Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наградиха големите победители във Varna Channel Cup 2021

Яхта Chocolate дебютира с пълен триумф – швейцарски шкипер, но изцяло български екипаж, сред който действащите олимпийски надежди Мариела Николова и Ива Илиева обраха купите при най-бързите.


Изключителен адреналин за състезатели и зрелище за публика предложи седмото издание на ветроходна регата за килови яхти Varna Channel Cup, провеждаща се във Варна между 21-14 май.

37 екипажа взеха участие в шестте провели се гонки, минали под съдийството на румънския международен съдия Козмин Андроник и протестната комисия, водена от проф. Камен Фильов. Причината да не се проведат максималните предвидени 10 гонки беше липсата на подходящ вятър. За щастие на публиката обаче на 23-ти май, когато се провеждаха и емблематичните за надпреварата гонки море-езеро прогнозата беше благоприятна за ветроходния спорт и се проведоха пълния набор от три предвидени гонки, което даде възможност цветните спинакери да създадат неповторима гледка в Морската столица.

Събитието се организира от яхтен клуб ЛЗ яхтинг 1991, СК Ултрамарин, под егидата на Община Варна, а помощта на институциите е безценна, тъй едноименната гонка канал езеро изисква спиране на целия корабен трафик в канала.

Тази година първи в клас ORC A стана новият екипаж на яхта Chocolate със шкипер Франсоа Боп, следвани от LZ yachting 1991 със шкипер Лъчезар Братоев и PETRA на Павел Дуков.

Регатата за купата на канала открива сезона при киловите яхти, с което резултатите дават прогнози за сезона и възможност екипажите да проверят състоянието на яхтите след пускането им на вода след зимната пауза. С тази победа Chocolate дава сериозна заявка за намеса в годишните класирания и вливане на свежа кръв във флотилията при най-бързите, което ще направи сезонът още по-интересен. В екипажа участие взимат и олимпийските надежди на България Мариела Николова и Ива Илиева.

Класирането продължава както следва:

IRC 1

1. Chocolate със шкипер Франсоа Боп.

2. PETRA със шкипер Павел Дуков.

3. Blue Magic със шкипер Никола Попов.

ORC B

1. Wasabi със шкипер Валентин Николов

2. Mowgli със шкипер Деян Кръстев

3. Нимана със шкипер Георги Николов

ORC C

1. Proxima със шкипер Свилен Дойков

2. Tornado със шкипер Тодор Русев

3. Nord Burgas със шкипер Бранимир Янчев

ORC P

1. Mind Milk със шкипер Калин Георгиев

2. Ronin със шкипер Петър Димитров

3. Metch със шкипер Мартин Тодоров





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

20 кабинета в ДКЦ 3 със сериозни щети от пожара, сградата е застрахована

Възстановяването на изгорелите помещения в ДКЦ 3 трябва да се случи в най-кратки срокове. Това заяви заместник-кметът Снежана Апостолова, която заедно с представители на общинското предприятие „Инвестиционна политика“ посетиха поликлиниката. На място бяха повикани и представители на застрахователната компания, които също ще направят оценка на щетите. Те..

публикувано на 08.07.24 в 18:48
архив

Заради ВиК ремонт затварят локалното платно пред Терапията

Във връзка с неотложен ремонт на главен водопровод на бул. „Хр. Смирненски“ , от утре – 9 юли, ще бъде затворено за преминаване и паркиране на автомобили локалното платно пред УМБАЛ „Св. Марина“. Това е платното, разположено между входа и изхода на болницата, на спирка „Медицински комплекс“, посока център. Община Варна приканва гражданите да не..

публикувано на 08.07.24 в 16:37

Драстично увеличение на пожарите със започването на жътвата регистрират в област Добрич

Драстично увеличение в броя на пожарите със започването на жътвената кампания се регистрира в област Добрич. Унищожени в периода 22-30 юни са над 430 декара, като за страната те са 2 000, информират от Областната дирекция на МВР. Оттам призовават за стриктно спазване на правилата от страна на зърнопроизводителите при прибирането на реколтата и за..

публикувано на 08.07.24 в 16:17

От петък във Варна връщат онкоболни за химиотерапия заради предоговарянето на цените на медикаментите

От миналия петък онкоболни са връщани от Специализираната болница за активно лечение "Д-р Марко Марков"  във Варна с отказ да им бъде проведена химиотерапия. Причината е решението на Здравната каса относно реимбурсирането на безплатните лекарства. Наредба 4 предвижда намаляване на плащанията, т.е няма да се изплаща пълната сума за тях. На здравните..

публикувано на 08.07.24 в 15:57
Районът на пожара.

За пожарите на летище Балчик: Не си играйте със съдбата и не палете огън безконтролно!

След тричасовата борба с огнената стихия снощи в района на летището в Балчик началникът на пожарната в Белия град Стелиян Стойчев излезе с обръщение към хората да не си играят със съдбата и да не палят огън безконтролно, защото последиците могат да бъдат фатални - както за колегите му, така и за хората. Това е вторият пожар на мястото само за..

публикувано на 08.07.24 в 15:41

Пътят до корабостроителницата във Варна в лошо състояние от години

Протест готвят от варненската корабостроителница заради лошото състояние на пътя до нея под Аспаруховия мост. Проблемът с разрушената пътна настилка се задълбочава, образувалите се дупки добиват още по-внушителни размери. Това казаха Тодор Сотиров и Пламен Михов, които всекидневно, отивайки до работа се опитват да пазят колите си от сериозни щети. Сотиров..

публикувано на 08.07.24 в 15:25

Започва ремонт на тротоарите около спирките на Златни пясъци

 Започва рехабилитация на тротоарните настилки около спирките на градския транспорт, които обслужват курорта Златни пясъци. Това информира по време на оперативната среща на общинската администрация заместник-кметът по туризма Снежана Апостолова, съобщават от общинския пресцентър. Очаква се ремонтните екипи да поправят тротоарите на поне на две спирки..

публикувано на 08.07.24 в 14:30