Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С нов проект опазват резерват „Балтата“


Завърши проектът на РИОСВ Варна за възстановяване и опазване на природното местообитание Поддържан резерват „Балтата“. Резерватът представлява най-северната европейска заливна гора, разположен е в землището на село Кранево и обхваща най-долното течение на река Батова. Проектът, продължил почти три години, е финансиран от Оперативната програма „Околна среда“ и възлиза на над 870 000 лв. 

Проектът за възстановяване и опазване на Поддържан резерват „Балтата“ има за основна цел да запази дървесните видове на това уникално зелено местообитание, намиращо се в близост до КК „Албена“. Една от основните цели на проекта е да се изследва състоянието на специфичните дървесни видове в резервата, както и да се определи степента на мъртвата растителност. Събрани са и данни за количеството на подземните и повърхностните води, за да се разбере до каква степен те влошават или спомагат за състоянието на местообитанията, заяви ръководителят на екипа Теодор Даскалов.

Експерти лесовъди са установили, че процентът на мъртвата дървесна растителност е малко над 19.

В рамките на проекта е направен и симулационен модел, за да се установи при какви водни количества, влизащи през река Батова, би могло резерватът да се наводни и това да навреди на растителността. Този модел има за цел да покаже какво количество вода трябва да влиза и излиза от резервата, за да не се стига до наводнението, което се случи преди години в КК „Албена“. В същото време са изготвени и проекти за хидротехнически съоръжения, които да не позволяват резерватът да се пресушава през летните месеци.

Чрез поставянето на т.нар. феромонови уловки и капани до голяма степен е преодолян и проблемът с ясеновия хоботник, който е основният вредител на гората в резервата.

Освен за запазването на местообитанието на „Балтата“ този проект е от значение и за туризма на КК „Албена“, тъй като гостите на курорта могат едновременно да се насладят, както на дългата пясъчна ивица и морето, така и на горите, заяви изпълнителният директор на Албена Тур Красимира Стоянова.

Поддържан резерват „Балтата“ е и част от програмата на „Албена“ за възстановяване на хора, преминали през коронавирусната инфекция.

Повече за дейностите по проекта и постигнати ли са неговите основни цели, чуйте в репортажа Мая Щърбанова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бебе леопард е най-новият обитател във варненския зоопарк

Леопардчето, родено през юни във Варненския зоопарк, днес вече е направило своята първа официална разходка. В петък ще стане ясно и как ще бъде кръстен неговият баща, като името ще бъде подбрано от предложенията, пристигнали по-рано в зоопарка, уточниха от там. Бебето леопард е момиче, родено е приблизително 700 грама и 25 сантиметра, копие на майка..

публикувано на 22.08.24 в 19:36

Стридите на Кранево - целувка от русалка

Вече осем години работи първата ферма за култивирани стриди в България. Намира се на 700 метра от брега край село Кранево. Собственик е инж. Коста Петров.  Той е твърдо решен да докаже, че и у нас могат да се отглеждат морски деликатеси на световно ниво. Всичко за него започва като на филм, докато гледа по  "Дискавъри ченъл" как американците..

публикувано на 22.08.24 в 16:32

Охлюви по българевски

Милион и триста хиляди охлюви се развъждат във фермата за охлюви в каварненското село Българево. Стандартът е на 1 кв. метър да има по 300 охлюва. Това обяснява Пенчо Петков, родом от Тервел, който от 15 години е в този бизнес. Загубата при адаптацията на охлювите е около 50-60 хиляди броя на декар. Загуби има и при събирането им, докато израснат,..

публикувано на 22.08.24 в 10:36

Глоби за сметопочистващата фирма и за туристи, а центърът все така замърсен

И това лято Варна посреща и изпраща родни и чуждестранни туристи с неприветливи пешеходни улици – централната Княз Борис Първи и началото на бул.Сливница, от входа на Морската градина до хотел Черно море. Картината в пешеходния център на морската столица включва счупени пейки, изцапани кошчета за боклук, които понякога преливат и засъхнали реки..

публикувано на 22.08.24 в 10:10

Живеещи на ул."Наум" 8 във Варна нямат достъп с колата си до вътрешния двор на блока заради контейнер за смет

Контейнер за отпадъци, разположен на ул. "Наум" 8 във Варна, възпрепятства достъпа до вътрешен двор на жилищна кооперация, използван за паркинг. За проблема сигнал в редакцията на Радио Варна подадоха  първите обитатели на новопостроения блок Светлана и Атанас Атанасови.  Те вече са подали сигнал и в общината, по думите им недоволството ще се увеличи,..

публикувано на 22.08.24 в 10:05

Особености на новата автогара във Варна

На 1 юни беше официално открита новата автогара във Варна. Близо три месеца откакто тя функционира вече можем да кажем, че мненията за нея са разнопосочни. Някои я харесват, според други няма достатъчно места в чакалнята, тясно е и става много горещо, изживяването не е сред най-приятните. Прекарах известно време на автогарата за да придобия..

публикувано на 22.08.24 в 08:21

С 23 маломерни паралелки започва новата учебна година в община Балчик

И тази година след решение на Общинския съвет преди новата учебна година е одобрено формирането на паралелки под минималния брой ученици и на слети паралелки. По прогнозни данни за учебната 2024/2025 година в пет от общо шест общински училища има недостиг на минимален брой ученици за формиране на някои от паралелките по класове. Съгласно чл. 68, ал...

публикувано на 21.08.24 в 14:50