Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министърът на транспорта: Корабът "Вера Су" потъва

| обновено на 02.10.21 в 20:00
8
Корабът "Вера Су", който вече 13 дни е заседнал край бреговете на Яйлата
Снимка: Румен Сарандев

Корабът "Вера Су", който вече 13 дни е заседнал край бреговете на Яйлата, се е изместил и приближил към брега. Към този момент екипажът не е евакуиран, въпреки готовността това да бъде направено. Желание за евакуация от страна на капитана до този момент не е заявено.  В района са разположени сили на гражданска защита, морска администрация, пожарната и гранична полиция.

Корабът

Корабът потъва, обяви министърът на транспорта Христо Алексиев на брифинг на Кризисния щаб на мястото. Днес състоянието на кораба стана критично и затова сме тук всички представители на институции, каза Алексиев. Хамбарът на кораба се пълни с вода, източникът не е известен. Затова нощес е изградено съоръжение за евакуация на екипажа, ако се наложи, уточни министърът.

Корабът

Освен това има становще на Европейската агенция по морска безопасност, че това не е опасен товар, каза още министър Алексиев. РАДИО ВАРНА уточнява, че товарът на заседналия кораб е 3 300 тона карбамид / урея в насипно състояние.

Плавателен съд, на който са натоварени цистерни, пътува към заседналия кораб, съобщи на брифинга  вицеадмирал Румен Николов-ръководител на операията. Очаква се призори да бъде прехвърлено в цистерните поредно количество гориво. На борда на заседналия кораб ще остане малко  гориво, колкото  за поддържане на генераторите и системите.    Очакваме подходящо време за разтоварване - ще се прехвърля със самоходна платформа, която има собствен кран,  уточни още Николов.

България няма свои представители на борда на кораба, и отказът на капитана и екипажа да напуснат кораба означава, че те имат надежда той да бъде спасен. Това каза служебният премиер Стефан Янев пред БНТ.


Чувам, че се дискутира, че реакцията на държавата се била забавила. В първите дни, в които корабът заседна, се водиха разговори със собственика и застрахователя, и на третия ден държавата разбира, че трябва да се предприемат екстрени мерки. МТИТС задейства стоите структури и започна борба с нищото: Морска администрация се занимава само със себе си, има липса на законодателна база, на правила, и МТИТС в разстояние на няколко дни търсеше решение в интерес на международното право и на националното. Нищо не стана, държавата успя да изтегли корабното гориво - най-сериозният замърсяващ агент на кораба. А товарът - за него ни е съобщено, че не е опасен, има разлив, но не е опасен товар. Нашата най-голяма грижа беше с горивото, и всички усилия по отношение на здравето на хората е направено. Има и въжена стълба за екипажа - когато искат, могат да се евакуират на брега.

Решение на капитана е да не се евакуират, явно счита, че има надежда за кораба.

Задействан е план с международни компании по спасяване на корабни аварии, които работят по казуса. Ключовият въпрос е дали времето ще позволи. От брега е невъзможно да се помага на такъв тип кораб. Факторът, който влияе на операцията, е състоянието на морето, допълни премиерът.

Свършили сме няколко неща: самото министерство на транспорта и други структури сформира още в началото на седмицата кризисен щаб, който комуникира с чужди фирми начини за помощ.

Разходите за операцията ще бъдат поети от държавата, и когато корабът бъде изтеглен, ще бъде задържан. После разходите ще бъдат търсени от застрахователя на кораба.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

80 литра дъжд на кв/м е паднал в район "Приморски"

Най-много щети от проливният дъжд от сряда сутринта е нанесъл в северната част на район „Приморски“, където по данни на НИМХ са паднали 80 л./кв. м дъжд. Отнесена асфалтова настилка и натрупване на наноси има в кв. „Виница“ и КК „Св. Св. Константин и Елена“. Това сочи доклада, изготевн от администрацията.  В район „Одесос“ има няколко места с..

публикувано на 13.09.24 в 14:28

Катастрофа с учебен самолет на демонстрациите в авиобаза "Граф Игнатиево"

Министърът на отбраната Атанас Запрянов отмени авиошоуто в Трета авиационна база заради катастрофа с учебен самолет L-39 ZA, съобщиха от пресцентъра на военното министерство. Учебният самолет L-39 се е разбил в авиобаза "Граф Игнатиево" при изпълнение на сложна маневра на пределно малка височина. При инцидента не се е задействал катапултът,..

публикувано на 13.09.24 в 13:45

Кметът Коцев договори с пътната фирма незабавно да започне работа в Пчелина по обхода

Кметът на Варна Благомир Коцев договори с пътната фирма незабавно да започне работа в местност Пчелина по създаване на обходен път. Той съобщава, че на спешна среща с ръководството са договорили екипи да влязат на ул. "Васил Делов", за да възстановят участък от не повече от 20-30 метра, за да стане възможен обходът. Жители на Пчелина затвориха..

публикувано на 13.09.24 в 12:31

ДКЦ "Св. Иван Рилски" в "Аспарухово" с натрупани загуби

Намаление на пациенти и на изследвания през 2023 година, отчете д-р Людмил Цветков-управител на ДКЦ "Св. Иван Рилски" в Аспарухово по време на по време на комисия "Собственост и стопанство" в Община Варна. 15 хиляди лева е сумата от натрупани загуби, заяви д-р Цветков. Те се дължат на непрекъснатите ремонти и на старата рентгенова..

публикувано на 13.09.24 в 12:27

1786 бебета са родени в АГ-болницата във Варна от началото на годината

8 милиона лева са приходите на АГ-болницата във Варна. лечебното заведение завършва годината на печалба. Това стана ясно по време на отчет на комисия "Собственост и стопанство" в Община Варна. Над 5 хиляди са пациентите, преминали през гинекологичната болница. Родени за последната година са 1786 бебета. Най-използвани са леглата в сектор..

публикувано на 13.09.24 в 12:17

Разбиха наркооранжерия в центъра на Варна (СНИМКИ)

Наркооранжерия са разбили при специализирана акция в центъра на  Варна криминалистите от Първо районно управление. 700 растения от рода на конопа са открити в оборудвани със системи за отглеждане на наркокултурта помещения в къща на ул. "Панагюрище" 6, съобщават от варненската полиция. Открити са и 5 килограма изсушена тревиста маса. От началото на..

публикувано на 13.09.24 в 11:26

86-годишен мъж от Провадия предаде на "муле" таксиметров шофьор 6500 лева за борба с алоизмамите

6 500 лева са били възстановени от криминалисти на ОДМВР Варна, на мъж на 86 – годишна възраст, жител на Провадия, станал жертва на телефонна измама. Вчера, възрастния човек е бил заблуден, че трябва да съдейства на полицията, за залавяне на телефонни измамници и да даде посочената сума.  Изпратения от мошениците таксиметров шофьор – нищо не подозиращ, е..

публикувано на 13.09.24 в 11:16