Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дефицит на лекарства застрашава живота на недоносени деца

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Фондация "Нашите недоносени деца" изпрати отворено писмо до Министерство на здравеопазването /МЗ/ и Изпълнителна агенция по лекарствата във връзка с продължителната и задълбочаваща се липса на два медикамента, от жизнена необходимост за лечението на тежки възпаления на дихателните пътища при недоносени бебета и деца със специфични здравни нужди. Това каза за Радио Варна Маргарита Габровска, ръководител „Ранно детско развитие и терапевтични услуги“ във фондацията.

Липсващите лекарства са Вентолин (бронходилататор) и Пулмикорт (кортикостероид), които се изписват при деца с астма, с хронични белодробни заболявания, в ситуации на бронхоспазми, при деца, които са родени преждевременно, особено преди 32 гестационна седмица когато има случаи на бронхопулмонална дисплазия, каза още Маргарита Габровска.

След допитване до медицински специалисти и юристи от фондацията установяват, че една от основните причини за липсата на едно от лекарствата /вентолин/ е фактът, че у нас то се изписва за лечение на пациенти с Ковид 19, макар да не фигурира в Международните насоки за лечение от коронавирусната инфекция.

„Нашият апел към Министерството на здравеопазването е да проверят, ако действително тези медикаменти работят в тези случаи и на практика ние сме открили нещо ново в терапията, нека тогава променят заявките, които имат към вноса на лекарствата. Тук големия проблем е всъщност начинът по който се планират заявките за определени периоди. Ние не знаем на какъв принцип МЗ прави това, доколкото то не разполага нито с регистър на недоносените, за да види какъв е риска от развитие на долните дихателни пътища. Същата е ситуацията и с регистрите, които засягат хора с хронични белодробни заболявания и хора с риск от развитие на сериозни инфекции.“

В момента лекарствата могат да се намерят само в някои от малките населени места в страната, но не и в големите градове. Те се изписват от лекари и ако не бъдат приемани се стига до спешно хоспитализиране, каза още Маргарита Габровска.

Отвореното писмо е получило подкрепа от представителството на Световната здравна организация за България.

Чуйте повече в прикачения звуков файл:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изведоха от дома им две деца, държани четири години заключени от майка си

Две деца от Стара Загора - на 14 и на 17 години са държани под ключ в жилището си цели четири години. За случая на подрастващите, поставени в риск, е подаден сигнал до местния омбудсман Иванка Сотирова преди близо една година, предаде БНР. След дълги битки с институциите децата са изведени и са настанени при родственици, в момента са на..

публикувано на 16.07.24 в 19:45

Следят ситуацията с пожарите във Варна с дрон и термокамера

С помощта на дрон с термокамера наблюдават териториите във Варна, засегнати от пожари през последните дни, съобщава кметът на Варна Благомир Коцев във фейсбук. Особено внимание се обръща на  района на блоковете 404 и 405 във Владиславово. Там термалната камера е отчела нормални температури в зелените пространства под 40 градуса, посочва още кметът...

публикувано на 16.07.24 в 18:36

Утре връщат надвзетите пари от дублирани плащания на клиентите на ДСК

Сумите от всички дублирани картови трансакции ще бъдат налични по сметките на клиентите утре сутрин, 17 юли 2024, информират от банка ДСК. Това ще стане автоматично, не е нужно действие от страна на клиентите,  се казва в съобщение, публикувано на страницата на банката във връзка с установена днес техническа грешка , при позволяваше дублирано плащане..

публикувано на 16.07.24 в 18:02

Вкараха в ареста кмета на Старо Оряхово

Кметът на Старо Оряхово Петър Тинев, обвинен заедно с други двама мъже в участие в организирана престъпна група, влиза в ареста. Варненският апелативен съд постанови най-тежката мярка за неотклонение - задържане под стража. Той, заедно със съучастниците си, участвал в схеми за придобиване на имоти. Едно от обвиненията е за упражнена принуда за теглене..

публикувано на 16.07.24 в 17:35
Архив

Във Варна и региона ситуацията с пожарите е овладяна

В гората до район "Владислав Варненчик" във Варна, която горя през изминалите дни, има задимяване, там има екип от Горското стопанство и не се налага дежурство от пожарната. Напълно овладян е и пожарът, възникнал в смесена гора и храсти в района след Побити камъни, съобщиха от Областната дирекция на МВР. Във Варна и региона ситуацията с..

публикувано на 16.07.24 в 16:53

Прекъсват сигнала на Радио Варна заради ремонт на предавател

На 19 юли, петък, в Провадия/Рояк, във връзка с възстановяване на ремонтиран предавател за Радио Варна, ще има прекъсване на услугата до 15 минути между 11 и 12 часа.  Няма да има прекъсване по време на Обедния осведомителен бюлетин.

публикувано на 16.07.24 в 16:19

Червен код утре, в части от област Варна температурата ще достигне 41 градуса

Червен код за опасни горещини в почти цялата страна обявиха от Националния институт по метеорология и хидрология за утрешния ден. Предупреждението на метеоролозите е в сила и за части от област Варна. Само в най-крайните райони край морето ще бъде в сила оранжев код.  През нощта ще е предимно ясно със слаб северен вятър. Минимални температури между..

публикувано на 16.07.24 в 15:47