Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Древни създания и вождове оживяват в Археологическия музей във Варна

| обновено на 14.10.21 в 16:22

Екип от IT специалисти и археолози разработва първата по рода си игра с подсилена реалност. Нарича се „Повелителят на златото“ и ще излезе до края на годината. Засега ще може да се играе само в Археологическия музей във Варна, където е най-старото обработено злато в света. Варненецът Валентин Милков е част от екипа, който работи по играта.

Играчът не само решава загадки, води битки с мамути и създания от други светове, но и се сблъсква с обществени порядки на различни цивилизации и богове. Това представлява играта „Повелителят на златото“. А този повелител е вожда Согатур, който е свързван с най-старото обработено злато в света.

"Согатур е използвал брадва за да покаже на хората как да правят обредни предмети от злато, но разгневен от тази постъпка, баща му Ладед, скрива брадвата в омагьосан лабиринт и до ден днешен Согатур си търси брадвата и играчите могат да му помогнат като я намерят."

Виртуален гид на играчите ще бъде Доби. Тя е изработена по образ и подобие на майката на Валентин Милков. Тя е починала при нещастен случай:


"Доби е дух на красива млада жена. Учила е в девическата гимназия „Мария Луиза“, в момента това е Археологическия музей във Варна. Посветила е живота си в търсене на древни улики, на съкровища като еликсира на безсмъртието. За съжаление търсенето й продължава в отвъдното след трагичен инцидент, катастрофа в близост до музея."

Първоначално „Повелителят на златото“ ще може да се играе само в Археологическия музей във Варна с добавена реалност през смартфон. Планът е следващата година тя да се играе с очила за виртуална реалност в цял свят. По играта работят археолози, IT и 3D специалисти, както и Красимир Воденичаров, който е бил в екип на филм спечелил Оскар за визуални ефекти:

"В цял свят съществува сериозна липса на ангажираност от страна на тийнейджърите към музеите. Затова една от основните ни цели е да привлечем тийнейджърите като превърнем музеите в привлекателни и грандиозни места за развлечение и знание. Ние ще създаваме приключения, както за деца, така и за възрастни."

Варна е само първата спирка на тази игра. Към нея вече има проявен интерес от Саудитска Арабия, но потребителите ще са тези, които ще определят следващата дестинация, допълни Валентин Милков.

Чуйте целия репортаж в звуковия файл:

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Седмична прогноза за времето от 13 до 19 септември

В петък денят ще започне със слънчево време, но впоследствие облачността ще се увеличи и към края на деня на изолирани места ще превали слаб дъжд. Вятърът от юг-югоизток ще се усили. Минимални температури 12°-17°, по крайбрежието 15°-20°, максимални между 27° и 32°, по брега на морето 24°-29°. От събота до понеделник облачността ще е по-често..

публикувано на 13.09.24 в 06:41

Варненец: Да се глобява общината за счупена кола от дупки по пътищата, парите за благотворителност

Да налагат глоби на община Варна за некачествено изпълнение на пътен ремонт, а средствата да бъдат вкарвани във фонд и използвани за благотворителни цели. Това предложение отправя варненецът Йордан Йорданов. Той посочи, че всекидневно шофьорите в морската столица се сблъскват с естествени препятствия като дупки и хлътнали шахти, които нанасят материални и..

публикувано на 12.09.24 в 12:55

"Трън в очите" ли са хората с увреждания във Варна?

Доколко хората с увреждания у нас са интегрирани в обществото, имат права като всички останали, имат достъп до обществени места и въобще могат да живеят нормално?   Потърси ни редовният ни слушател Красимир Вълев, който живее в кв. „Аспарухово“ и който е загубил единия си крак при инцидент и се придвижва трудно с патерици. Решил да отиде..

публикувано на 12.09.24 в 09:11

Варненци газят в наводнени и кални подлези

"Снимаш ли?", ме пита възрастен мъж с колело, който видимо се прибира от Морската градина през подлеза до Детския кът.  "Да.", отговорих.  "Снимай, а след това качи в интернет, че да го видят всички.", отвърна той и мина през подлеза карайки колелото си. Така си спести калните обувки и мокрите крака. Но не и хората, които вървят пеша...

публикувано на 11.09.24 в 18:20

Умения за спасители демонстрираха варненски младежи

Състезание по водно спасяване "Млад спасител - 2024" се провежда на Южния плаж във Варна, под басейн „Приморски“. В това 11-то издание на издание на националното състезание участват 86 деца и младежи  на възраст от 11 до 17 години , разпределени във възрастови групи. Дисциплините са четири -  200/400 метра  плуване в открити води, плажни..

публикувано на 11.09.24 в 12:28

Дъждовно време в сряда

Днес ще е предимно облачно с валежи от дъжд, придружени от гръмотевици. На места ще има по-значителни сумарни количества. Следобед валежите ще отслабнат, а облачността ще се разкъса. Ще духа слаб до умерен вятър от изток и югоизток, който постепенно ще се преориентира от запад-северозапад. По време на валеж е възможно временно, но рязко усилване на..

публикувано на 11.09.24 в 05:53

Норвежки журналисти подготвят предаване за Варна и Българското Черноморие

Норвежки журналисти са на обиколка на  Българското Черноморие, за да съберат материал за предаване и печатни издания, които ще рекламират страната ни на север, като атрактивна туристическа дестинация, съобщават от общинския пресцентър. Заместник-кметът по туризма Снежана Апостолова посрещна гостите във Варна.  Посещението е организирано от..

публикувано на 10.09.24 в 16:30