Няма по-добра храна от закуската, а днес е и Спасов ден. Хлябът, насъщният е храната, която трябва да присъства на трапезата ни винаги. Няма по-голямо нещо от хляба са казали старите хора.
Хубаво е, че все още има хора, които пазят старите рецепти в тефтер и го разгръщат всекидневно. Влизаме във фурната на Димчо и Даниела Димови във Вълчи дол. Всеки казва, че няма как да не дойдеш в този град и да не хапнеш във фурната на Димчо.
Димчо и Даниела Димови са семейство усмихнати, сърдечни, големи хора с голяма душа. Ревностни почитатели са на Радио Варна. Слушат ни непрестанно на един доста стар касетофон, леко счупен, но пък свири на честотите на любимото радио. Домакините, обаче имат забележка, цитирам ги: "Казвайте кое произведение слушаме в минутите за класика сутрин. Ние всеки ден преди новините в 10ч. поздравяваме екипа на пекарната с вечната класика". Вслушваме се в съвета им.
Започнал преди години в една известна сладкарница на ъгъл на Червения площад във Варна, майстор Димчо прави най-вкусните северинки във Варна. Помните ли ги, сочни и със сметана отгоре. Учил е занаятът от големите в сладкарството, Бабаеленов и бат' Реджеп, казва Димчо. Завършил е ТОХ (бел. на авт. Техникум по обществено хранане) във Варна. Преди време наследява фурната от дядо си във Вълчи дол и решава заедно със съпругата си Даниела да отидат за малко и да пробват какво ще излезе от тая работа с пекарната. И така от 93-та, 94-та година са еталон за вкусни, прясно изпечени закуски, хляб и дори козунаци във Вълчи дол.
Една врата дели семейство Димови от дома и от фурната. И тя се намира точно там - вътре по средата. Работата и домът са на едно място, така, както бащата на Димчо му го е оставил. Да не пропуснем да ви кажем, че най-важното, което има Димчо от баща си е рецептурната книжка с точните пропорции за вкусните закуски. Както самият Димчо казва, тефтерът е толкова мазен, защото непрестанно е в употреба. Тефтер - богатство, който се разгръща всекидневно, за да се приготвят от вкусни, по-вкусни закуски. В тази работа няма експерименти, казва Димчо. А си сбъркал с някоя проба, а си останал без клиенти. А те, клиентите им са всеки ден на дългата опашка в центъра на Вълчи дол. Чакат, защото няма по-вкусни от закуските на Димчо и Даниела Димови. Направени по стара българска рецепта със свинска мас, сирене и с любов, разбира се. Във всяко нещо трябва да се вложи любов, казват семейство Димови.
Среща, колкото сърдечна, толкова и вкусна. Среща, неслучайна в деня на Възнесение Господне. Празник на хлебари и сладкари.
Честит празник Даниела и Димчо Димови!
Интервю със Svend Karlsson (BAEST) Дет метълът отдавна не е това, което беше. И датчаните BAEST са олицетворение на това, че дет метълът отдавна не е това, което беше. Просто чуйте новия им албум „Colossal“ и ще ви стане ясно за какво става въпрос. Рок, хеви и дет. Това са събрали в него BEAST. „Colossal“ ще бъде надълго и нашироко представен и..
Книгата "Играещият човек" представи във Варна българският актьор Стефан Мавродиев. В изданието той събира в едно целия си опит, личните си горчилки и възторзи, мисълта и усета си за света, за да заговори за свободата, достойнството, заблудата и истината... Биографията на един от най-обичаните български актьори е написана в съавторство с Огнян Панов...
Фестивал на хвърчилата ще се проведе и тази година във Варна на плаж "Аспарухово" на 30 и 31 август. "Хвърчилата са едно изкуство, което успокоява въздуха. Човек трябва да разбира от аеродинамика, конструкция и трябва да направи хвърчилото красиво", коментира за Радио Варна организаторът на фестивала Юрий Георгиев. Фестивалът започва в 10..
Колко време отнема на човек да се адаптира отново към работата след отпуск? Според психолога Добринка Горанова това може да отнеме от 3 дни до една седмица. Всеки човек използва различни механизми за тази цел, но има техники, които със сигурност могат да помогнат. Добринка Горанова съветва, при възможност, човек да си разпредели..
Какво е щастието в чаша? За някои - ароматна глътка сутрешно кафе, за други - момент на тишина и покой. А за Владимир Стоев - това е платно, върху което създава изкуство, оставащо в сърцето. Владо е бариста, който чрез артистичност пренесе класическия лате арт на съвсем друго ниво. Той е единственият в България, които може да разсмее и разплаче от..
Варна има богато архитектурно наследство. Всяка къща има облик, има лице, има изкуство. Това каза фотографът Гаро Кешишян, който допълни, че е разочарован от факта, че това богатство се затрива и бетонира. Не може да отива в ръцете на хора, които нямат чувство за изкуство и отговорност, категоричен е той. Какво става с този град, вместо да запазим..
Варна е град на свободата, който има хоризонт за това човек да се чувства спокоен и дава увереност на артиста и възможност да твори без да е ограничен от нещо. Само като застанеш на брега и видиш тази шир, това ти прочиства мислите. Това каза варненецът - изпълнител и автор на песни, Атанас Кателиев, в изнесеното студио на Радио Варна. "Варна с всяка..