Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

НА СЕЛО в Генерал Кантарджиево - лозовият оазис на Североизтока

В предаването "На село" ви водим към лозовите масиви на аксаковското село Генерал Кантарджиево. Потегляме от Варна за Балчик през Кичево и след 20 километра,  преди табелата на селото, отбиваме вдясно. Там е най-активното време - септемврийско време за прибиране на реколтата от грозде. Идеалният момент за гроздобер настъпва, когато лозар и винар вярват, че гроздето има качествата, от които имат нужда, за да създадат желаното вино. Тази година е добра година, според главния технолог на винарната Тихомир Трифонов:

"Реколтата е по-добра от всяка друга година досега. Реколтата е от 600 до 900 килограма от декар, в зависимост от сорта грозде. От един килограм грозде може да се получи най-много 550 - 600 милилитра вино."




"Масивите ни са от порядъка на 450 декара, което не е достатъчно за промишлено производство, но е много повече от едно домашно производство", разказва Трифонов.  В лозята виреят познатите интернационални сортове грозде, както и два български - варненски мискет и врачански мискет. Има и три сорта червено грозде, но те се използват само за производство на "розе". Причината е в слабото слънцегреене и ниските температури, които не са предпоставка за образуване на необходимото за червено вино високо съдържание от багрилни компоненти.


Съвременният пазар на вино е свръхконкурентен.  Невъзможно е една изба да се наложи на пазара, особено ако е от т.нар. нови производители. Винарната произвежда около 200 хиляди бутилки годишно от 12 асортимента. Продават се основно на вътрешния пазар. Има единични заявки от хора от Западна Европа, които са били на почивка у нас, харесали са вината и си позволяват доставка на два-три кашона или няколко палета вино за домашна употреба.

"Курортните комплекси също не са наш таргет, тъй като там се пият основно вина тип олинклузив, които са възможно най-ниската ценова категория. Разчитаме единствено на търговията в супермаркети, специализирани магазини и ресторанти."





След като се преработи гроздето, постъпва за една нощ в хладилна камера, където температурата се редуцира до 10 градуса. На следващия ден се преработва като се сортира ръчно. След това минава през машина, която отделя чепката от зърната и леко смачква зърната. После постъпва в съдовете или в климатична преса за ферментация. Пътят се разделя на две - за бели вина ферментира само сокът, за да се получат фини и елегантни вина, а за червените вина ферментацията е с ципата, където се крият танините и багрилната материя.






В лабораторията се провеждат анализи като контрол на алкохол, на серниста киселина и на киселинно съдържание. Правят се тестове за това как ще изглежда виното след два-три месеца.  Утайката е естествен продукт - или белтъчна материя от самото грозде, или е материя на соли на винената киселина, паднали на дъното на бутилката във вид на кристалчета захар. Задачата на лаборантите е да не допускат такива елементи в бутилката на клиента. От това, обаче виното губи качества, обяснява Тихомир Трифонов. 





Под земята се намира помещението с около 270 дъбови бъчви, произведени във Франция. Всяка от тях е с вместимост около 225 литра. През цялата година се поддържа сравнително ниска температура. През зимата, колкото и да е студено, температурата не пада под 12 градуса, а лятото, колкото и да е горещо, над 19 градуса не се вдига. От всички бели вина, които се произвеждат във винарната, само "Шардоне" съзрява в бъчви за период от 4 до 6 месеца. От червените вина в бъчва съзряват само онези, които са предназначени за бутилиране.








Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Млад детски учител: Търпението е най-важно

Професията на детски учител е феминизирана, но това не означава, че мъжете не могат да се справят. Те имат важна роля в развитието на детето. Това каза Билян Венков, учител с ДГ "Дружба" във Варна. Завършва предучилищна и начална педагогика в София. В столицата започва професионалния си път в детска градина, която използва в обучителния процес семейния..

публикувано на 13.08.25 в 14:47

Терариум под открито небе: Пътуващата изложба на Стелян Ябълкаров във Варна

Морската градина на Варна отново е домакин на една от най-необичайните и образователни изложби в града – пътуващата експозиция на влечуги и екзотични животни, представена от Стелян Ябълкаров.  Разположена в двора на Природонаучния музей, изложбата ще остане до 7 септември и предлага възможност на посетителите – деца и възрастни – да се запознаят с..

публикувано на 13.08.25 в 13:53

Урок по безопасно движение по пътищата в ОДЗ "Дружба"- Варна (ВИДЕО)

В ОДЗ 14 "Дружба"-Варна имаше урок по безопасно движение по пътищата. Специален гост беше световно признатият инженер Карстен Айдман, който работи за BMW, а също така е участвал и в разработка на Ferrari Кабрио Модена. Добре познат в автомобилната индустрия. Той запозна децата с основните ситуации на пътя и с разпознаването на пътните знаци, а..

публикувано на 13.08.25 в 11:25

Интериорен дизайн: нужда или каприз?

Красиво декорираният интериор у дома , в офиса, във вилата, в мола не само функционира добре, но също така създава, представя и отразява вътрешния свят на пространството.  Трите най-важни съставки на успешния проект са – функционалност, настроение и дух – наличието и на трите елемента е безспорна гаранция за професионалния..

публикувано на 13.08.25 в 09:44

Международният ден на леворъките: Пpазнуваме уникалността

Днес, 13 август, отбелязваме Международния ден на левичарите – хоpата, които виждат и правят нещата от друг ъгъл. Само около 10% от населението на света има доминантна лява pъка, а изследвания показват, че това е свързано с особености в мозъчната организация. При повечето левичари доминиpа дясното мозъчно полукълбо, което често се свързва с творческо..

публикувано на 13.08.25 в 08:13

Освежаване на дома: С ясни идеи и вкус

Ако искате да внесете промяна в дома си, но не знаете откъде да започнете, не е нужно да предприемате мащабни ремонти, за да създадете уютна, стилна и функционална среда. Според интериорния дизайнер, с повече от 15 години опит - Диана Георгиева, не е нужно да предприемате мащабни ремонти, за да създадете уютна, стилна и функционална среда. Тя сподели..

публикувано на 12.08.25 в 16:38

Да пипна, да видя: Навлязлата източноазиатска култура във Варна

Източноазиатската култура все повече привлича младата алтернативна публика. От години във Варна се оpганизират събития, които представят различни аспекти на културата. Селин Стефанова е организатор на точно такива мероприятия, където се пpедлагат разнообразни дейности и щандове, вдъхновени от Корея, Япония, Китай и др.  Стефанова обясни, че..

публикувано на 12.08.25 в 16:28