Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три баржи на Европейската агенция за морска безопасност ще помагат за заседналия кораб

| обновено на 03.10.21 в 15:07

Три баржи ще бъдат осигурени от Европейската агенция за морска безопасност и до три дни ще пристигнат в района на местност Яйлата за претоварване  и изсмукване на товара на заседналия кораб "Вера су". Това съобщи във Варна на съвместен брифинг с министъра на транспорта Христо Алексиев, Румен Николов - главен директор „Аварийно-спасителна дейност".

Ситуацията е стабилизирана и е преодолян разпадът, посочи Алексиев.

Три са основните задачи за деня - нов водолазен оглед на кораба, източване на част от горивото, за да не се допусне разлив и снемането на показания от прокуратурата на част от екипажа, посочи служебния министър.

Той уточни, че моряците от кораба ще бъдат изведени и разпитани. За целта най-вероятно в ранния следобед ще бъде изпратен катер на "Гранична полиция", който ще свали част от екипажа на брега, след което моряците ще бъдат върнати на кораба.

Горивото няма да бъде източвано докрай, за да бъде гарантирана работата на агрегатите и поддържането на нормалния живот на кораба.

Подробности в репортажа на Даниела Стойнова:

Междувременно стана ясно, че в радиус от 1 миля около заседналия товарен кораб не е открито замърсяване на водата. Заключението е след подробно обследване на района с дрон, изпратен от Европейската агенция за морска безопасност.

Като част от мерките за намаляване на вредното въздействие върху околната среда, българската страна поиска съдействие от EMSA за осигуряване на технически средства, с които Агенцията разполага. Освен дрона, до момента EMSA е предоставила и плаващи бункери, които вече пътуват към България. С тях ще бъде изведен втечнения товар от кораба.

Представители на ГЕРБ, които посетиха Яйлата, критикуваха разследващите органи,че все още не са разпитали екипажа и не са взели корабната документация.  От Граничната полиция и днес не са успели да разпитат екипажа на заседналия край Яйлата кораб. Катер се е опитал да се приближи до товарния кораб, за да свали част от екипажа, но заради лошите метеорологични условия опитът е бил осуетен. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Художникът Стоимен Стоилов получи "Златен век" (огърлие) във Варна

Министърът на културата Найден Тодоров връчи в Градската художествена галерия във Варна най-високата награда "Златен век" (огърлие) на големия български художник Стоимен Стоилов.  На церемонията присъства Волфганг Шюсел, канцлер на Република Австрия (2000-2007).  Стоимен Стоилов получи признанието за изключителен принос в развитието и..

публикувано на 28.10.24 в 09:30

Близо 147 хиляди българи са гласували в чужбина

В 5 часа българско време завърши изборният ден по Западното крайбрежие на САЩ и Канада , съобщава БНР.  По информация на дипломатическите и консулските ни представителства, всички избирателни секции по света вече са приключили работа и са предали своите резултати.  При обработени 97,22% от протоколите на секционните избирателни комисии, правото си на..

публикувано на 28.10.24 в 08:35

ГЕРБ-СДС е водеща политическа сила в Балчик, втори са "Възраждане"

ГЕРБ-СДС е водеща политическа сила и на този вот в община Балчик, но само защото ДПС вече е структура от две различни крила. Симпатизантите на Бойко Борисов, отишли до урните, са 1313 или 23.26 на сто от гласувалите 5644, които са 32.5 процента от общо имащите право да гласуват 17 373. "ДПС - Ново начало" и "Алианс за права и свободи" - АПС, събират общо..

публикувано на 28.10.24 в 08:20

ГЕРБ водят с над 30% при 80 на сто преброени протоколи във Варна

При почти 80 на сто преброени протоколи към 7 ч. осем партии са над чертата в област Варна. ГЕРБ са първи с 30.29%, следват "Възраждане", които са втори с 16.15%, с незначителна разлика след тях се нареждат ПП-ДБ с 15.69%. Четвърти са ИТН с 8.55%, следвани от ДПС-Ново начало - шести с 6.61%, "Величие" с 6.26 на сто, а след тях са БСП с..

обновено на 28.10.24 в 07:55

ПП-ДБ спечелиха частичните местни избори във Варна (видео)

Коалиация ПП-ДБ спечели и двата частични местни избора на кмет във Варна. Това съобщи председателят на Общинската избирателна комисия Велин Жеков. Данните са при 100% преброени протоколи. В район "Одесос" за районен кмет е избрана Янислава Шопова с 9 117 гласа срещу Георги Недев, който получава 7 769 гласа. В район "Приморски" за кмет е избран..

обновено на 28.10.24 в 06:34

Девет партии в парламента при 67.73% обработени протоколи

Девет партии в парламента при 67.73% обработени протоколи към 5 ч.  ГЕРБ-СДС печели с 25.9% от гласовете на вота за парламент, втори са ПП-ДБ с 14,99%, показват данните на ЦИК.  На трето място са "Възраждане" са с 14.22%. ДПС-Ново начало (начело с Делян Пеевски)  заемат четвъртото място с 9.33%, БСП със 7.77% засега е пета...

обновено на 28.10.24 в 06:19
Тошко Йорданов

Тошко Йорданов: ИТН не биха преговаряли с "ДПС - Ново начало"

"Има такъв народ" се представи изключително стабилно на тези избори, каза заместник-председателят на партията Тошко Йорданов, предаде БНР. Според него има ръст в подкрепата на партията. Той още веднъж заяви, че от ИТН не биха преговаряли с "ДПС - Ново начало": "Колко пъти да ви казвам, че няма да работим с формацията около Делян Пеевски. Казвам го..

публикувано на 28.10.24 в 00:16