Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световна седмица на кърменето - 1 - 7 август

Снимка: Катя Чорова

Световната седмица на кърменето се отбелязва всяка година от 1 до 7 август – глобална инициатива за насърчаване, подкрепа и защита на кърменето. Началото е поставено през 1992 година, а инициативата се организира от WABA – Световен алианс за активна подкрепа на кърменето, и се подкрепя от Световната здравна организация и УНИЦЕФ (Детски фонд на Обединените нации).

Кърменето е естественият начин на хранене на новороденото, който му осигурява нормален растеж и развитие. Това е едно от изключителните предимства на естественото хранене. Майките произвеждат антитела срещу всяка болест, което прави кърмата специална в борбата със заболяванията, на които детето също е изложено. Кърменето осигурява в различна степен и защита срещу въздействието на голям брой инфекциозни заболявания, дава най-добрият старт в живота на бебетата и има дългосрочни ефекти както за здравето, интелектуалното развитие и благополучието на детето, така и за кърмещата майка и за обществото като цяло. Кърменето е оптималният начин за хранене на бебетата: здравословен, екологично чист, незамърсяващ околната среда, икономически изгоден.

Кърменето може да се приеме като специално преживяване за майката и бебето,  имащо 3 аспекта: хранене, физическа и емоционална близост. Извършените през последното десетилетие медицински изследвания, доказват, че с повишаване степента на кърмене се оказва положителен резултат по отношение на общественото здраве, превенцията на хроничните незаразни болести и има безспорни ползи, както за бебето, така и за майката.

·  Защо кърмата е най-добрата храна за бебето?

Естествената кърма е натурален продукт за храненето на бебето. Тя има много предимства пред всеки заместител. Голямо преимущество на кърменето е това, че кърмата е винаги чиста и от нея бебето не може да получи чревна инфекция. Кърмата съдържа балансирано количество хранителни вещества във форма, която е най-подходяща за усвояване от бебешкия организъм.

Основни предимства на кърменето:

·  кърмата е естествен продукт и като такъв е лесносмилаем от бебето, всички знаем, че храносмилателната система на новороденото все още не е добре развита;

·  хранителни вещества: човешкото развитие зависи най-вече от развитието на мозъка и мозъчната дейност, майчиното мляко е най-добрата храна за развитие на нервната система на бебето. Провеждани са изследвания с бебета, които са кърмени и такива, които се хранят със заместители. Според резултатите кърмените бебета имат и по-добре развито зрение. Това се дължи най-вече на наличието на специални мазнини, съдържащи се в кърмата, но не и в изкуствено създадени храни. Въглехидратите и протеините също се усвояват лесно от бебето и подпомагат развитието му. Кърмените бебета получават допълнителни количества витамин D – важен компонент за  развитието на костната система.

  противовъзпалителни свойства: кърмата е единствената храна за бебета, която съдържа вещества, които имат противовъзпалително действие. Според изследвания кърмените бебета много по-рядко страдат от болести на храносмилателната, дихателната и отделителната система. Антителата, които се съдържат в кърмата, предпазват бебето от инфекции. Освен това кърмата спомага развитието на стомашно-чревна бактериална флора, както и за развитието на собствена имунна система при бебето.

Има множество ползи от кърменето както за майката, така и за бебето, които трудно биха се постигнали при хранене с мляко за кърмачета. По хранителен състав кърмата превъзхожда всяка друга храна, която може да осигурите на своето бебе, а имунната защита, която Вашето бебе получава от нея, е важна, за да расте то здраво и щастливо.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

CINELAND® ЗАВРЪЩА IMAX ИЗЖИВЯВАНЕТО® В „CINELAND GRAND MALL“ - ВАРНА

Cineland®, новият оператор на кинокомплекса в Grand Mall - Варна, обяви днес, че зрителите, които ще посещават кинокомплекса, отново ще могат да се насладят на най-иновативното в света кино изживяване, когато IMAX® локацията отвори врати отново в края на ноември тази година. IMAX локацията ще бъде изцяло обновена с луксозни „реклайнър“..

обновено на 03.10.24 в 15:22
Фестивал

Средновековен фестивал "Рицарите в музея" се провежда във Варна

Средновековен фестивал „Рицарите в музея" започна днес във Варна по повод 580-тата годишнина от Битката при Варна на 10 ноември 1444 г. Фестивалът се провежда в двора на Археологическия музей до събота включително и пресъздава моменти от историческата паметна дата за Варна. Посетителите ще видят как обитателите на средновековния рицарски лагер..

публикувано на 03.10.24 в 14:19

Общински крос "Бъди смел, бъди добър!" на 4 октомври в Балчик

Община Балчик ще се присъедини към инициативата на Държавната агенция за закрила на детето и на 4 октомври ще организира крос под мотото “Бъди смел, бъди добър!”.  Очаква се в петъчния ден ученици от всички балчишки училища да се включат в масовото бягане. Събитието ще започне в 14:00 часа и ще се проведе по алея “Ехо”. Началото ще бъде пред..

публикувано на 03.10.24 в 13:11
Битката при Варна, илюстрация от 1564 г.

Отбелязваме 580 години от Битката при Варна

Средновековен фестивал под наслов „Рицарите в музея" ще бъде открит в 12:00 часа днес в двора на Археологическия музей във Варна. Събитието ще отбележи 580-ата годишнина от Битката при Варна през 1444 година, водена от полския крал Владислав III Варненчик. На откриването ще присъстват кметът на града Благомир Коцев и посланикът на Република Полша в..

публикувано на 03.10.24 в 08:48

Международен фонд дава до 150 000 евро за младежки стартъпи

В началото на следващата година ще бъде създаден международен фонд с частни инвестиции за подкрепа на младежки стартъпи. Проектите могат да бъдат на стойност до 150 000 евро. Това съобщи във Варна Милена Стойчева, бивш министър на иновациите в последното редовно правителство и директор на "Джуниър Ачийвмънт" .  Тя каза, че България участва със..

публикувано на 02.10.24 в 18:59

Паметен знак на Кирил Господинов откриха във Варна

Паметен знак на Кирил Господинов беше открит във Варна днес. Той е дело на скулптора Кирил Янев. Инициативата за създаването му е на дъщерята на актьора Веселина Господинова, съобщава БТА.  На барелефа Кирил Господинов е изобразен в естествен ръст, в коронния му образ на Баш Майстора. Изписана е популярната реплика на героя му „Ша ти сложа шапката..

публикувано на 02.10.24 в 15:13

Бум на луксозния сватбен туризъм във Варна

Забелязва се бум на луксозните сватби във Варна. Бюджетите на тържествата започват от 20 000 и надхвърлят 100 000 лева. Това каза Павлин Косев, председател на варненския клон на  Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация . Друга задържаща се тенденция са смесените бракове, каза още той. Сватбата е един красив момент в живота на хората и те..

публикувано на 02.10.24 в 08:40