Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оскарите под българска инвазия

| обновено на 26.03.21 в 13:49

Д-р Дана Проданова и д-р Илиян Илиев са копродуценти на филма "Feeling Through" /"Дълбоко усещане"/, номиниран за "Оскар" в категория "Късометражен филм", неин режисьор е Дъг РоландДана Проданова е завършила ІV ЕГ "Фредерик Жолио-Кюри", а след това стоматология в МУ - Пловдив. Емигрира със съпруга си - Илиян Иванов, през 90-те години в САЩ. И Иванов е лекар, професор психиатър. Той е родом от Бургас, но има връзка с Варна, завършил е медицина в морския град. 

Филмът е важен заради значимата си кауза и дълбоката емоционална следа, която оставя в своите зрители. Feeling Through е творба на младия режисьор Дъг Роланд, а сюжетът ни кани в една уж обикновена нощ. Прави ни свидетели на случайната среща между двама души и ни дава възможност да се вгледаме и вслушаме по-внимателно, по-топло, по-всеотдайно. Филмът е посветен на общността на глухонемите и незрящи хора, с вярата, че можем да й отдадем още много внимание, както и да научим безценни уроци от членовете й. Главната роля във филма е поверена на Робърт Таранго - първият актьор, който е глухоням и сляп, и има централно присъствие в мащабна кино продукция. 

С двамата българи-лекари разговаря Мартин Николов:

Ако трябва днес да покажете филма за първи път, като се има предвид, че сме социално разделени, как би изглеждало неговото послание?

Това послание ще бъде валидно за много дълго време, ако не завинаги, защото разделението се получава по много различни пътища. Това са хора, които по принцип имат нужда от повече внимание и по-добро отношение. Но не са само те в обществото като група, които имат нужда от това. Затова мисля, че посланието ще остане повсеместно и завинаги.

Предвиждате ли по-дълъг живот за този филм след връчването на наградите през месец април?

Надявам се. Надявам се и на още проекти, свързани с живота на тези хора.

Филмът вече е качен в интернет и може да се гледа - какво послание отправяте с него?
Тези хора имат големи и способности и идеята е по-голяма част от хората да разберат как може да и се помогне.  Не е необходимо да се направи много, за да се помогне на хора, които имат някакъв недостатък, за да могат те да се реализират.
Другото послание на филма е, че всеки може да помогне дори с нещо минимално, и това да му донесе удовлетворение. Образът на бездомния тийнейджър във филма доказва това. Самите ние преди две години и половина помогнахме за филма от наша гледна точка с нещо минимално, а то получи такъв широк отзвук по света. И ние ще продължим да поддържаме следващи подобни проекти.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Морски еколог: Високите температури са пагубни за част от живите организми в Черно море

Наблюдаващата се тенденция от последните 8-9 години за изместване на сезоните и удължаване на лятото остава. Високите температури започват още от края на май и вече в началото на юли достигат своя пик, както на атмосферния въздух, така и на морската вода . Тези фактори носят последици за живите организми в Черно море.  Това каза доц. д-р Виолин Райков..

публикувано на 16.07.24 в 08:35

Румънецът Габриел, който чисти България: Много добри хора срещнах за една година

Румънецът Габриел, който е познат у нас с акциите си по почистване на различни градски пространства и който намери много съмишленици, не се отказва и продължава да дава добър пример. Той живее и работи в Лондон, където заедно със съпругата си отглеждат децата си. Тя е от Варна и прекарват известно време и в морската столица. Семейството редовно пътува до..

публикувано на 16.07.24 в 08:30
Каръл и Норман Макдоналд

"Шотландски боец" от село Куманово

Какво знаете за Шотландия? Част е от Обединеното кралство, а населението ѝ е около 5 милиона и 500 хиляди души. Известни са с характерния си, специфичен акцент в изговора на думите, който понякога затруднява общуването с тях. Шотландци са и съпрузите Норман и Каръл Макдоналд, които от години прекарват летата си в аксаковското село Куманово. Те..

публикувано на 15.07.24 в 08:20

Max Cavalera (CAVALERA CONSPIRACY, SOULFLY, екс-SEPULTURA): Важно е да не забравяме миналото

Интервю с Max Cavalera (CAVALERA CONSPIRACY, SOULFLY, екс-SEPULTURA) Кой не знае Max Cavalera, кой не е чувал за него. В рамките на година заедно с брат си Iggor, двамата презаписаха първите три издания на SEPULTURA – минилбума „Bestial Devastation”, дебюта „Morbid Visions” и „Schizophrenia”. Под името CAVALERA Max и Iggor ще направят концерт и в..

публикувано на 15.07.24 в 07:10

Биляна Раева: И магьосник да стане управител на Градски транспорт няма да обърне тенденцията дружеството да е на загуба

Общинската фирма „Градски транспорт“ продължава да е на загуба, при тези обстоятелства и магьосник да стане управител няма да обърне тенденцията. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ общинският съветник от ГЕРБ/СДС Биляна Раева. По думите и, общинският съвет продължава да е принципал на дружество „Градски транспорт“, но..

обновено на 14.07.24 в 10:40

Арх. Михий ван Дрийш: Крайбрежната алея във Варна не трябва да изглежда като автомобилна улица

Решенията за оползотворяване на морския бряг в градовете трябва да се основават на природата, смята главният архитект на Грьонинген в Кралство Нидерландия Михий ван Дрийш. Паркът и плажната ивица във Варна са уникални. Крайбрежната алея не трябва да изглежда като автомобилн аулица, а да бъде по-удобна за пешеходци и велосипедисти, както и да..

публикувано на 13.07.24 в 16:15
Петра Димитрова

Изложбата на Петра Димитрова - протест срещу консуматорството в съвременното общество

Летният сезон в Галерия A&G Art Meeting, Варна,  продължава със самостоятелна изложба живопис на една млада художничка – Петра Димитрова.  Все още в началото на творческия си път, Петра вече е разпознаваем автор, който изгражда собствен, провокативен стил на изразяване. Познаваме от предишни нейни представяния интереса и към..

публикувано на 12.07.24 в 08:10