Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Външно министерство в готовност за избори при 800 секции в чужбина

Машина за гласуване на изборите
Снимка: БГНЕС

Министерство на външните работи е в готовност за предсрочните парламентарни избори на 11 юли, очаква се броят на секциите в чужбина да достигне 800 в държави по целия свят.

„Процесът по подготовката на изборите в чужбина, който тече в момента, е частично нов, с нови предизвикателства. Промените в Изборния кодекс въведоха някои нови положения, включително гласуването с машини в секции, които са с над 300 избиратели. Един нов рекорд, който тези избори ще поставят е, че ще има много по-голям брой секции, отколкото досега. На изборите на 4 април достигнахме един безпрецедентен брой от 464 секции. С въведените промени в Изборния кодекс само автоматично отворените секции са 568", заяви Иван Кондов – постоянен секретар на Министерството на външните работи и председател на Работна група „Избори“.

Промените в ИК смъкнаха и таванът за подадени декларации за отваряне на секция на 40, което също е предпоставка за очаквания доста голям брой секции. "Нашият анализ сочи, че освен автоматично отворените, вероятно ще достигнем до около 800 секции“, каза още Кондов.

По думите му по-големият брой на секциите ще даде възможност на сънародниците ни в чужбина да гласуват по-спокойно.

„Централната избирателна комисия освен това взе решение някои от големите секции, където са гласували над 700 – 800 човека, да бъдат разделени на две или три. Ние искрено вярваме, че ще бъдат облекчени условията, при които се гласува. Това е в полза на всички нас“, поясни той.

Кондов коментира, че предстоящите избори са сериозно предизвикателство.

„Логистично и организационно това е едно сериозно предизвикателство за нас. Ще имаме много голям брой хора, които да бъдат назначени като членове на секционните избирателни комисии. Отделно е и предизвикателството за изпращане на машини и бюлетини. Ние сме създали необходимата организация и сме уверени, че ще се справим с това предизвикателство, като нашата цел е да осигурим максимално добри условия за честни и прозрачни избори на всички наши съграждани в чужбина“, каза още той.

Секретарят коментира, че седмица преди крайния срок за подаване, броят на заявления за гласуване в чужбина е необичайно малко - около 37 000, като на миналите избори те са били над 80 000. Според него обаче на тези избори няма да достигнем този брой.

Кондов апелира сънародниците ни да подават декларации, защото това ще облекчи процеса на гласуване. „Когато подадете декларация вашето име се вписва автоматично в списъка за гласуване. Това облекчава секционната избирателна комисия. Хората, които отиват без да са подали декларации, имат право да гласуват, но трябва да бъдат вписани от членовете на секционната избирателна комисия. Това отнема време“, заяви той.

„В чужбина, вероятно, тъй като по-голямата част от хората не са вписани в списъците и трябва да бъдат добавяни, това ще бъде една идея по-дълго време. Вероятно там гласувалите ще бъдат между 400-450“, каза още Кондов, позовавайки се на данните от експериментите на ЦИК.

Постоянният секретар на МВнР коментира, че в процеса за получаване на разрешения засега няма проблеми и не се очакват такива.

„Вярваме, че ще получим разрешение навсякъде, където сме поискали. Процесът върви нормално. Мерките в много от държавите, където преди имаше доста строги ограничения, вече са по-облекчени. Това ще облекчи както нашите граждани да гласуват, така и нас в организацията на тези избори“, посочи той.

Въпреки всичко, Кондов не изключи опасността машинното гласуване да пропадне заради липсата на машини, но призова да се изчака да приключат преговорите между ЦИК и фирмата доставчик на машините.

Калин Анастасов, който е част от работната група, заяви, че те имат възможност да осигурят доставката на машините зад граница, ако такова им бъде възложено, но при условие, че Централната избирателна комисия им даде възможност доставката да започне 20 дни преди изборния ден.

Той добави още, че все още чакат указания от ЦИК как ще се транспортират машините и книжата, с какъв брой бюлетини ще разполага всяка секция, кой и кога ще обучи секционните членове и подчерта, че изпитват сериозни затруднения по отношение на намирането на помещения за провеждането на изборите.

Анастасов призова процесът да бъде така осигурен, че да няма прекъсване на работата на секция за повече от 30 минути, тъй като това ще създаде сериозни затруднения.

„Очакват ни безпрецедентни избори с оглед броя на секциите и броя на хората, които ще гласуват. В Обединеното кралство ще се гласува в над 139 секции, а досега бяха 35. Само в Лондон прогнозата ни е за около 50 секции. В Германия при 69 секции очакваме броят им на тези избори да е над 105, в Гърция броят им ще скочи от 20 на над 29, а в Молдова в изборния ден ще тече и местният им вот, което е допълнително предизвикателство за нас“, заяви той и добави,че броят на секциите в Турция ще бъде между 105 и 110, в САЩ – 53.

От думите му стана ясно, че 6,7 млн. лева ще струват предстоящите избори в чужбина, като в между 270 и 320 секции ще се гласува с машина. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изборните материали пристигнаха в област Добрич

Бюлетините за предстоящия балотаж в неделя пристигнаха в Областната администрация в Добрич при строга полицейска охрана. Предстои още днес те да бъдат разпределени в осемте общини. 181 000 са подготвените за област Добрич бюлетини за предстоящия втори тур на президентските избори тази неделя. Подготовката върви нормално и засега всички членове на РИК..

публикувано на 18.11.21 в 15:54

Без мобилна секция за карантинирани в Балчик на балотажа

Въпреки интереса мобилна секция за карантинирани в Балчик няма да има на балотажа. Причината е, че на първия тур не е била сформирана секционна избирателна комисия за гласуване с подвижна кутия. Това обяснение е получено от Централната избирателна комисия в отговор на запитване от местната администрация. Към днешна дата карантинираните са 207,..

публикувано на 18.11.21 в 15:45

Днес ЦИК ще обяви мандатите в 47-ото Народно събрание

ЦИК ще обяви резултатите след окончателна проверка на вота и преференциите. Така ще стане ясно колко депутати ще има всяка от 7-те партии и коалиции в новия парламент: "Продължаваме промяната", ГЕРБ-СДС, ДПС, "БСП за България", "Има такъв народ", "Демократична България" и "Възраждане". След това новите народни представители ще имат един ден да подадат..

публикувано на 18.11.21 в 10:05

Започва предизборната кампания за втория тур на президентските избори

Започва предизборната кампания за втория тур на президентските избори, след като Централната избирателна комисия обяви окончателно резултатите от вота за държавен глава. В неделя - 21 ноември, ще се явят кандидат-президентските двойки Румен Радев - Илияна Йотова и Анастас Герджиков - Невяна Митева. Предизборната кампания ще приключи 24..

публикувано на 17.11.21 в 08:12

ЦИК обяви окончателните резултати от парламентарните избори

Снощи Централната избирателна комисия обяви окончателните резултати от парламентарните избори, при 100 процента обработени протоколи от РИК. Партия "Продължаваме промяната" получава 25,67 процента от гласовете, а ГЕРБ-СДС - 22,74 на сто. На трета позиция е ДПС - с 13 на сто, а БСП за България е четвърта с 10,21 процента. "Има такъв..

публикувано на 17.11.21 в 06:32

Как да гласуваме с машина на изборите "2 в 1"

На изборите 2 в 1 можем да гласуваме само един път – на една машина и с една смарт карта. Разписките, които ще пусне устройството ще са една или две, в зависимост от това дали сме упражнили правото си на глас и за двата вида избори – за президент и за парламент. За да гласуваме, първо трябва да активираме машината с поставянето на картата,..

обновено на 14.11.21 в 14:33

13 ноември - ден за размисъл преди вота в неделя

Събота – 13 ноември е ден за размисъл преди парламентарните и президентските избори в неделя. В деня за размисъл не се допуска предизборна агитация. Съгласно Изборния кодекс не е разрешено да се публикуват данни от социологически проучвания, от допитвания до общественото мнение, както и от екзит пол за резултатите и нагласите на избирателите за..

публикувано на 12.11.21 в 17:05