Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

НА СЕЛО в Генерал Кантарджиево - лозовият оазис на Североизтока

В предаването "На село" ви водим към лозовите масиви на аксаковското село Генерал Кантарджиево. Потегляме от Варна за Балчик през Кичево и след 20 километра,  преди табелата на селото, отбиваме вдясно. Там е най-активното време - септемврийско време за прибиране на реколтата от грозде. Идеалният момент за гроздобер настъпва, когато лозар и винар вярват, че гроздето има качествата, от които имат нужда, за да създадат желаното вино. Тази година е добра година, според главния технолог на винарната Тихомир Трифонов:

"Реколтата е по-добра от всяка друга година досега. Реколтата е от 600 до 900 килограма от декар, в зависимост от сорта грозде. От един килограм грозде може да се получи най-много 550 - 600 милилитра вино."




"Масивите ни са от порядъка на 450 декара, което не е достатъчно за промишлено производство, но е много повече от едно домашно производство", разказва Трифонов.  В лозята виреят познатите интернационални сортове грозде, както и два български - варненски мискет и врачански мискет. Има и три сорта червено грозде, но те се използват само за производство на "розе". Причината е в слабото слънцегреене и ниските температури, които не са предпоставка за образуване на необходимото за червено вино високо съдържание от багрилни компоненти.


Съвременният пазар на вино е свръхконкурентен.  Невъзможно е една изба да се наложи на пазара, особено ако е от т.нар. нови производители. Винарната произвежда около 200 хиляди бутилки годишно от 12 асортимента. Продават се основно на вътрешния пазар. Има единични заявки от хора от Западна Европа, които са били на почивка у нас, харесали са вината и си позволяват доставка на два-три кашона или няколко палета вино за домашна употреба.

"Курортните комплекси също не са наш таргет, тъй като там се пият основно вина тип олинклузив, които са възможно най-ниската ценова категория. Разчитаме единствено на търговията в супермаркети, специализирани магазини и ресторанти."





След като се преработи гроздето, постъпва за една нощ в хладилна камера, където температурата се редуцира до 10 градуса. На следващия ден се преработва като се сортира ръчно. След това минава през машина, която отделя чепката от зърната и леко смачква зърната. После постъпва в съдовете или в климатична преса за ферментация. Пътят се разделя на две - за бели вина ферментира само сокът, за да се получат фини и елегантни вина, а за червените вина ферментацията е с ципата, където се крият танините и багрилната материя.






В лабораторията се провеждат анализи като контрол на алкохол, на серниста киселина и на киселинно съдържание. Правят се тестове за това как ще изглежда виното след два-три месеца.  Утайката е естествен продукт - или белтъчна материя от самото грозде, или е материя на соли на винената киселина, паднали на дъното на бутилката във вид на кристалчета захар. Задачата на лаборантите е да не допускат такива елементи в бутилката на клиента. От това, обаче виното губи качества, обяснява Тихомир Трифонов. 





Под земята се намира помещението с около 270 дъбови бъчви, произведени във Франция. Всяка от тях е с вместимост около 225 литра. През цялата година се поддържа сравнително ниска температура. През зимата, колкото и да е студено, температурата не пада под 12 градуса, а лятото, колкото и да е горещо, над 19 градуса не се вдига. От всички бели вина, които се произвеждат във винарната, само "Шардоне" съзрява в бъчви за период от 4 до 6 месеца. От червените вина в бъчва съзряват само онези, които са предназначени за бутилиране.








Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Лесна работа: Ние в страната на чудесата

Днес случайно ми попадна прелюбопитна информация, че бихме могли да отдадем признание на лидерите, които говорят и действат от името на общността, изправени пред натиск и готови на всичко, за да подобрят живота ни. Ден на хората на избираема длъжност. Не знаем кой и кога е въвел празника. Възможно е да е близък роднина на личност, която би..

публикувано на 19.05.25 в 17:00

Делфинариумът във Варна с четири безплатни представления за 1 юни

Варненският делфинариум организира четири безплатни представления за детския празник 1 юни. Те ще бъдат от 10.30, 12.00, 15.30 и 17 часа. Важно уточнение е, че спектаклите са безплатни за децата до 12 години , но с преференциална цена за родителите - 20 лв. Билети се продават основно в сайта на Делфинариум-Варна до изчерпване на местата. Когато..

публикувано на 19.05.25 в 14:57

Десислава Мусинска от ВВМУ е победителят в националния конкурс "FameLab"

Курсант Десислава Мусинска, първокурсничка от Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров", е победителят в националния конкурс "FameLab" и ще представи България на световния финал в ЦЕРН.  Десислава учи "Корабоводене" и ще представи България в Швейцария през ноември, като премери сили заедно с победителите от още редица държави от Европа, Азия,..

публикувано на 19.05.25 в 12:40

Валентин Сурталов завърши успешно благотворителното бягане от Резово до Дуранкулак

400 км от Резово до Дуранкулак пробяга благотворително, в подкрепа на 7-годишния Алекс, варненецът Валентин Сурталов. 3 чифта скъсани маратонки, много срещи с признателни хора и разпръснати кутии за събиране на средства в Дуранкулак, Крапец, Шабла, Варна, Каварна и т.н. Това е равносметката на Сурталов, дадена от него за Радио Варна.  "Едва ли бих..

публикувано на 19.05.25 в 11:02

ОУ "П. Р. Славейков" на 35 години

С концерт варненското  Основно училище „Петко Р. Славейков“ ще отбележи 35 години от своето основаване. Събитието ще се проведе от 17.30 часа днес, 19 май, в зала "Конгресна" на Двореца на културата и спорта".  "От своето създаване до сега училището следва една висока цел – да разкрива, развива и извисява потенциала на всяко дете. Това не е просто..

публикувано на 19.05.25 в 08:20

ОУ „Стефан Караджа“ чества 90 години от създаването си и 185 години от рождението на своя патрон

Общността на Основно училище „Стефан Караджа“ празнува двоен юбилей. Тази година се навършват 185 години от рождението на безсмъртния герой Стефан Караджа, чието име носи едно от най-старите училища в града, и 90 години от създаването на училището "Стефан Караджа". Вече близо век това училище е средище на знание и творчество за варненските..

публикувано на 18.05.25 в 22:27

Повече слънчеви часове в неделя

В неделя по-значителна облачност ще има в сутрешните часове, когато на места в Югоизточна България и по Черноморието е възможно да превали слаб дъжд. Около и след обяд ще има повече слънчеви часове. Ще духа слаб до умерен вятър от юг-югозапад, който следобед по Черноморието временно ще се усили. Максимални температури между 17° и 22°, за Варна около..

публикувано на 18.05.25 в 09:35