Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Гласувам за първи път" с Павло Славов

Срещаме Ви с Василена Радкова, студент по медицина, която избира да остане в България

Павло Славов е на 21 години, от Варна, учи медицина. Преди три години той гласува за първи път като дава своя глас за лекар. В рубриката на РАДИО ВАРНА „Гласувам за първи път” всеки понеделник, сряда и петък, той ни среща със свои приятели и връстници, които ще гласуват на 4 април за първи път.

В рубриката в 9.20 днес чухте Василена Радкова. Тя също е от Варна и също е студент по медицина. Защо е избарала да остане в България?

Колкото и банално да звучи моите корени са тук, тук съм родена, отгледана и възпитана.  По природа съм оптимист и няма да изненадам никого като кажа, че за мен има надежда в България.

На 4 април Ви ще гласувате ли?

Да, разбира се, смятам да гласувам.

Как виждате България след изборите?

След изборите бих искала да няма биполярен модел на управление и много бих искала да навлязат много малки партии, защото при интегрирането им биха могли да се вземат компормисни решения  по отношение на някои възлови проблеми в нашата страна.

Очевидно имате ясна и точна концепция за бъдещето! Ако бяхте управляващ, какво щяхте да направите?

На първо място бих разпределила бюджета в здравеопазване и социална политика. В това число включвам увеличаване на пенсиите и увеличаване на бюджета за здравеопазване като цяло, тъй като, както знаем, минималната пенсия  в България не гарантира нормален живот на възрастните хора. Лично аз имам баба и дядо и съм пряк свидетел на това колко са скъпи лекарствата, както и хранителните продукти. Бих осигурила достъп до качествено здравеопазване, както и да стимулирам хората в неравностойно положение. И на последно място, но не по значение, бих променила качеството на нашето образование, защото забелязвам плашещата тенденция в малките и средните училища за недостиг на преподаватели. Бих предприела мерки да задържа учениците в училище като им гарантирам развити училища, в които да се представя материалът по интересен и атрактивен начин.

Василена, спечелихте много от нашите слушатели, ако бяхте кандидат в тази кампания! Вие сте студент по медицина – мислила ли сте да напуснете България или засега виждате своето бъдеще тук?

Бих напуснала България, ако нямам професионална реализация. Ако въпреки всичкия вложен труд и капацитет, системата продължава да създава пречки за развитието ми и за достигане на моята мечта. Въпреки всичко аз искам да остана тук. Да се реализирам тук и един ден да лекувам български пациенти.

Василена Радкова в рубриката ГЛАСУВАМ ЗА ПЪРВИ ПЪТ на Павло Славов





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

За създаване на три нови социални услуги ще кандидатства Община Варна

Община Варна ще кандидатства за създаване на три нови социални услуги. Две от тях са свързани с резидентна грижа за пълнолетни лица с интелектуални затруднения . Предвидено е също да се създаде център за специализирана подкрепа за хора с увреждания и техните семейства, стана ясно на днешното заседание на ПК „Социални дейности и жилищна политика“, на..

публикувано на 19.09.24 в 17:19

Над 2 милиона лева от общината за "Градски транспорт" във Варна

2 милиона и 400 хиляди лева допълнително финансиране ще осигури община Варна на „Градски транспорт“. Това решиха съветниците от постоянната комисия по „Финанси и бюджет“ към Общинския съвет. Около час продължи обсъждането на ситуацията с дружеството. Изпълнителният му директор Николай Антонов обясни: "Внесохме това писмо, с което искаме..

публикувано на 19.09.24 в 17:04
Антон Славчев

Антон Славчев остава начело на Антикорупционната комисия

Депутатите решиха, че Антон Славчев остава начело на Антикорупционната комисия, съобщава БНР.  Преди да гласуват около пет часа депутатите обсъждаха дали Славчев да бъде освободен от длъжност като изпълняващ функциите на председател и член на Комисията за противодействие на корупцията и на Комисията за отнемане на незаконно придобитото..

публикувано на 19.09.24 в 16:27

Росен Карадимов: Тежка спекулация е, че хартията на БНБ за изборите не отговаря на стандартите

Целта на нашето правителство е да осигурим материално-техническата обезпеченост на предстоящите избори, да осигурим максимална прозрачност на изборния процес, за да може да се повиши избирателната активност. Това заяви в Областната администрация във Варна министърът на иновациите и растежа. Росен  Карадимов, който е координатор по изпълнението на..

публикувано на 19.09.24 в 15:55

Голям интерес в област Добрич към дейностите по сдвояване на пациентското досие с мобилно устройство

Мобилното приложение "еЗдраве" осигурява на всеки българин възможността за персонализиран достъп до личното му електронно здравно досие.  Най-важното, което трябва да знаят желаещите, е, че за да бъде сдвоено здравното им досие с мобилния телефон, се изисква единствено да инсталират предварително приложението, което се случва напълно безплатно от..

публикувано на 19.09.24 в 15:34
Авиобаза

Военната прокуратура разреши черната кутия на разбилия се самолет да замине за Чехия

Черната кутия на катастрофиралия край авиобаза "Граф Игнатиево" самолет е изискана с официално писмо от Министерство на отбраната и от прокуратурата ще дадат разрешение още днес да бъде изпратена в завода-производител в Чехия. Това съобщи за Радио Пловдив военноокръжният  прокурор майор Христо Анчев.  По думите му, след издаването на това..

публикувано на 19.09.24 в 15:20

Кметът на Добричка община поиска среща със служебния премиер за свикване на местен референдум

Кметът на Община добричка Соня Георгиева е поискала среща със служебния-министър председател Димитър Главчев заради искането ѝ за свикване на местен референдум по повод изграждането на вятърни електроцентрали на територията на общината. Решението на Общинския съвет за допитване до жителите относно инвестиционните намерения за ветроенергийни паркове..

публикувано на 19.09.24 в 15:00