Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проект представя Варна в Англия

Снимка: varna.bg

Проектът „Морето, сърцето, небето” ще бъде представен на 20 ноември, събота, в английския град Ийстбърн. Той е посветен на Варна и 100-годишнината от обявяването й за курортен град. Зад проекта стои неформалната общност за социално изкуство „100 Лица”. 

Младите хора, които стоят зад общността "100 Лица" са си поставили нелеката задача да провокират обществото чрез култура. Проектът „Морето, сърцето, небето” е част от тази провокация, коментира координаторът Тодор Геров.

"Като идеята е да покажем как се е развила Варна - културното развитие, образователното развитие и туризма - как се е развивал последните 100 години."

Идеята е това да стане по атрактивен начин. За целта изработват шест метрова фотолента.

"На която имаме фотоси от миналото на Варна."

Фотолентата не е единственият обект, който ще бъде използван при представянето на проекта на 20 ноември в английския град Ийстбърн.

"Показваме различни клипове на града през годините, както стари така и от новия облик на Варна. И другото, което ще покажем, това са плакати."

„Морето, сърцето, небето” ще бъде представен в социален център за изкуства, който се намира в търговското сърце на града, дава повече подробности Тодор Геров от неформалната група "100 Лица".

Проектът вече е представян веднъж. На 15 август в Брайтън.

Организаторите се надяват, че скоро проектът „Морето, сърцето, небето”, посветен на Варна и 100-годишнината от обявяването й за курортен град да бъде представен и в Лондон.

Повече чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Венелина Петкова и Богдан Богдев представят изложбата "Състояния"

22 август, 18.30 часа, Арт салон на Радио Варна Състояния / States / 心的状態 изложба Богдан Богдев/ Венелина Петкова (източен туш, шодо японска калиграфия и монохромен абстрактен експресионизъм) В изложба „Състояния“ няма политика, екология и социален привкус. Всичко, което виждате или не виждате, се е случило дълбоко в интимния свят на..

публикувано на 22.08.24 в 07:10

Международният кинофестивал „Любовта е лудост" започва на 23 август

Международният филмов фестивал „Любовта е лудост“ превръща Варна във филмова столица от 23 август до 1 септември, включвайки в програмата си най-новите филми, номинирани или спечелили награди в международни фестивали, съобщават от общинския пресцентър. Официалното откриване на фестивала е на 23 август от 19:00 ч. в зала 1 на Фестивалния и конгресен..

публикувано на 21.08.24 в 19:20

В Добрич набират участници за конкурса "Млад творец"

Фондация „Добруджа – история, традиции, култура“ набира желаещи за участие в конкурса „Млад творец“. Заявки могат да подават творци в различни области – бижута, дрехи, чанти, изработване на предмети от хартия, дърво и други. Инициативата се финансира от Община Добрич. Право на участие  в конкурса „Млад творец“, организиран от фондация „Добруджа –..

публикувано на 21.08.24 в 16:14
автор: Васил Василев

Изложба “Море” в Зала “Ателие Георги Велчев”

Август е месецът на традиционната изложба “Море” в Зала „Ателие Георги Велчев“ на Художествения музей „Георги Велчев“, филиал на Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна.  Откриването на изложбата е на 22 август от 18:00 часа.  Експозицията може да се види до 21 септември 2024 г. 12 изявени автори, свързани с Варна, е..

публикувано на 21.08.24 в 11:28

Отиде си Росен Статев

Градската художествена галерия "Борис Георгиев" във Варна съобщи, че на 60-годишна възраст, след боледуване, си е отишъл Росен Статев.  Росен Статев започва работа в Галерията през 1988 г. при емблематичния директор Ванко Урумов, с когото го свързва дълбоко уважение и приятелство. През годините работи с много варненски и гостуващи художници и се..

публикувано на 20.08.24 в 15:16

"Покана за танц" от Венета Нейнска и Иван Стайков

Цигуларят Иван Стайков и пианистката Венета Нейнска канят публиката на поредица концерти в Шабла, Варна, Созопол и Бургас. На тях те ще представят най-прочутите танци от класическата музика. Програмата "Покана за танц" е част от лятното турне на популярната в София поредица "Концерт с история". При нея освен изпълненията, музикантите запознават..

публикувано на 20.08.24 в 10:29

Chambao закриват BREEZE BY EXIT във Варна

Последният ден на фестивала "Varna Breeze" е запазен за испанската банда "Chambao". Те ще се качат на сцената под Пантеона в Морската градина във Варна в 21 часа и 20 минути. Песните на групата представляват приятна и отпускаща смесица от традиционни испански фламенко-ритми, електронна музика и джаз. Последната фестивална вечер ще започне в 19 часа,..

публикувано на 18.08.24 в 13:05