Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Контрола в качеството на стоките обсъдиха експерти на онлайн семинар

„Качество и контрол на стоките в условията на Covid пандемия” е темата на международна научно-практическа конференция на Икономически университет-Варна. Тя се проведе онлайн с участието на лектори от България, Полша, Русия, Украйна и Армения.

От началото на кризата с Ковид-19 цифровата икономика е едно от големите предизвикателства пред потребителите. Наред с всички възможности и удобства на онлайн търговията, това доведе до появата на маркетинг с невярни твърдения и до липса на достъп до различни услуги за част от хората, коментира Игнат Арсенов, директор на дирекция „Контрол на пазара” в Комисията за защита на потребителите (КЗП).

Когато имаме внос на стоки основно проблемите са на границата, коментира от своя страна Мирослав Йотов, директор на дирекция „Надзор на пазара” към Държавната агенция по метрологичен и технически надзор. Той акцентира на качеството на маските за предпазване от заболяване, които са три вида – медицински изделия, качеството на които се следи от Главна дирекция Изпълнителна агенция по лекарствата; лични предпазни средства, за които следи Държавната агенция по метрологичен и технически надзор; третия вид са от типа стоки за обща безопасност, за тях следи КЗП.

Конференцията „Качество и контрол на стоките в условията на Covid пандемия” се организира от Центъра за качество на стоките и потребителска защита към варненския Икономически университет по повод 11 ноември-Световен ден на качеството.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Кръводарителска акция на 6 септември в Балчик

На 6 септември 2024 г.  от 9:00 до 13:00 часа в Балчик, х-л Елит (в района на курортна зона Двореца) ще се проведе кръводарителска акция  на Районен център по трансфузионна хематология - Варна.

публикувано на 30.08.24 в 15:35

Ескалира напрежението в "Бояна", сблъсък между полиция и привърженици на Ахмед Доган

Ескалира напрежението пред имота в столичния квартал "Бояна" известен и като "сараите на Ахмед Доган", съобщава БНР.  Около 100 привърженици на почетния председател на ДПС, които от сутринта се събраха пред къщата, която той от много години обитава, се опитват да нахлуят в имота. Сред тях са синът на Доган - Демир, съпредседателят на ДПС Джевдет..

публикувано на 30.08.24 в 15:26
Областна администрация-Варна

Консултациите за състава на РИК-Варна ще бъдат на 1 септември

Консултациите за определяне състава на Районната избирателна комисия във Варна ще се проведат на 1 септември, неделя, от 11 часа, в Заседателната зала на Областната администрация.  В състава на РИК-Варна влизат 17 членове.  ГЕРБ-СДС ще имат шестима представители, „Продължаваме промяната – Демократична България“ и ПП "Възраждане" - по трима, ДПС..

публикувано на 30.08.24 в 14:59

Над 100 милиона лева ще струват изборите на 27 октомври

Служебното правителство одобри план-сметката за разходите по подготовката и произвеждането на изборите за народни представители на 27 октомври 2024 година. Одобрените средства са в размер на 100 028 000 лева. Дейностите, които ще се финансират с тях, включват: подготовка и отпечатване на избирателните списъци; закупуване и изработване на необходимите..

публикувано на 30.08.24 в 14:54

Поставят кошчета с вградена преса и соларно захранване в центъра на Варна

В рамките на пилотен проект Община Варна ще постави на централната пешеходна улица 10 иновативни кошчета за битови отпадъци с вградена преса и соларно захранване. Кошчетата са с вместимост 120 литра и с помощта на вградената преса 10 пъти ще се намалява обемът на битовия отпадък вътре в съда. Автономното захранване работи пълноценно до 48 часа и така..

публикувано на 30.08.24 в 14:48

Режат лентата на Филиала на Варненския театър на 2 октомври

Режат лентата на обновената сцена "Филиал" на Варненския драматичен театър "Стоян Бъчваров" на 2 октомври. Публиката ще бъде посрещната с първата пиеса, поставяна някога на варненска сцена преди 104 години - "Инстинктът", от Анри Кистмекер. Това съобщи директорът на Театрално-музикален продуцентски център - Варна Даниела Димова. Остават само довършителни..

публикувано на 30.08.24 в 13:10

Инфлацията в еврозоната е най-ниска от 3 години насам

Официалните данни показват, че инфлацията в еврозоната е спаднала до най-ниското си ниво от повече от 3 години насам. Това се случи благодарение на намаляващите разходи за енергия, което засилва очакванията за намаляване на лихвените проценти от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ), предаде БГНЕС. Растежът на потребителските цени се забави до..

публикувано на 30.08.24 в 13:01