Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Голям процент от българите вярват в ефективността на маските според проучване на варненски студенти

Снимка: Ани Петрова

9 студенти от Икономическия университет във Варна представиха авторски доклади, фокусирани върху актуалните теми и проблеми в потребителската култура на гражданите.

Младежката инициатива „Потребителската култура – гаранции за избор на качество” беше организирана от Центъра за качество на стоките и потребителска защита към Научно-изледователския център в ИУ-Варна. Разработките бяха оценявани от тричленна експертна комисия.


Най-висока оценка получи докладът на тема „Потребителски избор на защитни предпазни маски” с автор Даниела Йорданова. Тя е студент в 4-ти курс, специалност „Стокознание и митническа дейност”.

„В моето проучване обърнах внимание доколко са запознати потребителите със специфичните свойства и предназначение на предпазните маски. Проведохме онлайн анкета за нагласите на хората и 64% от анкетираните смятат, че маските са ефективни. Резултатите показват още, че 56% от респондентите предпочитат да използват маска за многократна употреба, което е добре за околната среда. Много по-голям обаче е процентът на тези, които използват еднократната маска повече от веднъж и това е притеснително”, каза Даниела Йорданова.

„Изводът от проучването е, че нивото на информираност на потребителите относно предпазните маски е ниско”, поясни още авторът на доклада.

Проучването показва още, че повече от 50% от анкетираните си купуват предпазни защитни маски от аптеки, около 20% от магазини и други търговски обекти, а само 4% от гражданите си поръчват маска по интернет.

Валентина Петрова, която е студентка в 4 курс в специалност „Стокознание и митническа дейност” представи доклад на тема „Заместители на кафето: По-добата алтернатива”. Нейната разработка беше класирана на второ място в конкурса.

„Моето проучване обхваща млади хора на възраст между 20 и 30 години. Целта беше да проучим нагласите на потребителите относно здравословните заместители на кафето в търговската мрежа”, обясни Валентина.

Голям процент от анкетираните предпочитат да пият обикновено кафе, вместо заместители като кафе от цикория, чай матча, печен смлян лимец и други.

„Тези продукти са по-скъпи от кафето, но цената не беше определяща за резултатите от проучването, тъй като анкетираните нямаха финансови проблеми”, коментира още Валентина.

Според нея, слабият интерес към заместителите на кафето се дължи на липсата на достатъчна информираност, както и на факта, че българите не са толкова отворени към новостите. Това заключение се потвърждава и с цифрите - 67 % от анкетираните не биха заменили кафето, въпреки че са наясно с ползите от алтернативните продукти.

На трето място в конкурса беше класирана разработката на Цветелина Стършелска, студент 4 курс в специалност „Маркетинг”. Тя беше избрала темата „Как се информират кандидат-студентите при избор на университет". 

„Ползите от подобни форуми са многобройни. Радвам се, че успяхме да разнообразим работата на нашите студенти, да ги приобщим към темата за потребителската култура”, каза доц. Събка Пашова, ръководител на Центъра за качество на стоките и потребителска защита и на катедра „Стокознание” в ИУ-Варна.

Чуйте подробностите в репортажа на Иван Барбов:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

5 октомври - Международен ден на учителя

На 5 октомври в България и още над 100 държави по света се отбелязва Деня на учителя. Идеята за празника идва от състоялата се през 1966 г. в Париж Специална междуправителствена конференция за статута на учителите, в резултат на която е подписан документът „Препоръки, касаещи статуса на учителя“. По повод годишнина от приемането на..

публикувано на 05.10.24 в 07:00

Фестивал на занаятите и изкуствата се провежда в Добрич

В рамките на три дни в Добрич се провежда петото издание на „Фестивала на занаятите и изкуствата“. Организатор на събитието е Фондацията „Добруджа – история, традиции, култура“, в сътрудничество с Фондация „Добруджанска задруга“ и с финансовата подкрепа на Община Добрич. На фестивала се представят майстори, занаятчии и творци от цялата страна...

публикувано на 04.10.24 в 17:05

Срамежливата Марго - малкото леопардче в зоопарка във Варна, се показа на света (СНИМКИ)

Малкото леопардче Марго - най-новият обитател на Варненския зоопарк, което се роди през юли, придоби смелост и вече не се крие. Тя обаче се чувства по-сигурна, докато е около майка си Киара. Марго има и осиновители, които ще дават своя принос за отглеждането ѝ. Днес малкото диво коте направи своята първа изява пред медиите и влезе в обектива на Радио..

публикувано на 04.10.24 в 15:35

Събития и във Варна в Световната седмица на Космоса

Редица събития и интересни дейности ще се проведат със студенти и курсанти в Планетариума на Висшето военноморско училище "Никола Й. Вапцаров" в Световната седмица на Космоса. Ученици от няколко града също ще се включат в инициативите. Това каза доц. Веселка Радева, ръководител на Планетариума във ВВМУ във Варна.  В дните, посветени на Космоса в цял..

публикувано на 04.10.24 в 10:18

Музиканти и занаятчии ще омаят жителите на квартал Галата през уикенда

На 5 и 6 октомври в читалище “Васил Левски” в квартал Галата ще се проведе първото издание на Омая Етно Фест.  Фестивалът ще представи на публиката специално подбрана програма от занаятчии и музиканти , а деца, младежи и възрастни ще се гмурнат в чудния свят на народното творчество. Публиката е поканена да свие ръкави и да извае..

публикувано на 04.10.24 в 09:54

Забраната за внос на слънчоглед срива производителите на олио у нас

По-малко от една трета от мощностите на преработвателите на слънчоглед у нас са натоварени. Това каза за Радио Варна Яни Янев – председател на Асоциацията на преработвателите. Причината е в липсата на суровина. Още повече, че тазгодишната реколта на слънчоглед е с около 50 на сто от нормалните за страната. Икономистът Димитър Събев:..

публикувано на 04.10.24 в 08:33

Над денонощие блокирани на летището - кой носи отговорност и как да потърсим правата си?

Преди няколко дни гръмна новината за над 80 българските туристи, които останаха блокирани повече от денонощие на летището на гръцкия остров Корфу. Технически проблем със самолета забавя полетът с няколко часа, после с още няколко и така повече от 30 часа, както пише в публикация в социалните мрежи един от чакащите българи, с който опитахме,..

публикувано на 04.10.24 в 08:26