Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трафиканти дебнат потенциални жертви в интернет

Снимка: архив

Трафикът на хора с цел сексуална експлоатация е едно от най-широко разпространените престъпления в световен мащаб. Годишно жертвите в Европа достигат около 15 хиляди.

През миналата година в България са регистрирани 336 жертви на трафик, като почти всички са жени. По този повод, Националната комисия за борба с трафика на хора, съвместно с полицията и други институции стартира мащабна информационна кампания. Варна също се включва в нея чрез различни инициативи и обучения, организирани от общинската дирекция „Превенции”. Кампанията е под наслов „Не си играй със съдбата им”, а акцент са рисковете в интернет-пространството. Именно там е мястото, в което все по-често трафикантите набелязват своите жертви, каза за "Радио Варна" Димитър Василев, секретар на Местната комисия за борба с трафика на хора.

"Един от най-често срещаните методи за набелязване на жертви от страна на трафикантите в дигиталното пространство е методът "lover boy", чрез който се търси емоционална привързаност. Потенциалните жертви не знаят кой в действителност стои зад профила, с когото са в контакт. Трафикантите обаче успяват да омаят жертвите с мили думи и обещания. Целта е жертвата да се влюби, а след това да бъде експлоатирана в един по-късен етап", коментира експерта. Той призова родителите да бъдат по-внимателни и бдителни и да обръщат внимание как децата им прекарват времето си в интернет.

Най-честите жертви на този род престъпления са жените и младите момичета от проблемни семейства, нискообразованите, от по-малките населени места и тези с ниски доходи. Тази година в Местната комисия за борба с трафика на хора във Варна са постъпили 2 сигнала, каза още Димитър Василев.

По време на кампанията в морската столица, която ще продължи до 31 октомври са организирани серия от обучения и семинари с участието на различни държавни структури и организации, както и двудневна академия за доброволците от превантивните клубове към Дирекция „Превенции”. 

"Имаме разкрити превантивни клубове в 11 варненски училища, а доброволците очакват с нетърпение кампанията всяка година. Интернет и трафикът на хора са неразделни теми. Затова и решихме да проведем това обучение на нашите доброволци, които след това ще споделят информацията със своите връстници. В училищата, в които занятията са присъствени, информационните сесии с доброволците се провеждат на място. Имаме готовност и да проведем кампанията онлайн чрез различни приложения", каза Петя Атанасова, главен експерт „Училищна превенция” към Дирекция "Превенции". Тя допълни, че доброволците имат ключова роля в подобни кампании. В момента, в превантивните училищни клуове има близо 300 доброволци, но се търсят и още.

Чуйте повече за кампанията в репортажа на Иван Барбов:





БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Срещата в общината

Защо е важно да се рециклират отработените масла?

Презентация във връзка с рециклиране на отработени масла беше направена в община Варна от фирма, която събира и предава такива масла за преработка. На събитието присъстваха представители на Дирекция „Екология и опазване на околната среда“ в общината. „Фокусът е върху моторни, двигателни и хидравлични масла, които се генерират от работата на..

публикувано на 18.09.24 в 12:57

Ще ремонтират с около 11 милиона лева ул. "Александър Стамболийски" във Варна

До края на месец септември Община Варна обявява обществена поръчка за проектиране на реконструкцията на ул. „Александър Стамболийски“. Тя преминава през кв. „Чайка“ и свързва булевардите „Васил Левски“ и „Княз Борис I“. Общата площ на обекта е 27 хил. кв. м, като се планира той да струва около 11 млн. лв., съобщава общинският пресцентър...

публикувано на 18.09.24 в 12:48

Община Варна ще иска обезщетение от фирма, ползвала общински имот, без да плаща за това

Община Варна да получи обезщетение за ползването на имот от фирма "Мак Доналдс" (по-конкретно "Мак Драйв"), който е общинска собственост, гласуваха днес съветниците от Постоянната комисия "Собственост и стопанство". Сумата възлиза на 75 810 лева без ДДС. От 2018 до 2024 г. фирмата не е плащала нищо на Общината. Нарочна комисия от Община Варна ще направи..

публикувано на 18.09.24 в 12:40

Фармацевти са в протестна готовност заради вендинг машини за лекарства

Пет организации, представляващи фармацевтите и собствениците на аптеки, изразиха своята готовност за протест срещу проекта на  Закона за изменение и допълнение на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Промените предвиждат възможността за продажба на лекарства чрез автомати, което предизвика сериозна реакция от страна на..

публикувано на 18.09.24 в 12:19

Изтеглиха номерата на бюлетините за частичните избори на 20 октомври

ДПС ще бъде с номер 55 в бюлетините за насрочените за 20-и октомври нови и частични избори за кметове, а коалиция "БСП за България“ - с номер 43. Това стана ясно при провеждането на жребия в Централната избирателна комисия за определянето на поредните номера на формациите, които са допуснати за участие в тях, съобщава БНР.  Тегли се жребият за..

публикувано на 18.09.24 в 11:47

Ученици с нарушено зрение - лишени от възможността да ползват градски транспорт, търсят се решения

Ученици от Специалното училище за деца с нарушено зрение "Проф. д-р Иван Шишманов" във Варна са лишени от възможността за превоз. Учебното заведение се намира в кв. "Аспарухово", което налага децата да използват транспорт всеки ден.  Градският транспорт във Варна няма възможност да ги извозва и спешно трябва да се търси вариант за купуването на..

публикувано на 18.09.24 в 11:40

Възможности за запазване на бараките на Централния пазар обсъдиха на комисия

Недоволството на хората на Централния кооперативен пазар заради предстоящо премахване на бараките им в частта на ул. "Д-р Пюскюлиев" бе част от дневния ред на Постоянната комисия "Собственост и стопанство" към Общинския съвет във Варна. Два варианта бяха представени от общинския съветник Дилян Григоров за възможност за запазването им. Единият е бараките..

публикувано на 18.09.24 в 11:13