Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младежки организации искат спешна среща с правителството

Снимка: Pixabay

Европейският парламент одобри 2022 година да бъде определена за Европейска година на младежта. Инициативата, обявена от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен през септември, се реализира под ръководството на българския еврокомисар Мария Габриел. 

У нас, обаче, младежкия сектор е силно притеснен. Министерството на младежта и спорта, вече е само на спорта. Затова и от Националният младежки форум настояват за създаването на Държавна агенция за младежта към Министерския съвет и канят на среща до 23 декември премиера Кирил Петков. Основната цел на агенцията да бъде планирането, координирането и изпълнението на Държавната политика за младежта. Мирослав Цеков е председател на Националния младежки форум. Според него вече прекалено дълго се отлага разговора за младежките политики:

"В последните години, твърде често, младежката политика беше неглижирана. Винаги когато поискаме да повдигнем темата, насрещния отговор е „има много по-важни неща в момента“. Това за което трябва да си дадем сметка е, че това са политики, които засягат в момента около 980 хиляди млади хора. Значим процент от населението в страната."

От Националния младежки форум приветстват предложените в коалиционното споразумение 23 мерки в сектор “Младеж”, като настояват те да бъдат подложени на внимателен анализ и обсъждане с експерти в сферата и представители на младежкия сектор и младежките организации в най-кратък срок. Според Мирослав Цеков младежката политика е системно неглижирана от държавата и затова е толкова лесно зачеркната и в този момент. Изпълнителният директор на сдружението „Варна – Европейска младежка столица“ Сергей Петров заяви, че решението министерството да остане само на спорта е голяма крачка назад за младежкия сектор:

"Защото България, така или иначе, в това отношение започна да изостава и от държави като Украйна и Молдова. Пример – в Украйна, новото им правителство извърши много промени, които да облагодетелстват младите хора. Това е Украйна, която е извън Европейския съюз, където дори няма наложени подобни практики."

От Националния младежки форум очакват среща до 23 декември с властта, ако това не стане ще се съберат в началото на следващата година за да вземат решение за следващите си действия. 

Чуйте целия репортаж в звуковия файл:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

До утре решават дали да обявят частичното бедствено положение и за друг район на Варна

До утре сутринта ще стане ясно дали ще се разшири обхватът на частичното бедствено положение на територията на Варна, след като районните кметове представят докладите си за щетите от силната буря и дъжд. Това съобщи кметът на града Благомир Коцев след заседанието на кризисния щаб в общината. След като видим докладите, ще преценим дали да остане..

публикувано на 12.09.24 в 13:38

Проливният дъжд нанесе сериозни щети във "Виница" (СНИМКИ)

Проливният дъжд през последните два дни нанесе сериозни щети по пътната инфраструктура в район "Приморски" във Варна. Големи са пораженията в кв. "Виница", където на много места пътната настилка е разрушена. Огромни късове асфалт са откъртени от пороя.  Припомняме, частично бедствено положение е в сила за район "Приморски" от днес. Снимки: Румен..

публикувано на 12.09.24 в 11:53

От днес започва аварийно премахване на сухи и опасни клони на площадки в детски градини и училища

От днес започва аварийно премахване на сухи и опасни клони на площадки в детски градини и училища във Варна , с цел гарантиране сигурността на децата, учителите и родителите, съобщиха от общинския отдел „Дейности по защита на населението“.  Работата ще започне по график от двора на СУ „Васил Априлов“ , където ще бъдат подрязани сухи клони на няколко..

публикувано на 12.09.24 в 10:29

Кметът обяви частично бедствено положение за район „Приморски“

Частично бедствено положение е в сила за район "Приморски" от днес след заповед на кмета на Варна Благомир Коцев. Мярката се налага заради нанесени значителните вреди на пътната инфраструктура и имущество от проливните дъждове през последните 48 часа, съобщават от общинския пресцентър. По този повод в 11:00 часа днес се свиква Общински щаб за..

публикувано на 12.09.24 в 10:11

Екипи на ВИК-Варна работят по отстраняването на аварията в района на Летния театър

Екипи на ВИК-Варна работят по отстраняването на аварията в района на Летния театър. В аксаковското село Въглен са изпратени два багера, за да бъде отстранено запушването на водопроводната тръба. Аварията продължава вече трети ден, затова в селото са изпратени водоноски, съобщи Веселин Русев-управител на ВИК дружеството.

публикувано на 12.09.24 в 10:03
Поле с царевица в Добруджа

Областният управител на Добрич върна решението за местен референдум в община Добричка

Областният управител на Добрич Румен Русев върна решението на Общинския съвет на Община Добричка за провеждането на местен референдум за изграждането на ветроенергийни източници. Решенето беше взето на извънредна сесия на 4 септември по предложение на кмета на Общината Соня Георгиева. Според областния управител решението е незаконосъобразно. В..

публикувано на 12.09.24 в 09:51

Обсъждат предстоящите избори на национално съвещание във вътрешното министерство

Организацията и провеждането на предстоящите парламентарни избори ще бъде тема на разговори на националното съвещание, свикано от вътрешния министър Атанас Илков с участието на служебния премиер Димитър Главчев. В срещата ще участват политическото и професионалното ръководство на МВР, директорите на главни и областни дирекции, министърът на..

публикувано на 12.09.24 в 06:56