Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици ще рисуват старите сгради на Варна

Започва третото издание на пленера „Архитектурното наследство на Таляна”

Третото издание на пленера „Архитектурното наследство на Таляна” тази година ще бъде от 7септември до 10 септември включително. Организатор е Сдружение с нестопанска цел „Таляна”, участниците са възпитаници на няколко варненски училища, но основно на Средно училище за хуманитарни науки и изкуства "К. Преславски", съобщават организаторите. Сред партньорите са местните офиси на Камара на архитектите в България и Съюза на архитектите в България и др. 

"Таляна" е район в Стара Варна, в който се намират най-много сгради с висока културно-историческа стойност. Районът се отличава и с богато разнообразие от архитектурни стилове. Обособен е преди няколко години като творчески квартал на морската столица, аналог на пловдивския квартал на креативните индустрии „Капана" и софийския артистичен „КвАРТал”.

Пленерът в арт квартала на Варна се организира с две основни цели:

• да подпомогне развитието на специфични уменията за рисуване на архитектура на ученици от специализирани училища, надграждайки основата, която те получават в училище;

• да обогати познанията за недвижимото културно наследство както на учениците, така и на максимално широка публика – граждани и гости на града, които биха проявили интерес.

След първото му издание през 2019 г. пленерът стана ежегоден. Основните участници в него са млади художници от СУ за ХНИ "К. Преславски". В проекта обаче Сдружение „Таляна” ангажира и други ученици, които, докато художниците рисуват, имат за задача да предоставят информация на минувачите за историята на сградите и архитектите им, за собствениците им, които често се оказват исторически фигури. Като презентатори на архитектурното наследство се изявяват не само младежи от СУ за ХНИ „К.Преславски" с профил история и философия, но и възпитаници на други училища във Варна – предимно езикови гимназии. 

Така освен умения за рисуване част от младите хора имат възможност по проекта да развият презентационните си умения, като представят обекти от културното наследство на минувачите в „Таляна”. У гражданите се провокира интерес и им се дава възможност в неформална среда, разхождайки се по улиците на квартала, да научат интересна информация за историята на красивите стари сгради. Това прави този пленер малко по-различен от иначе традиционните пленери в градска среда, тъй като една от основните му задачи е социализация на културното наследство.

През първия подготвителен за учениците ден – 7 септември, изследователят на архитектурното наследство Християн Облаков ще изнесе лекция под формата на пешеходна обиколка за учениците в „Таляна”. От 08/09 до 10 септември, в периода 10 - 13 ч. гражданите и гостите на Варна ще могат да научат повече за архитектурата на квартала или просто да погледат как младите художници рисуват на следните локации:

1. площадчето пред гранд хотел „Лондон”

2. площадчето пред Дома на архитекта

3. мястото, където ул. Преслав се пресича с ул. Цариброд (до Турския ресторант)

4. ул. Дръзки в пешеходната ѝ част

5. пл. Атанас Буров и ул. Преслав пред Щаба на ВМС

6. пешеходната част на ул. Цар Симеон I – близо до градинката с археологическите разкопки.

Преподавателите: Мартина Едрова, Севдалина Драгнева, Стела Кенфилд, арх. Белин Моллов, както и представители на основния партньор (СУ за ХНИ) – учителките Мина Сиракова и Джулиана Христова.

Водещият преподавател арх. Белин Моллов е експерт по устойчиво регионално развитие и благоустройство. Преподавал е в УАСГ. Той е и художник, реализирал повече от 25 самостоятелни изложби в страната и чужбина. Любимата му техника е акварелът. Рисува предимно сгради, които са със статут на културна ценност. Определя като забележително архитектурното наследство на Таляна. Убеден е, че добре поддържаните стари сгради са задължително условие за развитието на културен туризъм.

(За разлика от първите две издания, през които арх. Моллов преподаваше на място, този път ще се включи дистанционно с презентация поради невъзможност да пътува до Варна.)

Изложба с творбите от пленера

През октомври предстои откриване на изложба с произведенията, на която отличените ще получат награди. Проектът включва издаването на каталог с информация за изобразените архитектурни обекти и кратки представяния на младите таланти с текстове и снимки.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Международният кинофестивал „Любовта е лудост" започва на 23 август

Международният филмов фестивал „Любовта е лудост“ превръща Варна във филмова столица от 23 август до 1 септември, включвайки в програмата си най-новите филми, номинирани или спечелили награди в международни фестивали, съобщават от общинския пресцентър. Официалното откриване на фестивала е на 23 август от 19:00 ч. в зала 1 на Фестивалния и конгресен..

публикувано на 21.08.24 в 19:20

В Добрич набират участници за конкурса "Млад творец"

Фондация „Добруджа – история, традиции, култура“ набира желаещи за участие в конкурса „Млад творец“. Заявки могат да подават творци в различни области – бижута, дрехи, чанти, изработване на предмети от хартия, дърво и други. Инициативата се финансира от Община Добрич. Право на участие  в конкурса „Млад творец“, организиран от фондация „Добруджа –..

публикувано на 21.08.24 в 16:14
автор: Васил Василев

Изложба “Море” в Зала “Ателие Георги Велчев”

Август е месецът на традиционната изложба “Море” в Зала „Ателие Георги Велчев“ на Художествения музей „Георги Велчев“, филиал на Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна.  Откриването на изложбата е на 22 август от 18:00 часа.  Експозицията може да се види до 21 септември 2024 г. 12 изявени автори, свързани с Варна, е..

публикувано на 21.08.24 в 11:28

Отиде си Росен Статев

Градската художествена галерия "Борис Георгиев" във Варна съобщи, че на 60-годишна възраст, след боледуване, си е отишъл Росен Статев.  Росен Статев започва работа в Галерията през 1988 г. при емблематичния директор Ванко Урумов, с когото го свързва дълбоко уважение и приятелство. През годините работи с много варненски и гостуващи художници и се..

публикувано на 20.08.24 в 15:16

"Покана за танц" от Венета Нейнска и Иван Стайков

Цигуларят Иван Стайков и пианистката Венета Нейнска канят публиката на поредица концерти в Шабла, Варна, Созопол и Бургас. На тях те ще представят най-прочутите танци от класическата музика. Програмата "Покана за танц" е част от лятното турне на популярната в София поредица "Концерт с история". При нея освен изпълненията, музикантите запознават..

публикувано на 20.08.24 в 10:29

Chambao закриват BREEZE BY EXIT във Варна

Последният ден на фестивала "Varna Breeze" е запазен за испанската банда "Chambao". Те ще се качат на сцената под Пантеона в Морската градина във Варна в 21 часа и 20 минути. Песните на групата представляват приятна и отпускаща смесица от традиционни испански фламенко-ритми, електронна музика и джаз. Последната фестивална вечер ще започне в 19 часа,..

публикувано на 18.08.24 в 13:05

Фестивалът Varna BREEZE by EXIT продължава с безплатна програма до 18 август

Музикалният фестивал Varna BREEZE by EXIT продължава и тази вечер с пълна програма под Пантеона в Морската градина. Входът за всички изпълнения (с изключение на VIP секторите) е свободен. На по-малката сцена (Urban Stage) днес ще излязат любимците на варненската публика NDOE, FYRE, Явката ДЛГ, Madmatic, а след 22:30 ч. програмата ще продължи с..

публикувано на 16.08.24 в 17:57