Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акробати провокираха шофьорите на Варна за отговорност към по-чиста градската среда

Акробатично шоу с послание „Без отпадъци“ привлече вниманието на шофьорите във Варна миналия уикенд. Акцията бе част от кампанията „Шофиране без отпадъци“, организирана от пловдивското сдружение „БГ Бъди активен“.

Акробати на кокили представиха акробатично шоу и отправиха своя призив към водачите на автомобили да се замислят следващия път, когато свалят прозореца на колата си, за да изхвърлят нещо, макар и дребно. Докато шофьорите чакаха на светофара на кръстовището пред Катедралата, на бул. “Христо Ботев” и бул. “Владислав Варненчик”, доброволци им раздаваха пепелници за автомобил, пликове за събиране на отпадъци по време на път и стикери  с послание за отговорно и „чисто“ шофиране. На хората в автомобилите им беше напомнено защо не трябва да изхвърлят фасове или други дребни отпадъци от колата докато шофират, а да го правят само на обозначените места за боклук. Това сподели в интервю за Радио Варна Румяна Киризиева – от сдружение „БГ Бъди активен“. Интервюто с нея може да чуете в прикачения звуков файл: 

Целта на кампанията е да се привлече вниманието към проблема и да се работи в посока превенция на замърсяването с отпадъци по време на шофиране. Организаторите вярват, че достигайки директно до шофьорите, на пътя и давайки им адекватна информация за последствията от замърсяването с фасове и други дребни отпадъци, ще предизвикат промяна в нагласата и ежедневните им навици.

От сдружението са провели и анкетно проучване сред жителите на шест български града, сред които и Варна. 93% от анкетираните са отговорили, че им се е случвало да изхвърлят фасове, както и други дребни отпадъци от своя автомобил. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

На 14 септември акция по почистване на Балчик

Община Балчик ще се включи в кампанията на bTV "Да изчистим България заедно". Събитието ще се проведе на 14 септември, като през деня всеки, който иска да участва, може да получи чували и ръкавици от Общинското предприятие "Благоустрояване и комунално стопанство". Събраните отпадъци ще бъдат извозени от фирмата до претоварната станция край град Балчик...

публикувано на 05.09.24 в 17:57

Изхвърляме по 11 кг. дрехи годишно

В последните години драстично расте количеството на текстилните отпадъци - особено след появата на бързата мода, а вече и покрай бума и на ултрабързата мода. Това е онази мода, която се базира основно на спонтанни покупки на предимно нискокачествени продукти, имитиращи дизайнерски колекции, на много ниски цени и обикновено със сложен състав от..

публикувано на 05.09.24 в 12:00

Кампанията "Аз вярвам и помагам" за събиране на капачки и стотинки - на 28 септември

Есенната кампания за събиране на пластмасови капачки „Аз вярвам и помагам“ ще се проведе на 28 септември пред катедралния храм „Св. Успение Богородично“ във Варна. Това заяви за Радио Варна Владислав Николов, председател на едноименното сдружение. Началото на 12-тото поредно събитие ще бъде дадено в 9ч. на 28.09 и ще приключи в 14ч. За девет години..

публикувано на 05.09.24 в 11:34

Летище Варна посрещна 1 111 111 си пътник за този сезон

Летище Варна посрещна 1 111 111 си пътник за този сезон. Това е Он Ирен, която пристигна със съпруга си и дъщеря си от Трондхайм, Норвегия. С полета пристигнаха общо 172-ма пътници, те бяха посрещнати от Даниела Павлова-заместник директор на аеропорта.  Това е първото празнично посрещане  с нощен полет, Он Ирен получи специално брандиран куфар,а..

публикувано на 05.09.24 в 10:43

Докъде стигна проектът за новата сграда на МГ - Варна?

Проектът за новата сграда на МГ "Д-р Петър Берон" във Варна отново е върнат за финансиране в списъка с проектите по инвестиционната програма на Министерство на финансите (МФ). Това съобщи за Радио Варна зам.-кметът Диан Иванов. Крайният срок за това беше 30 август.  Новата сграда на МГ ще е училище от бъдещето Нова сграда на МГ Варна до две -..

обновено на 05.09.24 в 08:59
Вътрешният двор

Дворът на раздора

Малкият двор на сграда, която се намира на улица „Хан Омуртаг“ във Варна стана повод за напрежение между съседите, които обитават имота. Къщата е точно до Щаба на ВМС и е паметник на културата. Проектирана е от архитект Далмизо Радели /известен още като Димитър Раделия/, който в началото на миналия век е бил главен архитект на..

публикувано на 05.09.24 в 08:18

С историческа възстановка и богата празнична програма Варна отбелязва Съединението

Община Варна организира празничната програма за 6 септември, когато отбелязваме 139 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия . Съорганизатори на събитията са Военноморските сили на Република България и Варненската и Великопреславска света митрополия. В 10:00 ч. пред паметната плоча на княз Александър I Батенберг на пл...

публикувано на 04.09.24 в 11:28