Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НА СЕЛО в Белоградец

27
Белоградец

Добро утро, уважаеми слушатели!

Аз съм Ваня Славова, звукорежисьор е Добромир Мързов.

Православната църква отбелязва църковния празник Лазаровден, който винаги е в предпоследната събота преди Великден.

По традиция на Лазаровден се откъсват зелени върбови клонки, които ще красят вратите на следващия ден - Връбница (Цветница).

По стари български традиции и обичаи, подготовката за Лазаровден започва отрано. По-възрастна жена, която отдавна е била посветена в лазаруването, помага на момичетата да разучат песните, които ще изпълняват, обикаляйки селото. По-голямата част от тях пеят, а останалите танцуват, тъй като Лазаровден е празник както на женската хорова песен, така и на танца.

Според народните вярвания стопанката на къщата задължително трябва да дари всяка лазарка със сурово яйце, което символизира безсмъртието. Освен това с него са се разваляли магии и са се правели гадания за бъдещето. Счита се, че къща, която е посетена от лазарки е щастлива и благословена.

Да има здраве и щастие в дома ви винаги!

Днес поемаме към село Белоградец. То се намира на 50 км. западно от град Варна на магистралния път Варна-София. Разположено е на територията на община Ветрино, в югоизточното подножие на хълма „Стана”.

Историята на селото ни връща далеч във времето на траките – тук е цъфтяло голямо тракийско селище – доказателство за това са: шестте могили в района му, многобройна керамика, рисувани плочки, останки от водопровод и много други.

   От траките славяните по-късно наследяват името на селото „Бял-градец”.

Първото българско царство също е оставило следи – останки от малка крепост- ІХ-Х век. От годините на тъмното робство до нас долитат легендите за хубавата мома, която заравят жива със златния й стан, за да я спасят от турците и за похитената мома Стана – станала кръстница на  гората, в която изчезнала.

  По-късно в тази местност се заселват един турчин и един арнаутин. Те променят името на селото от Акшекир на Тюрк-Арнаутлар /до 1934година/. В началото на ХІХ век тук се заселва и махала от кримски татари.

 Освобождението през 1878 година заварва Белоградец като турско село – 281 турски и 42 татарски семейства. Първите българи, които идват тук са двама селяни – овчари от село Върбица и от Котленско – 1894 година.

  През 1900 година се заселват млади семейства от село Равна и село Кривня, Провадийско, а след 1903 година тук намират убежище и препитание стотици бежанци от Странджаско след неуспеха на Преображенското въстание. Дошлите малко по-късно шопи и габровци/1908г./ оформят разнородния състав на заселниците.

Богата е историята на селото, но нямаме ефирно време.

Подновихме селските командировки и днес се насочваме към Белоградец.

Затова започват срещите с местните:


Към Гюлзар се присъедини и нейната приятелка Недибе. И тя пожела да попее..., но нека първо се запознаем с нея : 


Гюлзар и Недибе, с които мухабетът вече не е за пред микрофона.


И двете са доволни от кмета, след песен влизаме в кметството при него.

В Белоградец сме на сладки и сладки приказки в сградата на кметството:


Али Хасанов, кмет на Белоградец... Попитах го за храмовете в населеното място:


Ще отидем пак в Белоградец, да пием вода от новия водопровод.

Наш гид в Белоградец е кметът Али Хасанов.
В неговата компания аз и фотографът Румен Сарандев отиваме към джамията, която е изградена през 1829 година, а е и реставрирана през 2011: 


И от спокойствието на джамията към това в църквата. Посреща ни Стоянка Христова: 

Така мисли Стоянка Христова, но ние смятаме, че надежда има и вярата съществува.


Предаването е "На село".

Време е да посетим овцефермата:

Чухте Назми Маджар за овцефермата в Белоградец.

Ние оставаме в комплекса:

Както чухте Белоградец е добра дестинация за семеен туризъм през уикенда. Може да подишате чист въздух или такъв с аромат на овце, да ги видите, да ги снимате, да ги покажете на своите деца.

Белоградец е известно и с виното си, затова отиваме да проверим на място неговото производство:


Време е да разгледаме масивите в района на Белоградец и да ви кажем дочуване.
За нас селото бе интересно, дано да е било така и за вас!

Хубав ден от екип ни!







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

С 23 маломерни паралелки започва новата учебна година в община Балчик

И тази година след решение на Общинския съвет преди новата учебна година е одобрено формирането на паралелки под минималния брой ученици и на слети паралелки. По прогнозни данни за учебната 2024/2025 година в пет от общо шест общински училища има недостиг на минимален брой ученици за формиране на някои от паралелките по класове. Съгласно чл. 68, ал...

публикувано на 21.08.24 в 14:50

Хора с увреждания поддържат тревните площи на Римските терми във Варна

Социалното предприятие "ЕКО Център за защитена заетост" към Сдружение "Семеен център с Мария" поема поддръжката на тревните площи на Римските терми във Варна. Работниците са ангажирани да поддържат археологическите останки и да ги почистват няколко пъти месечно. В работата се включват 15 души с увреждания и ментори, които ги придружават и обучават...

публикувано на 21.08.24 в 12:00

Каменоделец възстанови 100-годишна чешма в русенско село

Съграждането на чешми е отколешна традиция в България. Да изградиш чешма, да дадеш вода и прохлада на хора и животни е голямо дело, което остава за поколенията. С годините обаче много чешми пресъхват, времето също не прощава на градежите. Така в един момент там, където животът е струял, настъпва сушата и разпад. Но, намират се хора, които сд..

публикувано на 21.08.24 в 12:55

Плюшено мече – любима играчка и предпочитан подарък с повод или без

Всеки човек поне веднъж в живота си се е сблъсквал с плюшеното мече като подарък. Тази класическа плюшена играчка е любима на мнозина и това съвсем не е случайно. Нейната символика е позната от дълги години насам – всеки знае, че мечето е символ на комфорта, топлината и носталгията. Но не само това, то е знак на чистата любов, на уважението и на..

публикувано на 21.08.24 в 08:00
Снимката е илюстративна

Нов физиотерапевтичен център в Балчик популяризира предоперативната физиотерапия

Нов физиотерапевтичен център отвори врати в Балчик. С него възможностите за рехабилитация чрез Националната здравноосигурителна каса в крайморската община стават четири, след Медицинския център в Балчик и специализираните болници в Албена и Тузлата. Акцент в неговата работа е непопулярната предоперативна физиотерапия, чрез която в по-голяма степен се..

публикувано на 20.08.24 в 14:51
Тигров комар

20 август - Световен ден на комара

Днес е Световният ден на комара.  На този ден светът почита британския лекар сър Роналд Рос за работата му върху механизма за предаване на маларията, което  полага основите за борба с болестта.  У нас маларията е ликвидирана през 1965 година.  Д ругото заболяване, което се предава чрез ухапване от комари, е западнонилската треска. 

публикувано на 20.08.24 в 08:35

Влакове с нови вагони и на жп гара Варна

От днес по линията Варна – Пловдив – София бързият влак, който тръгва в 9,25 е с нови вагони. Също с нови вагони е и заминаващата композиция от Централна гара София в 10 часа през Пловдив за Варна. От Българските държавни железници уточняват, че вагоните ще бъдат използвани по двете направления всеки ден. Те са от новодоставения подвижен състав от Дойче..

публикувано на 19.08.24 в 15:05