неспазените срокове от страна на пътната фирма да възстанови улиците до първоначалното им състояние. Потърпевшите отново подчертават, че..

публикувано на 12.09.24 в 16:28

Над 3100 първокласници ще прекрачат училищния праг тази година във Варна

Община Варна е готова за началото на учебната година, в над 40 училища и детски градини са извършени текущи ремонти, само два-три от ремонтите ще се довършват след 16 септември, но това няма да възпрепятства занятията. В общинските училища ще започнат училище над 3100 първокласници. 1900 са абитуриентите. това  съобщи заместник-кметът по..

публикувано на 12.09.24 в 16:01

Конференция, посветена на иновациите в проектирането и строителството на сгради и съоръжения, се провежда край Варна

Строително-информационно моделиране (BIM) е сред акцентите в международната научна конференция „Проектиране и строителство на сгради и съоръжения“, организирана от Научно-техническия съюз по строителство в България с домакин ВСУ „Черноризец Храбър“.  Това е иновативен подход за управление на строителни проекти чрез създаване на..

публикувано на 12.09.24 в 14:28