Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Как да "спасим" храната през приложението Foodobox

Джейн Димитрова

Как да намалим изхвърлянето на храна до минимум? Възможно ли е всичката храна, която се приготвя в ресторанти и заведения за хранителни продукти, да отиде до крайния потребител, а не до контейнерите за боклук?

С тази идея Джейн Димитрова и Велин Керков от София разработват мобилно приложение. Приложението е активно от няколко месеца и се казва Foodobox. Чрез него се свързват хранителни бизнеси с потребители. Целта е през апликацията собствениците на заведения или хранителни магазини да продават храната и продуктите, на които наближава крайният срок на годност за употреба, вместо да ги изхвърлят. По този начин, освен че бракът се свежда до нула, потребителите купуват храна на половин цена, каза за Радио Варна Джейн Димитрова.

Младите хора  заимстват идеята от Западна Европа и Скандинавските държави, където са живяли – тя в Италия, той в Шотландия. След като се връщат в България реализират приложението. Първоначално стартират в София, след това присъединяват обекти от Пловдив, а от няколко дни вече и от Варна.

Целта е да достигнат до повече хора и всеки да се включи под различна форма –  да „спаси“ храна или да предлага храна за „спасяване“ вместо да изхвърля такава.

Към момента потребителите в приложението Foodobox са близо 5000, а представителите на хранителни бизнеси са над 120.

Две дарителски кампании са започнали създателите на приложението. Храната, която остава неизкупена през приложението, те даряват на различни фондации. Започнали са първо в София, но целта им е да разширят тази дейност в цялата страна с подкрепата на собствениците на заведения за хранене, които са се включили и споделят идеята на Foodobox .

Чуйте повече от Джейн Димитрова в прикачения звуков файл:






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Без вода в местности и курорти край Варна

Планирано е спиране на водата за днес и ще засегне живеещите край Варна в местностите "Евксиноград", "Ален мак" и "Кабакум", както и в курортните комплекси "Свети Свети Констанитн и Елена" и "Чайка".  Поради планово изграждане на нови ВиК връзки по главен водопровод "Варна-Златни Пясъци - 1 етап" живеещите в посоченит е места остават без..

публикувано на 06.02.25 в 05:57

Студено със силен вятър край морето

Отрицателни са температурите в почти цяла Източна България и по черноморието. Най-ниската стойност измерена в 5.00 часа е в Добрич – минус 5 градуса, минус 4 градуса е в Разград, минус 3 градуса е в Карнобат. По минус 2 градуса е температурата на въздуха в Русе, Силистра, Шумен, Шабла, на нос Калиакра и във Варна. Минус 1 градус – на..

публикувано на 06.02.25 в 05:54

Адресите без ток

В периода 03.02.2025 - 07.02.2025, от 9:00 до 17:00 , поради неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на с. Дъбравино - клиентите, електрозахранени от ТП 6. На 06.02.2025, от 9:00 до 17:00 , поради неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на..

публикувано на 06.02.25 в 05:00
Кораб

Купуваме системата за обмен на данни Link 22 за двата нови патрулни кораба

Комисията по отбрана подкрепи закупуването на комуникационните системи за Link 22 за новите кораби, предаде БНР. Сделката за над два 2 654 000 лева без ДДС влиза в пленарната зала за одобрение в момента, когато се прави бюджетът за 2025 година. И с уверението на министъра на отбраната, че пари за съществуващите проекти има. Спуснаха на вода..

публикувано на 05.02.25 в 19:34

В края на февруари започват да кърпят дупките на пътя за село Долище

Община Варна ще възложи рехабилитация на най-компрометираните участъци от пътя за село Долище. Мярката е временна, докато се извърши основен ремонт на пътния участък. Очаква се дейностите да започнат до края на месец февруари. Това стана ясно след огледа на пътния участък, който извършиха кметът Благомир Коцев, заместник-кметът Димитър Кирчев и..

публикувано на 05.02.25 в 16:47

Ресторантьор: С 9% ДДС вкарахме в хазната с 200 млн. лева повече данъци

От 1 януари ДДС за ресторантите отново стана 20%. По-ниското облагане с 9% беше въведено като мярка за защита на бранша по време на ковид пандемията. Ресторантьорите обаче настояват да бъде върната по-ниската ставка. Преференциална данъчна ставка да използват ресторантьорите по примера на много европейски страни, предлага Павлин Косев, председател на..

публикувано на 05.02.25 в 16:00

Без нарушения при проверките на козметични студиа и салони за красота във Варна

Няма констатирани нарушения в козметични студиа и салони за красота във Варна след проверките на Регионалната здравна инспекция направени днес - първият от трите поредни дни, в които ще се извършват. Те се проведоха съвместно с Областната дирекция на МВР по з аповед от Министерството на здравеопазването след зачестилите случаи на инциденти при..

публикувано на 05.02.25 в 15:44