Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво следва в рамките на Конференцията за бъдещето на Европа

Снимка: Европейски Парламент България

В рамките на следващите близо 12 месеца, граждани във всички страни членки на Европейския съюз ще могат да дават идеи, предложения и инициативи, които касаят посоката, в която да се развива съюза.

Допитването е съществена чат от т.нар. Конференция за бъдещето на Европа, уточнява евродепутатката Цветелина Пенкова. 

В този момент не най-силният печели, а този който докаже най-добра способност за приспособяване, посочва белгийският евродепутат Филип Ламбертс. 

Спрямо транснационалните въпроси, като климата, пандемията, цифровизацията, имиграцията... изолираните държави са безпомощни. Мощта вече не е това което беше. Ние можем да си върнем контрола, но не с националистични изходи, можем да го направим заедно с нов европейски ангажимент.  Това е моментът на демократичното "на всяка цена" (whatever it takes), казва той. 

По думите на евродепутата Асита Канко, която е фламандка, в поне 50% от случаите, гражданите са жени-данъкоплатци. Бъдещето на Европа не може да бъде без активното участие на жените. Не е възможно без наследството от Просвещението.

Разбира се, бъдещето на Европа не може да се гради без нашите млади хора, или противно на страните-членки. В този аспект, този проект е нож с две остриета. В зависимост от подхода и резултата, това може да бъде нещо което да обогати или задълбочи дистанцията между ЕС и гражданите или между самите страни-членки.

По думите на Цветелина Пенкова, от страна на европейската комисия и на европейския парламент вече е поет ангажимент всички идеи и заключения, които бъдат направени от европейските граждани, ще бъдат взети под внимание при следващи законодателни инициативи и проекти за финансиране.

Гражданите в цяла Европа вече могат да участват в Конференцията чрез многоезичната цифрова платформа, достъпна на всички 24 официални езика на Европейския съюз.

Повече може да чуете в звуковия файл.



Репортажът се излъчва в рамките на рубриката "Рестартирай Европа".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Червен код утре, в части от област Варна температурата ще достигне 41 градуса

Червен код за опасни горещини в почти цялата страна обявиха от Националния институт по метеорология и хидрология за утрешния ден. Предупреждението на метеоролозите е в сила и за части от област Варна. Само в най-крайните райони край морето ще бъде в сила оранжев код.  През нощта ще е предимно ясно със слаб северен вятър. Минимални температури между..

публикувано на 16.07.24 в 15:47

И утре ограничават движението на камиони в областта

От 13 до 21 часа и утре, 17 юли, заради високите температури над 35 градуса,  ще бъде ограничено движението на камиони над 20 т по пътни участъци на територията на редица области у нас , сред които и Варна. Ограничение заради жегите е въведено и днес, 16 юли.  Спират движението на камиони във Варна и областта заради високите..

публикувано на 16.07.24 в 15:32

Започна приемът на документи за безплатен обяд в обществената трапезария

В районните "Одесос" и "Приморски" започна приемът на документи за получаване на храна от обществената трапезария. От безплатната услуга, предоставена от Община Варна, имат право да се възползват хората, които се затрудняват самостоятелно да задоволяват основни жизнени потребности. Капацитетът на услугата е 300 души с постоянен адрес на територията на..

публикувано на 16.07.24 в 15:25

Заради жегите: ВиК призова варненци да ползват разумно питейната вода

„Водоснабдяване и канализация – Варна“ ООД призовава населението на Варненска област да използва разумно и само по предназначение питейната вода.  Поради трайното засушаване, високите температури и липсата на валежи през летните месеци има значителен спад в нивото на подпочвените води, които захранват водоизточниците в голяма част от населените места..

публикувано на 16.07.24 в 15:04
Роберта Мецола

Роберта Мецола е преизбрана за председател на ЕП

Роберта Мецола бе преизбрана за още половин мандат от 2,5 години начело на Европейския парламент с 562 гласа при необходими 312, предаде БНР. Гласуваха общо 699 от 720 евродепутати. 76 бюлетини бяха обявени за невалидни, което означава, че действителните гласове са били 623. Съответно необходимото абсолютно мнозинство бе от 312 гласа. Конкурентката ѝ..

публикувано на 16.07.24 в 14:51
архив

Сформират оперативен щаб за пожарите у нас

Служебният премиер Димитър Главчев ще издаде заповед за сформиране на оперативен щаб за борба с пожарите в България. Предстои ситуацията в Стара Загора да бъде овладяна, заяви Главчев, който пристигна в засегнатия район, предаде БНР. По думите му огнените стихии са овладени. От шестте огнища, които горяха в Старозагорско, активно вече е само едно...

публикувано на 16.07.24 в 13:59

Почти всеки втори лекар във Варна е в предпенсионна или пенсионна възраст

Почти всеки втори лекар във Варна е в предпенсионна или пенсионна възраст.  Тенденцията на застаряване остава. Към края на 2023 най-много от практикуващите специалисти са на възраст от 55 до 65 години - 639 души или 27% от всички упражняващи професията, сочи изследване на Териториално статистическо бюро - Североизток. След пенсионирането си (над..

публикувано на 16.07.24 в 13:42