Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Варненка издава тайните на вкусния домашен шоколад

Йоана Иванова има изкусително хоби  - приготвя домашен шоколад за близки и приятели за различни поводи. Сладките изкушения имат най-различни форми, а в състава им сладкарката по душа добавя разнообразни вкусове. С нея разговаря Олга Добрева дни преди коледните празници. 


Съвсем любителски започнах с направата на шоколад, разказва Йоана.

Лека полека хората видяха крайния резултат и решиха да ме питат дали може и те да си поръчат за близък, за приятел за родинина за повод или без повод и така започна моето приключение с шоколада, спомня си Йоана.

Любителката на кулинарията попада на снимки в Интернет на ръчно направен шоколад и решава самата тя да опита да приготви като добавя различи подобрения като ядки и екзотични плодове.

Ядките биват кашу, шам фъстък, бадем, лешник, може бразилски орех да се сложи. От сухите съставки като плодове присъстват папая, кокос, пъпеш, ананас. Мангото е много предпочитано, разкрива част от рецептите си Йоана.

Варненката дори смесва шоколада с лютиви подправки.


Слагам чили, което е малко по-предизвикателно като вкус, добавям също канела, и много много още добавки. Всичко в умерени количества е поносимо, вкусно , ароматно, различно, комбинацията е добре, признава Йоана.

Освен че е сладък и много привлекателен десерт, шоколадът има и много полезни свойства с които Йоана ни запознава.

Шоколадът помага, според специалистите и изследванията, за концентрацията. Другият плюс е, че помага за подмалядяване на кожата, особено ако шоколадът е натурален. При редовно хапване на шоколад ще изглеждаме по-млади и щастливи, усмихва се варненката.


Шоколадът не е толкова вреден за зъбите, именно, заради точно тази антибактериалност в него, особено в този с над 70 % какао, казва Йоана.

За Улица Събота Йоана Иванова разкри още една тайна за вкусния шоколад:

Винаги в сладкарството щипка сол е задължителна, за да подчертае още повече сладостта на шоколада, освен щипките любов.

Тайната на вкусния шоколад: като за начало какаото трябва да е много качествено, другото е желание и любов!, разкрива любителката на приготвянето на десерти.

Целия разговор можете да чуете в аудиофайла.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Арт инсталацията „Васил Стоилов – Архитектурни мотиви“ в ГХГ - Варна

Градската художествена галерия във Варна представя арт инсталацията „Васил Стоилов – Архитектурни мотиви“. Тя е проект на Нов български университет. РИ ще бъде експонирана в подпокривното пространство на галерията до 28 април.  Арт инсталацията „Васил Стоилов – Архитектурни мотиви“ е вдъхновена от ръкописа от 1953 г. „Холандският пейзаж през XVII век и..

публикувано на 15.04.25 в 08:20

"Наивен съм бил" - новото видео на Lay-Zy

В края на 2023 г. Красимир Милчев издаде миниалбума "Пречистен". Изданието може бъде слушано във всички музикални онлайн платформи, а Lay-Zy, както е псевдонимът на артиста, наскоро пусна видео към едно от парчетата - "Наивен съм бил". "Наивен съм бил" е продължение на предходния ми сингъл, "Живот в лъжа" - разказва..

публикувано на 14.04.25 в 08:20

Най-бюджетният турист Красимир Раданов – Дарми за околосветското си пътешествие "Колумбия, Еквадор, Перу ...“: „Хората са добри навсякъде“

В деня, в който първият български космонавт излетя в космоса през 1979-а, читалището в балчишкото село Гурково даде възможност за среща със странстванията на първия човек от Читалище "Свобода", пипнал с ръка мегалитите в Саксайуаман, скитал из Андите, тъкал текстил по оригинална кечуанска технология, видял агротехническа лаборатория на инките и плавал..

публикувано на 11.04.25 в 08:05

Производител: По-скъпи ще са родните плодове, заради измръзването на овошките от 70 до 100%

Оч аква се много сериозен ръст на цените на п лодовете ,  за ради щетите на всички трайни насаждения от застудяването, които са над 70%. Много големи проблеми със студове и проблем с реколтата има и в страни, които са традиционни доставчици за България на плодове като Турция и Гърция.Това коментира Синан Вейсал, който има..

публикувано на 10.04.25 в 08:50

Изложбата “В огледалото на Рембранд” гостува в Градската художествена галерия във Варна

Изложбата “В огледалото на Рембранд” гостува в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ във Варна. Тя е проект на Нов български университет и е насочена към младите публики. Създадена е от екип от преподаватели и студенти. „В огледалото на Рембранд“ предлага висококачествени репродукции на хелиогравюри от колекцията на Нов български..

публикувано на 10.04.25 в 08:20

Експерт: Видеорегистраторът трябва да бъде част от задължителното оборудване на автомобилите

Видеорегистраторът трябва да бъде част от задължителното оборудване на автомобилите, а записите да служат като доказателство в съда. Това мнение изрази Ивайло Желязков от Европейския център по транспортни политики. Според него е необходимо въвеждането на изискване за наличие на  устройството в колата, както за аварийния комплект, тъй като това ще има..

публикувано на 09.04.25 в 09:00

Агрометеоролог: Априлският сняг - проблем за овошките, благодат за посевите

До 10 – 20 % ще са щетите по овощните дръвчета заради снеговалежа и ниските температури през април. Това прогнозира агрометеорологът Мирослав Ганчев, който работи във варненския филиал на Националния институт по метеорология и хидрология. По неговите думи във Варна няма да има унищожена реколта, но в Силистра и Търговище, където снегът е..

публикувано на 08.04.25 в 07:30