Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силвия Такворян: Експериментът разкрива необятни територии пред мен

Новият сингъл на певицата разказва за междуличностните отношения на съвременния човек

Силвия Такворян е един от артистите на варненската музикална сцена, чието звучене не можем да поставим в стандартните рамки на поп музиката. Певицата определя стила си най-общо като инди поп и обича да е в основата на целия процес по създаването на една песен: от композирането, аранжирането и писането на текста, през звукозаписа и изсвирването на инструментите, та чак до смесването - всичко това минава през нейните ръце и сърце. Разбира се, тя е отворена и към съвместна работа с други музиканти и продуценти и новата ѝ песен доказателство за това. Не дели изразните средства на акустични и електронни, а използва тези, които най-точно предават посланието ѝ.



Как и кога се събуди твоят интерес към музиката?

Още като малко дете съм си импровизирала разни мелодии и майка ми ме е записвала. И макар да звучи малко преувеличено, това на практика са си били първи детски композиции. В последствие ми стана интересно да ги превръщам в завършени песни и започнах да се колаборирам с приятели, които свирят на различни инструменти. Преминах през няколко групи, за да стигна до днес, когато вече съм солов изпълнител.

Как стигна до това решение - повече да не си част от група, а да продължиш самостоятелно?

Стана естествено, без да вземам конкретно решение за това. Започнах да се интересувам от музикална продукция, тъй като изпитвах нуждата да създавам целия инструментал - от до. Записах няколко курса за музикално продуциране, от които научих много. Това обаче не означава, че не изпитвам желание да работя и с други хора, което е много обогатяващо изживяване.

Разкажи повече за най-новата си песен - "Don't Try To Change Me"!

Тази песен е колаборация с финландския музикален продуцент Roope Bahne, с когото се запознах на един от въпросните курсове по продуциране. Той много хареса песента ми "Quicksand" и ми предложи да ѝ направи ремикс. На мен съответно ми допадна неговата работа и го поканих да работим заедно върху новата ми песен. Аз я композирах на китара, но инструменталът е изцяло негово дело и останах наистина впечатлена от това, което чух.

За какво се разказва в текста на песента?

Ако приемем, че всеки от нас е една палитра от цветове, когато срещнем друг човек, който също е палитра от цветове, какво се случва при тази среща? Размиват ли се цветовете или преливат един в друг? Нашите цветове пребоядисват ли тези на другия или се губим в цялата тази картина? Идеята е, че всеки от нас сам по себе си е пъстър, носи светлина в живота на другия и е хубаво, когато отсрещната страна оценява това. Разбира се и ние трябва да приемаме неговата пъстрота и да се обогатяваме от нея, вместо да се опитваме да наложим себе си.



Експериментът е основна част от твоя процес на музициране. Какви територии открива той пред теб?

Необятни. Започвайки работа по дадена песен, аз не знам какво ще се случи. Има артисти, които винаги имат концепция в главата си и ясна представа за това, как ще изглежда завършената им творба. Това е успешна стратегия и аз я уважавам и подкрепям. Просто при мен творческият процес работи по различен начин - не знам какво ще излезе и не знам кога ще бъде готово. Но когато моментът дойде, аз усещам, че е готово.

Разговора на Силвия Такворян с Добо Мързов в предаването Улица "Събота" слушайте в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Максим Стойков - младият културист, който постига с много труд мечтите си, продължава да носи гордост за България

Варненцът Максим Стойков се завърна от световния шампионат по културизъм, провел се на остров Киш в Иран, с две титли и три призови места.  Състезанието включваше участници от около 30 държави, като конкуренцията е била много сериозна, споделя Максим, който е  единственият представител на България в състезанието при младежите.  След завръщането..

публикувано на 03.10.24 в 11:32

Peter "Peavy" Wagner (RAGE, REFUGE): Не мисля, че перфекционизмът въобще е даден на човечеството

Интервю с Peter "Peavy" Wagner (RAGE, REFUGE) Една от бандите, които определят стандартите в спийд и пауър метъла RAGE, навъртя четири десетилетия. За това и следващия гост в „От другата страна” е лидерът на немските метъляги Peter "Peavy" Wagner. Сега, ако трябва да обясняваме кои са RAGE и кой е Peavy, начи, не сте си написали домашното...

публикувано на 03.10.24 в 08:30
Атанас Костурков

Строителен предприемач: Най-достъпни са жилищата в големите блокове

Нестабилната икономическа и политическа обстановка в България се отразяват сериозно на строителния бранш. Това коментира за Радио Варна строителният предприемач Атанас Костурков. Той има поглед върху развитието на строителството на страната от 1989 година до днес и допълни, че най-трудно в момента е намирането на качествени кадри в сектора. На..

публикувано на 02.10.24 в 10:00

Рибари настояват за по-голям контрол при улова на рапани в Черно море

20 тона на година е количеството на уловената черноморска бодлива акула от български рибари. Уловът е много по-малък в сравнение с преди няколко години, когато е бил около 150 тона. Това съобщи за Радио Варна генералният секретар на Консултативния съвет за Черно море Йордан Господинов, който е председател на Асоциацията на производителите..

публикувано на 02.10.24 в 08:37

Варна - ключова спирка на бизнес форум, посветен на добрите практики сред брокерите

Варна бе избрана за последна спирка на бизнес форумите в рамките на проекта Real Estate Business Forum Center Works. Темата тази година е „Стандарти на бъдещето в средата на живота“, а целта е да се обсъди визията на местната власт за устойчиво развитие на градовете. Това каза за Радио Варна Снежана Стойчева - управител на компанията..

публикувано на 01.10.24 в 14:51

Добо Мързов: Музиката е универсалното лекарство!

На 1 октомври, когато светът празнува Музиката, Ви срещаме с човека, за когото тя, Музиката, е спасение и смисъл. (бел. ред. Във всеки един ред, в който думата "Музика" се спомене в този текст, тя ще бъде изписана с главна буква - заради силата, която има, и заради заряда, който носи тя за събеседника ни и за всички, които я обичат).  Добо..

публикувано на 01.10.24 в 11:40

105-годишната Евдокия Чочева: В Стара Варна утрото започваше с песен...

105 години навърши на 29 септември Евдокия Чочева - варненка, родена в Гръцката махала, и пазеща духа на Стара Варна в сърцето си. Вероятно най-възрастната варненка е неуморима и с  буден интелект, вълнува се от политическите събития и слуша от сутрин до вечер любимото Радио Варна. Пристрастието ѝ към БНР идва от това, че нейната сестра - Недялка Цанева,..

публикувано на 01.10.24 в 08:00