Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Увеличен е интересът към новия период на програмата за научни изследвания и иновации „Хоризонт Европа“

Евгени Евгениев
Снимка: личен архив

Работен семинар на тема „Политики на Европейския съюз в областта на научните изследвания и иновациите: „Хоризонт Европа“ и ролята на европейските съвместни предприятия“ се проведе в Икономическия университет във Варна. Гост-лектор на събитието беше доц. д-р Евгени Евгениев – първи секретар, сектор „Наука“ в Постоянното представителство на Република България към ЕС. В семинара се включиха представители на висшите учебни заведения във Варна и на бизнеса. Онлайн участие имаше и д-р Х. Као – ръководител на отдел „Стратегии и политики“ в Huawei за ЕС със седалище в Брюксел.

Семинарът акцентира върху съществената роля на „Хоризонт Европа“ - рамковата програма за научни изследвания и иновации на ЕС за 2021 – 2027 г. Програмите за новия период са отворени от средата на тази година и към тях има голям интерес от страна на научни институти, университети и бизнеси, каза за Радио Варна доц Евгени Евгениев.

„Има повишен интерес, но има и повишени възможности за участие на източноевропейски страни, тъй като има заложени политически критерии и редица лостове в самия регламент за „Хоризонт Европа“, който аз преговарях заедно с екип от Министерството на образованието и науката в продължение на две години и половина. Тези критерии позволяват на нашите потенциални бенефициенти да имат по-големи участия.

Реално – западноевропейските лидери на консорциуми сега ще трябва да включват задължително партньори от Източна Европа в своите проекти за разлика от предходната програма „Хоризонт Европа - 2020“, тъй като има повече бонуси и по-добри критерии за участието на източноевропейци от една страна, така че ние сега на този етап ще се борим заедно с Унгария, Полша, Чехия и другите източноевропейски страни да вземем това място в консорциума, но от друга страна има и повишен финансов ресурс, например за частта, която касае разширяването на участието на страни от ЕС и по повод участието на страни от Източна Европа в рамките на европейското научно-изследователско пространство, като има тройно по-голям бюджет от „Хоризонт 2020“.“, каза доц. Евгени Евгениев.

Участитето на бенефициенти може да се подобри като се изгражда вътрешен капацитет – в университети и научни институти функционират такива екипи, които непрекъснато трябва да бъдат подготвяни, като се повишава капацитетът за подготовка на проекти, но също така те трябва да се реализират.

Лекцията, която се проведе в ИУ-Варна, събра представители на всички университети от Варненския регион и представители на бизнеса, като те получиха информация за участието в публично-частни партньорства по чл. 187 от Договора за функциониране на ЕС на европейски съвместни предприятия, каза още доц. Евгениев. Това са конкурси, които ще започнат да се отварят от пролетта на 2022 година и те имат 30% успеваемост, тъй като това са огромни консорциума от 60-80 партньора, които формират съответно три кандидата за едно място за бюджет от порядъка на 200-250 млн. евро. И тогава, когато българските участници влязат в този консорциум, това ще е успех.





БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Адресите без ток на 18 септември

В периода 16.09.2024 - 20.09.2024, от 9:00 до 17:00 , поради неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на с. Горен Чифлик - клиентите, електрозахранени от ТП 2. На 18.09.2024, от 9:00 до 17:00 , поради неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на..

публикувано на 18.09.24 в 05:47
Есенно море

Променлива облачност в сряда

Утрото в сряда ни посреща с хладно време и слаб вятър. Днес облачността ще е променлива, около и след обяд по-често значителна. Възможни са изолирани слаби валежи от дъжд. Ще духа слаб, по крайбрежието умерен вятър от североизток. Максимални температури между 21° и 26°, за Варна 24°. Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на..

публикувано на 18.09.24 в 05:44

Жители на Пчелина се срещнаха с кмета на Варна, представители на ВиК и строителните фирми

Живеещите в местността Пчелина във Варна обсъдиха на среща инфраструктурните проблеми в района  с кмета на Варна Благомир Коцев и районният кмет на "Младост" Христо Христов, ръководителя на ВиК-проекта във Варна Сава Коев, управителите на ВиК-Варна инж. Веселин Русев и на строителната фирма "Инжстрой" Милен Гочев. По думите на..

публикувано на 17.09.24 в 21:10

По нови правила ще определят носителите на награда "Варна"

По променени правила ще се определят носителите на награда „Варна“. Това реши ресорната комисия към Общинския съвет, която единодушно гласува промени в двата Статута за награда „Варна“ –  в системата на предучилищното и училищното образование и в сферата на науката и висшето образование. Измененията се правят по предложение на общинските съветници Жечка..

публикувано на 17.09.24 в 17:41

До края на месеца се очаква решение на КЗК за новата библиотека във Варна

До края на септември се очаква решението на Комисията за защита на конкуренцията за обжалването на избора на изпълнител за строежа на новата библиотека във Варна. Няма опасност за загуба на разрешително, защото строителната площадка е открита от изпълнителя на външните ВиК връзки, както законът предвижда. Това коментира заместник-кметът Диан Иванов,..

публикувано на 17.09.24 в 17:20

За проблем със сметопочистването алармира районният кмет на "Владислав Варненчик"

За огромен проблем със сметопочистването съобщи в профила си във Фейсбук районният кмет на "Владислав Варненчик" Николай Костадинов. До вчерашния ден там са установени 188 необслужени съда (за неделя и понеделник), коментира той. " Санкцията, която ще предложим да им бъде наложена от Общината, е в размер на 18 800 лв.", посочва районният кмет, като..

публикувано на 17.09.24 в 17:10

В сряда ще бъде жребият за номерата в бюлетините за частичните избори на 20 октомври

Централната избирателна комисия уведомява, че на 18 септември 2024 г. (сряда) от 10.30 часа  ще се проведе жребий за определяне на поредните номера в бюлетините на партиите и коалициите, допуснати от ЦИК за участие в новите и частични избори за кметове, насрочени на 20 октомври 2024 г. Жребият ще се проведе в зала № 42, ет. мецанин, в сградата на..

публикувано на 17.09.24 в 16:02