Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ИТН представи проектокабинета си, три партии размишляват дали да го подкрепят

Снимка: БГНЕС

ИТН представи проектокабинета си, а преди това имената на евентуално бъдещите министри бяха представени на три последователни срещи на ИТН с „Изправи се БГ! Ние идваме”, Демократична България и БСП. От партиите заявиха, че ще обмислят имената в проектокабинета и тогава ще вземат решение дали да подкрепят правителство на ИТН, предаде БГНЕС.

ИТН пък имат срок до петък да реализират проучвателния мандат или да го върнат на президента Радев.

Днешните преговори започнаха първо с ПГ на „Изправи се БГ! Ние идваме”. „Чухме имената на кандидатите за министри, ще ги обсъдим в парламентарната група“, бе краткият коментира на Мая Манолова след разговорите, провели се при закрити врата. Тя бе категорична, че групата ѝ ще вземе решение дали да подкрепи бъдещия кабинет едва в края на парламентарната процедура.

Втората среща на ИТН беше с Демократична България. От там заявиха, че е рано да се каже дали ще подкрепят кабинета. „Ще обсъдим всички плюсове и минуси”, каза Владислав Панев. „Тепърва в парламентарната група ще обсъдим подкрепата или не за това правителство“, обяви Панев и поясни, че тя ще заседава още тази вечер. Двамата участници в днешните преговори поясниха, че отсъствието на тримата лидери на партиите в обединението не означава форма на бойкот, защото ще участват в обсъждането в парламентарната група и ще имат активна роля при вземането на решението.

„Поискахме от ИТН да представят управленска програма, с която това правителство смята да управлява през следващия мандат. Потвърдиха, че имат такава изготвена, от която сега са изнесени основните приоритети, но ще получим подробната версия. Освен лицата е важно и каква управленска програма предвиждат“, допълни Цецка Бачкова.

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов заяви, че първо – не участват в инсценировки и второ – преценили с оглед на информационния характер на тази среща, че няма нужда да участват. Така Иванов обясни отсъствието си от днешните разговори, които обединението проведе с „Има такъв народ“.

Христо Иванов подчерта, че предстои парламентарната на група на ДБ да вземе решене дали да даде подкрепа за така представеното правителство, а след това трябва да се произнесе и колективният орган на партията. Имената на министрите все още не са обявени официално публично.

„Благодаря за интереса, но това е всичко, което имам да кажа“, лаконичен бе Христо Иванов пред журналистите в кулоарите на парламента, които настояваха за отговори около евентуалното бъдещо правителство.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова каза след срещата, че следващата стъпка от преговорите с "Има такъв народ" е да се намери някаква форма на политическа подкрепа между политиките на двете партии.

Тя заяви, че решението дали ще подкрепят проектокабинета на "Има такъв народ" ще бъде взето след заседание на Националния съвет на БСП. Съветът ще се състои утре в 14.00 часа. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започна месецът на дарителите във варненския зоопарк

Месецът на дарителите и осиновителите на животни във варненския зоопарк започна днес, в Световния ден за защита на животните. Началото беше поставено с тържество, с участието на деца от Детска градина "Синчец" с директор Снежина Дамянова. Директорът на зоокъта Иванка Стоянова поздрави присъстващите и каза, че са много благодарни на..

публикувано на 05.10.24 в 13:37

БАБХ напомня на ловците задължително да взимат проби от отстреляните диви свине за чума и трихинелоза

Сезонът на груповия лов на дива свиня се открива дне, 5-ти октомври. по този повод от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) напомнят, че е задължително предаването на проби за изследване за заболяванията Африканска чума по свинете (АЧС) и трихинелоза. Вирусът на АЧС не засяга здравето на хората, но изследването е необходимо с цел..

публикувано на 05.10.24 в 11:14

Отбелязваме международния ден на учителя, 5-ти октомври

На 5-ти октомври България и още над 100 държави по света отбелязват Международния ден на учителя . От 1994 г. с решение на ЮНЕСКО този ден се отбелязва в знак на почит към приноса на учителите за развитието на обществото. Учителите са в основата на успеха и благоденствието на всяко едно общество, казва в приветствието си за Международния..

публикувано на 05.10.24 в 10:56

Великобритания призовава за ваксинация срещу грип и COVID след ръст на смъртни случаи

Във Великобритания тази седмица започна едновременна ваксинация срещу грип и COVID-19 , след като стана ясно, че смъртните случаи от грип са стигнали тези от коронавирус през последните две зими. Британското правителство обяви и назначаването на комисар, който ще разследва COVID корупцията. Британските здравни власти предупредиха, че интересът..

публикувано на 05.10.24 в 09:50

Евакуираха още наши сънародници от Ливан

В тясна координация между Ситуационния център на МВнР, посолството ни в Бейрут, българските и партньорски служби, първата група български граждани, които бяха изведени от Ливан със съдействието на Канада, се прибра благополучно в България тази нощ, съобщиха от пресцентъра на МВнР. МВнР продължава работата по оказване на съдействие на нашите..

публикувано на 05.10.24 в 08:40

Времето днес - слънчево и топло през деня, дъжд вечерта

Сутринта ще преобладава слънчево време, но по-късно под влияние на приближаващ студен фронт облачността ще се увеличи. До вечерта на много места в Североизточна България ще завали, възможни са и гръмотевици. Все още без валежи ще е в Източна Добруджа и по Черноморието, такива ще има през нощта и утре. На много места се очакват значителни сумарни..

публикувано на 05.10.24 в 08:37

Откриха тялото на бившия началник на Охранителната полиция в Горна Оряховица

Бившият началник на „Охранителна полиция“ в Горна Оряховица Калин Колев е намерен мъртъв в автомобила си край река Янтра, съобщиха от Областната дирекции на МВР във Велико Търново. МВР обяви бившия шеф на Охранителната полиция в Горна Оряховица за общодържавно издирване 49-годишният мъж изчезна от дома си на 2 октомври по обяд без документи за..

публикувано на 04.10.24 в 19:36