Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Туристически данък и при свободното къмпингуване предлага община Шабла

2
Плажът край Шабла
Снимка: Мая Щърбанова, Радио Варна

Проектонаредбата, регламентираща свободното къмпингуване в страната ни и която през месец юни беше подложена на обществено обсъждане, е документ, който община Шабла чака от много години. Причината е в уникалната природа в общината и дългата с километри плажна ивица, които всяка година привличат стотици любители на този вид почивка. Разполагането на палатки, кемпери и каравани обаче ставаше без регламент, напълно безплатно и често не особено природосъобразно, тъй като по-голямата част от плажната ивица на община Шабла е картирана като дюни, защитени по Натура 2000. 

"Този вид туризъм генерира отпадъци. Не говорим  за замърсяване, за умишлено замърсяване, напротив, говорим за събрани отпадъци, но събирането на отпадъци не приключва до поставянето им контейнера. Оттам отиват на претоварна станция, където се сепарират, после се депонират в Регионално депо. Проблемът е, че този генериран отпадък се плаща от данъците на нашите съграждан. За тази услуга ние не получаваме нищо. Разминаваме се тотално с идеята на Закона за местни данъци и такси - замърсителят да плаща разхода", каза кметът Мариян Жечев.

От зоните, в които се осъществява свободно къмпингуване се генерират около 500 тона отпадъци, като сметката, която трябва да плати общината е най-малко 100 000 лева на година, посочи Жечев.

Въвеждане на туристически данък за къмпингуващите и максимален срок за пребиваване на определено място са сред предложенията на Община Шабла за проктонаредбата за регламентирането на този вид туризъм.

Предвиденият приход от туризма, за дадена община, е свързан с туристически данък, в случая обаче тези туристи не плащат такъв, нито има други директни приходи от тях, каза още кметът на Шабла.

Какви още са предложенията община Шабла, които могат да бъдат включени в Наредбата и как гледат от местната власт на протестите срещу нея, чуйте в разговора на  Мая Щърбанова с кмета на общината Мариян Жечев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Кметът Коцев договори с пътната фирма незабавно да започне работа в Пчелина по обхода

Кметът на Варна Благомир Коцев договори с пътната фирма незабавно да започне работа в местност Пчелина по създаване на обходен път. Той съобщава, че на спешна среща с ръководството са договорили екипи да влязат на ул. "Васил Делов", за да възстановят участък от не повече от 20-30 метра, за да стане възможен обходът. Жители на Пчелина затвориха..

публикувано на 13.09.24 в 12:31

ДКЦ "Св. Иван Рилски" в "Аспарухово" с натрупани загуби

Намаление на пациенти и на изследвания през 2023 година, отчете д-р Людмил Цветков-управител на ДКЦ "Св. Иван Рилски" в Аспарухово по време на по време на комисия "Собственост и стопанство" в Община Варна. 15 хиляди лева е сумата от натрупани загуби, заяви д-р Цветков. Те се дължат на непрекъснатите ремонти и на старата рентгенова..

публикувано на 13.09.24 в 12:27

1786 бебета са родени в АГ-болницата във Варна от началото на годината

8 милиона лева са приходите на АГ-болницата във Варна. лечебното заведение завършва годината на печалба. Това стана ясно по време на отчет на комисия "Собственост и стопанство" в Община Варна. Над 5 хиляди са пациентите, преминали през гинекологичната болница. Родени за последната година са 1786 бебета. Най-използвани са леглата в сектор..

публикувано на 13.09.24 в 12:17

Разбиха наркооранжерия в центъра на Варна (СНИМКИ)

Наркооранжерия са разбили при специализирана акция в центъра на  Варна криминалистите от Първо районно управление. 700 растения от рода на конопа са открити в оборудвани със системи за отглеждане на наркокултурта помещения в къща на ул. "Панагюрище" 6, съобщават от варненската полиция. Открити са и 5 килограма изсушена тревиста маса. От началото на..

публикувано на 13.09.24 в 11:26

86-годишен мъж от Провадия предаде на "муле" таксиметров шофьор 6500 лева за борба с алоизмамите

6 500 лева са били възстановени от криминалисти на ОДМВР Варна, на мъж на 86 – годишна възраст, жител на Провадия, станал жертва на телефонна измама. Вчера, възрастния човек е бил заблуден, че трябва да съдейства на полицията, за залавяне на телефонни измамници и да даде посочената сума.  Изпратения от мошениците таксиметров шофьор – нищо не подозиращ, е..

публикувано на 13.09.24 в 11:16
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Кризата в ДПС може да се окаже полезен процес

В следобедните часове вчера Върховният административен съд (ВАС) окончателно спря коалицията на Ахмед Доган "Демокрация, права и свободи-ДПС" от участие в парламентарните избори на 27 октомври. Засега на поддръжниците на почетния лидер на ДПС им остава да разчитат на резервния си вариант – да използват листите на коалицията "Алианс за права и..

публикувано на 13.09.24 в 09:58

Вноската по ипотечен кредит - нагоре след 1 октомври

Мерките на БНБ да затегне ипотечното кредитиране от 1 октомври няма да повлияят съществено върху обема на сделките с недвижими имоти. Това коментира пред Радио Варна Добромир Ганев, член на УС на Националното сдружение недвижими имоти. Причината е в ниския дял на хората, които разчитат на ипотечен кредит, за да си купят жилище във Варна...

публикувано на 13.09.24 в 09:30