Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Симона Дянкова, Весела Димитрова и Филипа Филипова - Почетни граждани на Варна

Предложението бе внесено на извънредната общинска сесия от кмета на Община Варна, Иван Портних.

Златната Симона Дянкова – капитан на българския ансамбъла по художествена гимнастика, който за първи път спечели олимпийската титла в Токио 2020, Весела Димитрова- старши треньор на отбора, и Филипа Филипова – личен треньор на Симона Дянкова ще бъдат удостоени с най-високото отличие на нашия град – „Почетен гражданин на Варна“.

Предложението за трите варненки бе внесено от кмета на града Иван Портних, придружено от подкрепително писмо от спортната общественост в града. „Убеден съм, че историческата победа на нашите гимнастички, която направи така, че Варна и България да се гордеят с тях, е обществената подкрепа и признание, които гарантират получаването на това отличие“, се посочва в мотивите на кмета. Предложението беше прието с пълно единодушие на сесия на Общинския съвет днес.

Още трима души ще бъдат удостоени със званието „почетен гражданин“. Това са началникът на ВВМУ „Никола Й. Вапцаров“ флотилен адмирал Боян Медникаров – за приноса му в развитието на българското военноморско и морско образование, художникът Георги Лечев – за постиженията в изобразителното изкуство и безспорни заслуги за развитието на художествените процеси на национално и местно ниво, и корабният механик Едуард Тавитян, който през октомври 2019 г. се хвърля в ледените води на Атлантическия океан, за да спаси паднал зад борда на ферибот пътник.

Общинските съветници одобриха и носителите на почетни знаци. С почетен знак „За заслуги към Варна” – златен, ще бъде удостоен Драматичният театър „Стоян Бъчваров“ за утвърждаването му като водеща културна институция във Варна и повод 100-годишния му юбилей. Предложението също е направено от кмета на Варна Иван Портних. Същото отличие ще получи и Детският фолклорен ансамбъл „Българче“ към Общинския детски комплекс, който над 60 години дава поле на изява на бъдещи таланти в музикалното и танцово изкуство.

Със златни почетни знаци ще бъдат отличени и четири личности. Един от тях е режисьорът Костадин Бандутов със значим принос към културата на Варна и на страната. За заслугите му към развитието на българското ветроходство същото отличие ще получи и кап. Тома Томов, първият капитан на ветрохода „Калиакра“ и председател на фондация „Кор Кароли“. Златен почетен знак „За заслуги към Варна” ще бъде връчен на Борис Калинков – създател на поредицата „Векове, пощи и традиции“ с повече от 20 издания, представящи историята на туризма във Варна. Музикалният педагог, диригент, общественик и спортист Костадин Вягов също ще бъде удостоен със златното отличие. С почетен знак „За заслуги към Варна“ – сребърен ще получи Пеню Златев за блестящата му спортна кариера, донесла признание за хандбала във Варна.

Почетен знак на кмета с лента ще получат Веселка Радева от Морската астрономическа обсерватория и Планетариум на Морското училище във Варна и Ани Фукита, възпитаник на Четвърта езикова гимназия “Фр. Ж. Кюри” за откриването на астероида с номер 510466 и именуването му на град Варна.

По традиция почетните звания и знаци ще бъдат връчени на тържествена церемония на празника на Варна 15-ти август, в 20 ч. в Летния театър.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Жители на Пчелина се срещнаха с кмета на Варна, представители на ВиК и строителните фирми

Живеещите в местността Пчелина във Варна обсъдиха на среща инфраструктурните проблеми в района  с кмета на Варна Благомир Коцев и районният кмет на "Младост" Христо Христов, ръководителя на ВиК-проекта във Варна Сава Коев, управителите на ВиК-Варна инж. Веселин Русев и на строителната фирма "Инжстрой" Милен Гочев. По думите на..

публикувано на 17.09.24 в 21:10

По нови правила ще определят носителите на награда "Варна"

По променени правила ще се определят носителите на награда „Варна“. Това реши ресорната комисия към Общинския съвет, която единодушно гласува промени в двата Статута за награда „Варна“ –  в системата на предучилищното и училищното образование и в сферата на науката и висшето образование. Измененията се правят по предложение на общинските съветници Жечка..

публикувано на 17.09.24 в 17:41

До края на месеца се очаква решение на КЗК за новата библиотека във Варна

До края на септември се очаква решението на Комисията за защита на конкуренцията за обжалването на избора на изпълнител за строежа на новата библиотека във Варна. Няма опасност за загуба на разрешително, защото строителната площадка е открита от изпълнителя на външните ВиК връзки, както законът предвижда. Това коментира заместник-кметът Диан Иванов,..

публикувано на 17.09.24 в 17:20

За проблем със сметопочистването алармира районният кмет на "Владислав Варненчик"

За огромен проблем със сметопочистването съобщи в профила си във Фейсбук районният кмет на "Владислав Варненчик" Николай Костадинов. До вчерашния ден там са установени 188 необслужени съда (за неделя и понеделник), коментира той. " Санкцията, която ще предложим да им бъде наложена от Общината, е в размер на 18 800 лв.", посочва районният кмет, като..

публикувано на 17.09.24 в 17:10

В сряда ще бъде жребият за номерата в бюлетините за частичните избори на 20 октомври

Централната избирателна комисия уведомява, че на 18 септември 2024 г. (сряда) от 10.30 часа  ще се проведе жребий за определяне на поредните номера в бюлетините на партиите и коалициите, допуснати от ЦИК за участие в новите и частични избори за кметове, насрочени на 20 октомври 2024 г. Жребият ще се проведе в зала № 42, ет. мецанин, в сградата на..

публикувано на 17.09.24 в 16:02

Средищно училище "Димчо Дебелянов" остава със същия статут и през новата учебна година

Общинската стратегия за личностно развитие на учениците и децата в Община Варна, нуждаещи се от допълнителна подкрепа, да се актуализира така, че да бъде адекватна към днешна дата на промените, приети от месец август 2024 г. Това бе гласувано единодушно по време на редовното заседание на Постоянната комисия "Наука и образование" към варненския Общински..

публикувано на 17.09.24 в 15:40

Специализирана операция срещу наркобизнеса във Варна, има задържани

Мащабна специализирана операция срещу производители и разпространители на наркотици тече в момента по Северното Черноморие. Това научи БНР от свои източници. Акцията се провежда от ГДБОП и Прокуратурата. Има задържани няколко души. Провеждат се претърсвания на различни адреси. По неофициална информация са разкрити ниви с канабис и няколко..

публикувано на 17.09.24 в 15:35