Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Активирай пространство" - визия за развитието на градската среда във Варна

Студентки от ВСУ "Черноризец Храбър" с идеи за обновяването на пет градски пространства

8
Снимка: Венцислава Недялкова

На 8 юни във Варна се проведе представянето на проект "Активирай пространство". В неговата основа са архитектите Венцислава Недялкова, Християн Петров и Максим Недков, а идеята му е 5 ключови пространства в централната част на града да се превърнат в място за приятно прекарване на свободното време, за културни събития, за прояви и забавления за децата. Венцислава Недялкова и Максим Недков са едни от създателите на каталога на градските пространства за култура във Варна, а неговото продължение е новата инициатива, която нагледно дава представа как могат да бъдат организирани тези места.

В проекта “Активирай пространство” важна роля имат студентите от втори курс специалност „Архитектура“ във ВСУ “Черноризец Храбър” с ръководител доц. д-р арх. Пламен Петров. Те представиха своите разработки пред варненската публика, която прояви силен интерес към идеите им за развитие на градската среда.Това са Йоанна Георгиева, Траяна Йорданова, Ванеса Росенова, Есин Якуб и Дебора Тодорова. Награди бяха връчени на всички участници, като първо място бе присъдено на Траяна Йорданова. Участниците бяха поздравени от представители на ВСУ "Черноризец Храбър" - проф. д-р Галина Шамонина, доц. д-р инж. Росица Петкова-Слипец и доц. д-р. арх. Пламен Петров, а приветствие направиха главният архитект на Варна Виктор Бузев, Десислава Георгиева - началник отдел "Фестивали и проекти" към Дирекция "Култура и духовно развитие", Община Варна, и Румяна Петрова, директор на НУИ "Добри Христов". Именно духовият оркестър на Националното училище по изкуствата със свои изпълнения постави началото на събитието.

Йоанна Георгиева, Траяна Йорданова, Ванеса Росенова и Дебора Тодорова бяха гости в предаването Улица "Събота", за да разкажат за своите проекти. Те са събрани в изложба, която в момента може да се разгледа пред хостел "Мусала", но последователно ще премине през всяко от петте градски пространства, които са обект на техните идеи за преобразяване. Визиите на проектите ще бъдат пубикувани поетапно и във фейсбук страницата VarnaSpaces / Пространствата на Варна.

Амбицията на младите архитекти е Варна да става все по-достъпна за пешеходците, а средата да отговаря на времето, в което живеем. Желанието им е градът да не изостава от тенденцията в цяла Европа, където централните части на градовете стават все по-зелени, достъпът на автомобили се ограничава, а гражданите припознават градските пространства като места за прекарване на свободното време със семейство и приятели. Йоанна Георгиева, Траяна Йорданова, Ванеса Росенова и Дебора Тодорова споделиха повече за работния процес по тези проекти, за своята гледна точка относно ролята на гражданското общество при обсъждането на подобни теми, както и за това как според тях би изглеждала улица, наречена "Събота". Целия разговор с Добо Мързов чуйте в прикачения звуков файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложба с илюстрации на художника Боян Янев

Изложбата е подредена в художествен музей "Георги Велчев" и в нея са събрани произведения от различни периоди на неговия творчески път. Показани са едни от първите илюстрации на художника - част от неговата дипломна работа в Художествената академия, изпълнени в гваш, по "Приключенията на Том Сойер" и "Приключенията на Хъкълбери Фин" от Марк Твен...

публикувано на 05.10.24 в 16:02

"Любимо място" - изложба на Здравка Василева

От 26 септември 2024 галерия "Ларго" организира за втори път самостоятелна изложба на проф. Здравка Василева. Експозиция е озаглавена „Любимо място“ и представя пред варненската публика колекция от живописни платна, рисувани специално за изложбата и изпълнени в характерния стил на пловдивчанката. Изискана палитра, дълбочина на цвета,..

публикувано на 05.10.24 в 13:27

Димитър Манолов и Мая Манолова с изложба живопис "Следи/ 3"

За десети път варненската галерия "Арт Маркони" посвещава изложбеното пространство на творчеството на Димитър Манолов, след като напусна този свят. Преди три години мотото на изложбите беше „Присъствие”. С него беше припомняно за яркото артистично присъствие в художествения живот, както на град Варна, така и в българската живопис на Димитър Манолов. Вече..

публикувано на 05.10.24 в 13:17

Изложбата "Срещи с безкрая" събира творби от пленер в Балчик

До 31 октомври в Художествената галерия на Балчик е подредена изложбата, резултат от деветдневния труд на художниците, участници в традиционния пленер за гр. Балчик „Художници, Балчик, Любов – Среща на европейски морета“. Пленерът и за кратко фестивал е основан през 2001 г. и не е прекъсвал изданията си вече 23 години. Във времето са създадени огромен..

публикувано на 04.10.24 в 12:00

Творби на Борис Георгиев гостуват в Градската художествена галерия - Варна

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна, представя за пръв път две непоказвани в града произведения на своя патрон - портретни рисунки на актрисата Роза Попова (1879-1949 г.) и художествения критик Стефан Митов (1895-1963 г.), които са притежание на Софийска градска художествена галерия. Рисунките са датирани 1928 г. Борис Георгиев..

публикувано на 03.10.24 в 19:07

Представят каталога "50 години Етнографски музей - Варна"

Етнографският музей във Варна ще представи юбилейно издание, което включва 50 експоната от фонда на музея, свързани с основните теми в експозицията, която представя бита и културата на населението във Варненския регион от втората половина на ХIХ и началото на ХХ век. Изданието "50 години Етнографски музей - Варна" ще бъде представено от 16 часа на 10..

публикувано на 03.10.24 в 12:14

Керанка Далакманска с премиера на стихосбирката "Петият ъгъл" в Каварна днес

Керанка Далакманска представя днес своята нова поетична книга "Петият ъгъл". Премиерата е от 18.30 часа в Художествената галерия "Христо Градечлиев" в Каварна. Редактор на изданието е  писателят Георги Джилянов, а художник - Андрей Градечлиев.  Датата 2 октомври е значима за поетесата - днес тя празнува рожден ден и продължава да търси своя "пети..

публикувано на 02.10.24 в 10:30