Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За хората и конете

Мария Несторова е инструктор по езда в конната база във варненското село Кичево.

За разлика от стандартните клубове по конна езда, в които развиват състезатели, целта на Мария и нейният съпруг Ивайло е да научат хората да яздят, но също така и да обичат, да разбират и да уважват конете.

„Любов, език и лидерство в равни дози” – този цитат на Пат Парели е в основата на ежедневната им работа с конете. Според Мария Несторова, връзката между човека и коня излиза далеч от пределите на обикновената езда.

За да се получи добра езда, ти трябва да познаваш добре коня. Необходимо е да има изградено доверие между вас“, обясни Мария Несторова.

„Конят може да помогне на човека да научи повече за себе си – къде са му плюсовете и минусите.Те са много сензитивни животни. Действат на принципа „харесвам – не харесвам“. Ако не те харесва – ще ти го покаже, както и обратното“, каза още тя.

Възрастта е само цифра

Според Мария Несторова, всеки един човек може да се научи да язди, без значение на колко години е. Мария и екипът от конната база в Кичево обучават както малки деца, така и възрастни.

Най-възрастната ни ездачка беше на 86 години. Не можете да си представите какъв дух има тази жена, която е била и диригент в операта“, сподели с усмивка Мария.

„Когато конят е спокоен и отпуснат – това означава, че те харесва и ти има доверие. Тогава той е готов да те следва. В противен случай ще се дърпа, ще тръгне в обратна посока или ще направи нещо по-буйно“, каза още Мария Несторова.

Емоции

Освен с действията си, конят може да покаже на човека дали го харесва и с изражението на лицето.

„Наскоро четох едно изследване, което показа, че конете имат 17 различни изражения на лицето, с които показват своите емоции. Не съм сигурна дали и хората имаме толкова много физиономии. Аз ги виждам всеки ден. Само като видя как си е присвил или отворил очите или пък как си е свил ушите, ми става ясно какво е неговото емоционално състояние в момента“, разказа Мария.

В конната база в Кичево има 14 коня от различни породи.

За тяхното спокойствие спомага и факта, че когато се обучават начинаещи ездачи, животните са без т.нар. желязна трензела в устата. Според Мария обаче не е важно дали конят е с поводи.

„Отношението и начинът по който живеят е от значение дали конете са спокойни или не са. Дали ще бъдат с желязна трензела в устата, с въжен юлар или с безтрензелна юздечка, това не е толкова важно, колкото ездача и ръката, която държи тези поводи“, бясни Мария.

Затова и тези поводи се избягват при по-неопитните ездачи за да не бъде наранен коня.

Хранене

За Мария Несторова, конете не са като кучетата и „няма да дойдат да ти се радват, изплезили език“. Подобно на другия най-добър приятел на човека, и тези големи красиви същества обичат да си похапват. Нямаше как да не попитам какво включва менюто на коня.

„Конете обичат да похапват трева или определени листа на дървета. Любим зеленчук са им морковите, а от плодвете наблягат на ябълки и круши. Тук им даваме и специални бонбони, които представляват гранули с минерали и витамини и понякога дори прекаляваме с тях“ поясни през смях Мария Несторова.

„Нашите коне обаче си заслужават наградите, защото се раздават максимално в обученията. Стремим се да им създадем условия, в които да се чувстват добре и да са спокойни“, каза още тя.

Те вземат дейно участие и в терапевтичните курсове по конна терапия или хипотерапия за деца с двигателни и друг вид увреждания. Наскоро базата в Кичево беше домакин на подобен курс, който беше организиран от Сдружение „Конна терапия“. Мария Несторова се надява подобни прояви да станат традиционни.

Чуйте разговора на Иван Барбов с Мария Несторова:






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Художничката Светла Косева: Варна все още носи духа на Belle Époque

В празничния ден на Варна – 15-ти август, в галерия "Ларго" се откри самостоятелна изложба живопис на Светла Косева. Варненката представя 14 живописни платна, повечето създадени специално за представянето ѝ в родния ѝ град. Косева е позната на публиката със своя класически, импресионистичен рисунък, с пастелната, изчистена палитра, с композициите,..

публикувано на 22.08.24 в 08:00

Младият скулптор Мартиан Табаков за опитите да разкрие свойствата на звука

Младият скулптор Мартиан Табаков показва на варненска публика звука "Преди музикалните инструменти" в едноименна изложба. Музикалните му скулптури демонстрират естественото взаимодействие между материалите. Творческата му амбиция успява да извади от метална фуния духа на Алпите с наподобяващи тонове от алпийски рог. Скулптурите си разработва от..

публикувано на 21.08.24 в 08:40

Dave Ingram (BENEDICTION, екс-BOLT THROWER): Не можеш да угодиш на всички

Интервю с Dave Ingram (BENEDICTION, екс-BOLT THROWER) По-малко от две седмици ни делят от седмия "Running Free Festival". Подробностите – накратко - 30-31 август, къмпинг "Стринава“, Дряново. Двудневното мероприятие ще бъде закрито с концерт на дет пионерите BENEDICTION. С помощта на организаторите от HMC "Metal Force" специално интервю за „От..

публикувано на 21.08.24 в 07:30

Даяна Иванова: Виетнамците са постоянно забързани, но винаги намират време за приятел, за разходка, за почивка...

Фотоизложбата "Простор по виетнамски" е подредена до 22 август в пространството за култура и обучение "Аморфа" на ул. "Драган Цанков" 10 във Варна. Неин автор е виетнамистът Даяна Иванова, куратор е фотографът Михаела Аройо. Експозицията е част от обучителната програма на Фондация "Аморфа", която има за цел да подбере с конкурс младежи на..

публикувано на 20.08.24 в 08:15

Dire Straits Legacy: Автентичността е нещото, което издържа проверката на времето

Рок легендите от Dire Straits Legacy бяха част от първия фестивален ден на Breeze by Exit във Варна. Празничният концерт събра хиляди край Пантеона.  Групата е в състав  Алън Кларк (кийборд),  Тревър Хорн (бас),  Дани Къмингс (барабани),  Фил Палмър и Джак Сони (китари),  саксофонистът Мел Колинс (член на King Crimson, свирил с Нопфлър,..

публикувано на 19.08.24 в 12:10
Тома Белев

Тома Белев: ГЕРБ и ДПС правят нов опит за премахнат обжалването на втора инстанция по дела, свързани с ОВОС

Липсата на кворум вчера провали гласуването на първо четене на промените в Закона за опазване на околната среда. Те са внесени от депутатите от ГЕРБ и ДПС Делян Добрев и Станислав Анастасов и целят премахване на възможността за обжалване на втора инстанция по дела, свързани с оценката на въздействие върху околната среда (ОВОС) и екологична..

публикувано на 16.08.24 в 06:38

Роб Бърч, Stereo MC`s: Нашата музика е за живота, който живеем!

Тази нощ на фестивалната сцена на BREEZE by EXIT ще се качат музикантите от Stereo MC`s, които са част от програмата за празничния за Варна ден.  Английската хип-хоп и електрик денс група, създадена през 1985 г. в Лондон, вече е в морската столица , за да се срещне с медиите и отговори на въпросите им. Stereo MC`s обещават да изпълнят хита..

публикувано на 15.08.24 в 13:43