Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как една постройка във варненския квартал "Чайка" се превърна в ябълка на раздора

| обновено на 20.08.21 в 14:15

Достъпът до блокове с номера 193 и 194 във варненския квартал "Чайка" е затруднен, алармират живеещи там. Причината е, че известен в квартала ресторант, вече частна детска градина, има изнесена постройка, която завзема тротоара пред блоковете. Така от едната страна на жилищните сгради има барака, която затваря подхода към гаражите в блок 194, а от другата е оставен малък триметров проход за гаражите в 193-и блок. На практика всичко това създава проблем при преминаването на пожарен автомобил или линейка в случай на необходимост, обезпокоени са  живеещите там, сред които е Делян Костадинов, който обясни:


"Тази постройка, след като мина акт 16, малко по малко започна да придобива някакъв вид, като в началото беше градина, по стара българска традиция на градината тераса, навес, на навеса една стена, втора стена, леко разширяване, докато доби един вид на една застроена площ, с масивно строителство, както е в момента. Ние като съкооператори всичките имаме договор за покупко-продажба, имам и общия договор. Като тази постройка не съществува."

Общо 16 семейства живеят в блок 193 в квартал „Чайка“. Те наемат адвокат и пускат колективна жалба в общината заради незаконното, според тях, строителство. Техният пример ще последват и от блок 194-и. В отговор на гражданското недоволство случаят е проверен от „Пожарна безопасност“. Хората казват, че според техния инспектор са потъпкани всички разпоредби. Проверка правят и от РДНСК, но не е в тяхната компетенция. Така всички пътища водят към община Варна. Александър Драгнев, директор на дирекция "Управление на сигурността и контрол на обществения ред" коментира ситуацията така:

"В архива на район „Приморски“ има налично разрешение за поставяне на преместваем обект за този адрес от 2006 година, към днешна дата въпросното разрешение е с изтекъл срок. Изпратено е писмо до строителя и до собственика на обекта, с което му е даден 20-дневен срок да се запознае и информира за обследването от страна на инспекторите."


Драгнев  уточни, че ще бъде връчен констативен акт на собственика, който той може да обжалва в 7-дневен срок. Това може да отнеме месеци и да завърши в административния съд, коментира адвокатът, нает от хората в блока, Мая Николова. След това в рамките на месец трябва постройката да бъде премахната; ако това не стане доброволно, общината ще го направи за сметка на собственика. Собственикът Веселин Дилов казва, че неговата фирма е строила блока и постройката е върху негова частна собственост:

"Всички юнаци когато са купували преди 20 години апартаментите съм им продал някаква земя, идеална, с изключение на един терен пред блока и отстрани, където е сложен този преди беше офис към заведение, сега е медицински кабинет. Никога от 20 години това нещо не е съществувало като проход, имат си проход отзад достатъчно голям където са минавали и досега."

От община Варна също казват, че достъпът на специализирани автомобили се осъществява от другата страна на жилищната сграда. Веселин Дилов не отрече, че му е изтекло разрешителното за преместваем обект. А дали обектът наистина е преместваем е нещо, което също се оспорва от хората в блока. 

В закона пише - реместваем обект е обект, предназначен за увеселителна, търговска или друга обслужваща дейност, който може след отделянето си от повърхността и от мрежите на техническата инфраструктура да бъде преместван в пространството, без да губи своята индивидуализация и възможност да бъде ползван на друго място със същото или с подобно предназначение на това, за което е ползван на мястото, от което е отделен, като поставянето му и/или премахването му не изменя трайно субстанцията или начина на ползване на земята, както и на обекта, върху който се поставя или от който се отделя."

Александър Драгнев от общината, съобщи че администрацията ще категоризира постройката като строеж, а Веселин Дилов обясни:

"Той е преместваем, защото е с метална конструкция. Това, че отстрани има плочки това не го прави непреместваем обекта, но какво ги бърка дали е преместваем или не, след като аз съм им записал в нотариалните актове, че те не могат да ползват тази площ."

Според Веселин Дилов сигналът в общината е лично отношение към него и ще обжалва констативния акт. Той заяви, че умишлено вече там има детска градина.

Чуйте репортажа в звуковия файл:

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Топъл обяд за уязвими в община Добрич

Община Добрич възобнови предоставянето на топъл обяд по проект, съфинансиран от Европейския социален фонд. Реализирането на дейността ще продължи до края на месец април 2025 година. Безвъзмездната финансова помощ е в размер на близо 173 000 лв. Топлият обяд включва супа, основно ястие и хляб и ще бъде предоставян всеки работен ден. Документи за..

публикувано на 06.10.24 в 15:49

Опасни стоки за деца с фталати, хром, никел, кадмий и олово

Фталати, хром, никел, кадмий и олово са сред най-често срещаните химични елементи и съединения в забраняваните за продажба и изтегляни от пазара стоки за деца. Това съобщават от онлайн платформата „Ние, потребителите“, като се позовават на данни от регистъра на европейската система за бърз обмен на информация за доказано опасни нехранителни..

публикувано на 06.10.24 в 13:38

Земеделци готови на протест заради забавената "украинска помощ"

Все повече браншови организации в земеделието обявяват протестна готовност заради неизплатените средства по т.нар. украинска помощ. Към протестните декларации на зърнопроизводителите, овцевъдите и биопроизводителите се присъединиха и членовете на Камарата на производителите на плодове и зеленчуци. По информация на БНР в понеделник..

публикувано на 06.10.24 в 11:02

Четирима души са задържани за търговия с наркотици във Варна

Двама мъже на 19 и 23 години и две жени на 18 и 19 годишна възраст са задържани за търговия с наркотици. Те са известни на МВР, съобщават от областната дирекция във Варна. Задържани са от криминалисти от Трето РУ при специализирана операция в петък. След претърсване на жилищата им са открити и иззети таблетки екстази, марихуана, метамфетамин и две..

публикувано на 06.10.24 в 10:42

Жълт код за валежи във Варна и Добрич

Днес по преминаващ фронт времето ще остане облачно, с прекъсвания ще вали дъжд. В следобедните часове е възможно развитие и на купесто-дъждовна облачност и на места валежите да са интензивни с гръмотевици. Вятърът ще е слаб, ще променя посоката си, към нощта ще се усили от северозапад. Сутринта остава топло с високи минимални температури от 16..

публикувано на 06.10.24 в 08:15

Започна месецът на дарителите във варненския зоопарк

Месецът на дарителите и осиновителите на животни във варненския зоопарк започна днес, в Световния ден за защита на животните. Началото беше поставено с тържество, с участието на деца от Детска градина "Синчец" с директор Снежина Дамянова. Директорът на зоокъта Иванка Стоянова поздрави присъстващите и каза, че са много благодарни на..

публикувано на 05.10.24 в 13:37

БАБХ напомня на ловците задължително да взимат проби от отстреляните диви свине за чума и трихинелоза

Сезонът на груповия лов на дива свиня се открива дне, 5-ти октомври. по този повод от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) напомнят, че е задължително предаването на проби за изследване за заболяванията Африканска чума по свинете (АЧС) и трихинелоза. Вирусът на АЧС не засяга здравето на хората, но изследването е необходимо с цел..

публикувано на 05.10.24 в 11:14