Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Раковски: Нашата свобода от нас зависи

| обновено на 14.04.21 в 13:39

Село Раковски, община Каварна, отбелязва достойно 200 годишнината от рождението на Георги Сава Раковски днес, на 14 април 2021 г.

Пред паметника на идеолога на революционното движение в България, слово изнесе кметът на общината Елена Балтаджиева, която отбеляза този ден като изключителен за селото, която говори за завета „ Нашата свобода от нас  зависи.“, днес и в бъдеще трябва да я доказваме и защитаваме достойно с думи и дела.“ Не само аз  зная и вярвам, че с. Раковски има минало, настояще и бъдеще. Знаят го и вярват хората, които, го пазят и живеят в него и оставят своя следа в новата му история“, заключи в края на словото си  Балтаджиева.

Жаклин Събева, ученичка от ХІ кл.на СУ „ Ст. Караджа“-Каварна, прочете есето „Какво е за мен Раковски“ с което участва в национален конкурс по повод 200 годишнината на Раковски.  Венци и цветя пред паметника на героя  положиха кметския наместник на с.Раковски  Евелина Кенарлиева, деца  от детската градина, местни жители, дошли  да отдадат заслужена почит  към живота,  дейността и делото  на идеолога, стратега на българското национално движение.  Беше предложено от страна на кметството на с. Раковски, със съдействието и на община Каварна, другите две селища, които носят името на Раковски – гр.Раковски, Пловдивска обл., с. Раковски, Разградска обл. и община Котел / родния град на героя/ да внесат общо предложение денят 14 април да бъде обявен в календара от събития като национален ден на Георги Сава Раковски – като първи идеолог на революционното движение в България продължено от Левски, Ботев, Каравелов и др. Защото няма друг толкова всеобхватен ум - енциклопедист, ерудит, публицист, поет, етнограф, фолклорист, историк, археолог, дипломат, просветител, педагог, езиковед, адвокат и разбира се военен ръководител.

На отредената строителна площадка в центъра на селото, в близост до паметника на Раковски, бе направена първа копка от д-р Стефанов / директор на Спешна помощ-Каварна, родом от селото/ на бъдещият параклис „ Св.Св.Константин и Елена“.

„ С изграждането на храм за  християнските светци  Константин и Елена нека има закрила, здраве и късмет, плодородие и благополучие за жителите и гостите на с.Раковски“ пожела кметът Балтаджиева.  Звучен камбанен звън се понесе над площада на селото. Камбаната  е дарение от столичанина Иван Иванов, известен като Войводата, който има вилен имот в селото и всяко лято се завръща и живее в с. Раковски.

 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Жители на Пчелина се срещнаха с кмета на Варна, представители на ВиК и строителните фирми

Живеещите в местността Пчелина във Варна обсъдиха на среща инфраструктурните проблеми в района  с кмета на Варна Благомир Коцев и районният кмет на "Младост" Христо Христов, ръководителя на ВиК-проекта във Варна Сава Коев, управителите на ВиК-Варна инж. Веселин Русев и на строителната фирма "Инжстрой" Милен Гочев. По думите на..

публикувано на 17.09.24 в 21:10

По нови правила ще определят носителите на награда "Варна"

По променени правила ще се определят носителите на награда „Варна“. Това реши ресорната комисия към Общинския съвет, която единодушно гласува промени в двата Статута за награда „Варна“ –  в системата на предучилищното и училищното образование и в сферата на науката и висшето образование. Измененията се правят по предложение на общинските съветници Жечка..

публикувано на 17.09.24 в 17:41

До края на месеца се очаква решение на КЗК за новата библиотека във Варна

До края на септември се очаква решението на Комисията за защита на конкуренцията за обжалването на избора на изпълнител за строежа на новата библиотека във Варна. Няма опасност за загуба на разрешително, защото строителната площадка е открита от изпълнителя на външните ВиК връзки, както законът предвижда. Това коментира заместник-кметът Диан Иванов,..

публикувано на 17.09.24 в 17:20

За проблем със сметопочистването алармира районният кмет на "Владислав Варненчик"

За огромен проблем със сметопочистването съобщи в профила си във Фейсбук районният кмет на "Владислав Варненчик" Николай Костадинов. До вчерашния ден там са установени 188 необслужени съда (за неделя и понеделник), коментира той. " Санкцията, която ще предложим да им бъде наложена от Общината, е в размер на 18 800 лв.", посочва районният кмет, като..

публикувано на 17.09.24 в 17:10

В сряда ще бъде жребият за номерата в бюлетините за частичните избори на 20 октомври

Централната избирателна комисия уведомява, че на 18 септември 2024 г. (сряда) от 10.30 часа  ще се проведе жребий за определяне на поредните номера в бюлетините на партиите и коалициите, допуснати от ЦИК за участие в новите и частични избори за кметове, насрочени на 20 октомври 2024 г. Жребият ще се проведе в зала № 42, ет. мецанин, в сградата на..

публикувано на 17.09.24 в 16:02

Средищно училище "Димчо Дебелянов" остава със същия статут и през новата учебна година

Общинската стратегия за личностно развитие на учениците и децата в Община Варна, нуждаещи се от допълнителна подкрепа, да се актуализира така, че да бъде адекватна към днешна дата на промените, приети от месец август 2024 г. Това бе гласувано единодушно по време на редовното заседание на Постоянната комисия "Наука и образование" към варненския Общински..

публикувано на 17.09.24 в 15:40

Специализирана операция срещу наркобизнеса във Варна, има задържани

Мащабна специализирана операция срещу производители и разпространители на наркотици тече в момента по Северното Черноморие. Това научи БНР от свои източници. Акцията се провежда от ГДБОП и Прокуратурата. Има задържани няколко души. Провеждат се претърсвания на различни адреси. По неофициална информация са разкрити ниви с канабис и няколко..

публикувано на 17.09.24 в 15:35