Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кодексът на труда важи за всички работници, без значение дали работят в офиса или от разстояние, напомня експерт

Според законодателството в България разпоредбите на Кодекса на труда и другите нормативни актове, уреждащи трудовите правоотношения, важат на територията на цялата страна и обхващат всички работници, без значение дали те извършват дейности от постоянното си работно място, или го извършват от разстояние (например режим на хоум офис). Това напомня Тодор Капитанов, експерт по трудово право в България и създател на www.mywork.bg - автоматизирана безплатна платформа за трудовоправни консултации и съвети в помощ на всички работещи граждани, съобщиха от платформата.

Всички законови права, свързани със заплащане, работно време, почивки и отпуски, обезщетения, безопасни условия на труд и др., следва да бъдат прилагани по абсолютно същия начин, каквото е приложението им в нормална работна обстановка. Ангажиментите както на работника, така и на работодателя към спазването на правата и задълженията по закон и договор помежду им следва да бъдат непроменени, допълва експертът.

В условията на локдаун и извънредна епидемиологична обстановка важат и действат допълнителни законови разпоредби, посочва Тодор Капитанов. Той припомня най-важните допълнителни трудови права.

1. Когато поради обявено извънредно положение или обявена извънредна епидемична обстановка със заповед на работодателя или със заповед на държавен орган е преустановена работата на предприятието, на част от предприятието или на отделни работници и служители, работодателят има право да предостави платения годишен отпуск на работника или служителя и без негово съгласие, включително на работник или служител, който не е придобил 4 месеца трудов стаж.

2. Работодателят е длъжен да разрешава ползването на платен годишен отпуск или на неплатен отпуск при обявено извънредно положение или обявена извънредна епидемична обстановка по искане на: бременна работничка или служителка, както и на работничка или служителка в напреднал етап на лечение ин-витро;майка или осиновителка на дете до 12-годишна възраст или на дете с увреждане независимо от възрастта му;работник или служител, който е самотен баща или осиновител на дете до 12-годишна възраст или на дете с увреждане независимо от възрастта му;работник или служител, който не е навършил 18-годишна възраст;работник или служител с трайно намалена работоспособност 50 и над 50 на сто;трудоустроен работник или служител;работник или служител, боледуващ от болест, определена в наредба на министъра на здравеопазването.

3. До 90 работни дни неплатен отпуск ще се признава за трудов стаж и здравноосигурителните права ще са без прекъсване и през 2021 г. (това дава възможност на хората да придобият и запазят осигурителни права за пенсия, обезщетения за майчинство, безработица, болест) за по-продължителен период от време.)

Хората в неплатен отпуск няма да губят пенсионни права заради прекъсване на стажа. Работниците трябва да платят здравни вноски от 26 лв. на месец, за да не загубят здравноосигурителните си права докато са в неплатен отпуск.
Преизчисляват се по служебен ред личните трудови пенсии, като след 1 януари 2021 г. личните трудови пенсии ще се преизчисляват по служебен ред, с допълнително придобития от пенсионера осигурителен стаж в периода след отпускането или след последното преизчисляване на пенсията. Служебното преизчисляване ще се извършва считано от 1 април 2020 г.

Удължен е срокът на експертните решения на Трудово-експертните лекарски комисии (ТЕЛК) и Национална експертна лекарска комисия (НЕЛК) за определяне на трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане с изтекъл срок продължават действието си по време на извънредното положение и извънредната епидемична обстановка и три месеца тяхната отмяна. ТЕЛК могат да вземат решение само по документи, без преглед на място.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

ВАС отхвърли жалба на ДПС на Доган срещу отказа на ЦИК за регистрация

Върховният административен съд (ВАС) отхвърли жалбата на коалицията около Ахмед Доган - "Демокрация, права и свободи - ДПС", срещу отказа на ЦИК да бъде регистрирана за участие в изборите на 27 октомври, предаде БНР. От прессъобщение, разпространено от пресцентъра на съда, става ясно, че решението, което е окончателно, е мотивирано с определението от..

публикувано на 12.09.24 в 17:55

Влагат 45 млн. лева в ремонти и нови сгради на училища и детски градини във Варна

Във Варна предстоят големи инвестиции за милиони левове в образователната инфраструктура.  Това съобщи днес на пресконференция заместник-кметът по образование и култура Павел Попов. По Програмата на МОН за „Изграждане пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища за периода 2020 г.- 2022г.” над 400 деца от 2-ри..

публикувано на 12.09.24 в 17:23

Община Варна работи по довършването на физкултурния салон на VII СУ „Н. Геров“

В момента се прави експертиза за състоянието на физкултурния салон на VII СУ „Н. Геров“. Постигнати са съдебни споразумения, имотът вече е придобит от общината,  като е прехвърлен от Министерството на младежта и спорта, а общинската администрация е подготвила средствата за довършването му.  Около 1300 деца от две години са без физкултурен салон, а..

публикувано на 12.09.24 в 17:07

Задържаха 51-годишна жена от Добрич, нанесла побой на майка си

Районна прокуратура – Добрич привлече към наказателна отговорност и задържа за срок до 72 часа 51-годишна жена от града, нанесла побой на собствената си майка. Задържаната е обвинена за нанесена лека телесна повреда при условията на домашно насилие. При работата по образуваното досъдебно производство е установено, че на 10 септември пострадалата се е..

публикувано на 12.09.24 в 17:00
Руско консулство, Варна

Сградата на бившето Руско консулство става иновативна детска градина

Амбицията на община Варна е през следващата година да заработи нова иновативна детска градина в сградата на бившето генерално консулство на Русия, която ще бъде изцяло реконструирана. Това каза зам.-кметът по образованието Павел Попов. Т ой припомни, че сградата е предоставена от държавата за тази цел. Сградата на Руско консулство ще бъде..

публикувано на 12.09.24 в 16:31

Жители на Пчелина отново излизат на протест, готвят се да затворят ул. "Прилеп"

Жители на местност Пчелина заявиха пълна готовност за протестни действия заради лошото състояние на пътната инфраструктура. В писмо до медиите те посочват, че недоволството им е продиктувано от неизпълнените обещания и неспазените срокове от страна на пътната фирма да възстанови улиците до първоначалното им състояние. Потърпевшите отново подчертават, че..

публикувано на 12.09.24 в 16:28

Над 3100 първокласници ще прекрачат училищния праг тази година във Варна

Община Варна е готова за началото на учебната година, в над 40 училища и детски градини са извършени текущи ремонти, само два-три от ремонтите ще се довършват след 16 септември, но това няма да възпрепятства занятията. В общинските училища ще започнат училище над 3100 първокласници. 1900 са абитуриентите. това  съобщи заместник-кметът по..

публикувано на 12.09.24 в 16:01