Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Балкански: "Варна можеше да има най-голямата циркова школа на Балканите"

Над 200 години фамилията „Балкански” е предана на цирковото изкуство. Половината  от тях минават в България.  Вече повече от век Балкански са емблема за атрактивни и смайващи номера. Цирковото изкуство се развива и променя. Най-голямото предизвикателство обаче идва с коронавируса. Ограничения и невъзможност за работа. Липса на реална подкрепа от държавата. Но вдъхновението не ги напуска. Според Александър Балкански-син политиците са важни за оцеляването на изкуството, но по-важна е публиката:


"Цирковото изкуство и не само изкуството, е родено на улицата и знаете ли, постепенно, постепенно, започва всичко да се връща пак на улицата, което е много жалко. Съсипва се, срива се. Но това не е лошо, може би така трябва да се случи. Трябва да се пипне дъното за да се тръгне нагоре. Ако застанем на улицата, и Вие и всички останали, ще хвърлят в шапката на по-добрия музикант, на по-добрия аниматор, на по-добрия клоун, на по-добрия певец, там ще отидат стотинките. Така че този, който може и умее, не се страхува, да, жалко е, но през това трябва да мине света и обществото."

Шоуто не просто трябва да продължи, а продължава, защото и животът не е спрял, казва Александър Балкански. Затова и академичният цирк продължава турнето си из страната. Във Варна има публика за това изкуство. Тук фамилията се опита да направи най-голямата на Балканския полуостров циркова школа. Потърсили са съдействие от община Варна за голямото начинание. Безуспешно:

"Боли ни, че Варна, който е един от най-цирковите и любимите ни градове, не възприе тази идея сериозно и не я обгърна и нещата не се случиха тук. Ние наистина положихме неимоверни усилия в продължение на доста години – близо 7-8 години, ако не и 10 - ние работихме по този въпрос, но нещата някак си не се случиха. Времето си минава и животът отлита, явно не е трябвало да се случи."

Думите „цирк” и „циркаджия” са станали нарицателни и са навлезли в езика ни, когато искаме да назовем определена ситуация, най-често неприемлива, излизаща от рамките на нормалното. Дори имаше призиви да се спре с това, защото не е справедливо спрямо цирковите артисти. Според Александър Балкански това не е обидно и си има обяснение:

"Моето мнение за това, че цирка е навлязъл толкова много в живота на човек, на българина особено, че той го чувства като неразделна част от своето ежедневие и всеки го вижда под различен ъгъл. Когато отиваш на един цирк, който те разочарова, ти използваш думата цирк като нарицателно. Когато посещаваш циркови спектакли и те въодушевяват, зареждат те с положителна енергия, ти ползваш думата цирк с уважение."


Следващото поколение Балкански също са влюбени в цирковото изкуство и скоро ще ги видим на манежа. Каквито и да са предизвикателствата и трудностите, циркът винаги ще го има:

"Животът е като влакче на ужасите, цирковият живот не се различава. Има войни, има пандемии, има финансови кризи, но циркът винаги е преживявал. Защото докато има деца, докато има едно общество, което обича изкуството, циркът ще оцелява, защото от всички изкуства то е най-близко до човек", казва Александър Балкански-син.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Атанас Хранов

Художникът Атанас Хранов: ... И да лети дирижабълът по-нагоре към по-светли места

Най-новите произведения на талантливия художник Атанас Хранов от 3-ти юли до 7-ми август 2024 г. са в изложбеното пространство на Галерия „Папийон“ във Варна.  Неговите идеи, копнежи, „вероятни пейзажи“ и „чезнещи лица“ са събрани в изложба живопис, наречена "Дирижабъл". Приключението, в което ни въвлича този великолепен творец, е..

публикувано на 08.07.24 в 08:00

Оперната прима Красимира Стоянова: България чрез творците си, които я прославят, отдавна е прекрачила "културния" Шенген

България чрез творците си, които я прославят по света, отдавна е прекрачила "културния" Шенген " и  е известна с постиженията си в тази сфера. Българските политици трябва да се обърнат към нас, често повтарям това. Заяви във Варна звездното сопрано Красимира Стоянова след репетиция на "Бохеми", премиерата на операта в рамките на фестивала "Опера в..

публикувано на 06.07.24 в 10:10

Християн Облаков представя новата си книга за Йосиф х. Стоянов

Новата книга на Християн Облаков „Йосиф х. Стоянов, инженер, общественик, кмет на Варна“ ще бъде представена на 5 юли от 18 часа в Арт салона на Радио Варна. Книгата проследява живота и труда на Йосиф х. Стоянов - един от варненските проектанти от първата половина на ХХ век, който също е специалист в областта на хидроинженерството и..

публикувано на 05.07.24 в 07:30

Цената на бензина продължава да расте

До две седмици цената на бензина у нас се очаква да се увеличи с още 1-2 стотинки. Това прогнозира пред Радио Варна Валентин Кънев, председател на Балканската и черноморска петролна и газова асоциация. Средната цена по бензиностанциите сега е между 2.50 и 2.70 лева за литър.  Кънев посочи, че според европейската статистика цените на горивата..

публикувано на 04.07.24 в 07:05

Johnny Gioeli (AXEL RUDI PELL, HARDLINE): Нищо не става за една нощ

Интервю с Johnny Gioeli (AXEL RUDI PELL, HARDLINE) Немският китарен герой Axel Rudi Pell и бандата му тази година са част от афиша на фестивала „Midalidare – Rock In The Wine Valley”. Малко по-рано през годината групата издаде и албума „Risen Symbol”. Също така певецът Johnny Gioeli представи и нова песен в дует със Светлана Близнакова – Sevi...

публикувано на 04.07.24 в 06:00

Кристиан Ивковски: Един ден ще направя свои открития във физиката

15-годишният варненец Кристиан Ивковски спечели първо място в конкурса "Физиката през вековете" в конкуренцията на 1600 участници от средните училища във Франция и френските училища по света. Конкурсът е организиран от Съюза на учителите по физика и химия в рамките на Годината на физиката. Осмокласникът от Френския лицей „Шарл Перо“-Варна, спечели..

публикувано на 03.07.24 в 09:31

Richie Faulkner (JUDAS PRIEST): Дъщеря ми е най-големият фен на JUDAS PRIEST

Интервю с Richie Faulkner (JUDAS PRIEST, ELEGANT WEAPONS) Повече от 50 години британските хеви метъл легенди JUDAS PRIEST пазят и разпространяват хеви метъла по целия свят. Само преди няколко месеца Боговете на метъл издадоха поредния урок по хеви метъл – техният „Непробиваем щит”. И той е точно такъв, категоричен е китаристът Richie Faulkner...

публикувано на 03.07.24 в 08:15