Стридите не са от най-популярната храна в България, но неминуемо събуждат любопитството на всеки, изкушен от интересните решения за вкусно хапване. И въпреки че ги свързваме предимно с лятото, морския бряг и бялото вино, те са храна, подходяща за всеки сезон. Дори според Петър Петров в страни като Франция и Белгия са неизменна част от коледната трапеза. Той е собственик на единствената в България ферма за стриди и заедно с Ирина Николаева се опитват да оползотворят всичко - от ядката до черупката.
Как ви хрумна идеята да се захванете с отглеждането на стриди в Бълагрия?
Петър Петров: Историята е много интересна. Един ден преди около 8 години си бяхме вкъщи и гледахме научнопопулярните канали по телевизията. Показваха една ферма за стриди в Щатите. И в един момент баща ми, който си седеше най-спокойно на дивана, невъзмутимо каза: "Щом тези хора отглеждат стриди, защо и ние да не опитаме?" Погледнах го изпитателно и се запитах, дали ако гледахме филм за производството на космически кораби, щеше да предложи и ние да пробваме.
В крайна сметка семейството решава да опита. Следва 3-годишен период на проучвания и обмен на опит с производители на стриди от различни точки на света, за да се стигне до откриването на фермата през 2017 г. край брега на с. Кранево.

Има ли различни видове стриди?
Има, да. Включително има и стрида, характерна за Българското Черноморие - нарича се edulis. За съжаление, обаче, тя е застрашена от изчезване - последните популации от нея са в района на Созопол.
Ние отглеждаме вида Crassostrea gigas - това е тихоокеанската стрида, която произхожда от Японско море. В момента в Европа 80-90% от стридите са от този вид, тъй като той има много добри вкусови качества, резистентен е към различни заболявания, сравнително лесно се гледа и достига голям размер.
Можем да сравним влиянието на околната среда върху вкусовите особености на стридите с тези на вината. Както всяка бутилка вино, направена от сорт грозде Совиньон блан, е с различни качества в България, Франция или Австралия, така и стридите, макар да са от един вид, имат различен вкус в зависимост от района на отглеждане. Нашите стриди имат две основни предимства: първото е, че солеността на Черно море е около 2,5 пъти по-ниска от тази на световния океан. Другият благоприятен фактор е, че ги отглеждаме в открито море и по този начин подводните течения непрекъснато им носят богат на хранителни вещества планктон, който е основната храна на стридите.
Какво е отношението в България към стридите като храна?
Има много отворени българи, но те са предимно такива, които са пътешествали по света или са живели в чужбина, сред тях има и много моряци. Но типичният българин трудно би склонил да яде стриди, особено като се има предвид, че се консумират основно сурови (с малки изключения, когато се обработват термично). Но аз препоръчвам да се консумират именно сурови, тъй като основната отличителна черта на стридата е нейният аромат на море и особено силният послевкус, който оставя. А най-подходящата напитка, въпреки различните експерименти с коктейли с водка или текила, безспорно е бялото вино.
А какви полезни вещества съдържат стридите?
Стридата е една от най-полезните морски храни. Освен, че се счита за силен афродизиак, тя е много богат източник на цинк, на селен, на витамини В6 и В12.

Но стридите не са само вкусна и полезна храна. Оказва се, че техните черупки могат да се превърнат в ефектни сувенири. По този начин Ирина Николаева затваря производствения цикъл на фермата и успява да оползотвори голяма част от отпадъчните черупки - и то чрез едно от любимите си занимания - рисуването.
Ирина Николаева: Идеята да започна да изработвам коледни сувенири дойде спонтанно и се основава на предишния ми опит да рисувам върху черупки от стриди. Така един ден се замислих защо да не превърна безполезните черупки в нещо като коледен подарък, картичка, с която всеки да може да зарадва близък човек. Виждала съм какви ли не картички, но изработени от черупка на стрида - никога.
Как се ражда една твоя картичка?
Първо, избирам най-подходящите черупки - трябва да са по-големи и без наранявания и напуквания. След това нанасям фон, който избирам от около десетина варианта, и върху него рисувам фигурите, които са на коледна тематика. Накрая доукрасявам с различни елементи и изписвам текст, който може да бъде и по желание на клиента. Последните две стъпки са оцветяването на периферията на черупката в контрастиращ цвят и покриването на всичко с лак, който предпазва и съхранява сувенира.
Оказва се, че това е повече от коледна картичка.
Точно така! В крайна сметка това е един изключително устойчив продукт, като имаме предвид здравината на черупката, от една страна, и трайността на акрилните бои и лакове, които използвам, от друга. Комбинацията от двете превръща продукта в сувенир, който може да бъде част от коледната украса на един дом за много години напред.

Мислиш ли да изработваш подобни сувенири извън контекста на Коледа?
Да, разбира се. След като видях, че се приемат толкова добре от хората, реших, че ще ги правя и по други подходящи поводи - като Свети Валентин или Осми март, например, със съответните мотиви, свързани с темата на празника.
Творчеството на Ирина може да бъде видяно в нейната фейсбук страница.
Целия разговор на Петър Петров и Ирина Николаева с Добо Мързов в предаването Улица "Събота" чуйте в прикачените звукови файлове. Честита Коледа!
Най-честите сигнали в Инспекцията по труда във Варна са свързани със забавени трудови възнаграждения и неправомерни освобождавания от работа. Това каза директорът на Инспекцията. Десислава Драгнева При неизплатени заплати издаваме задължителни предписания и налагаме санкции, ако те не се изпълнят. Но при незаконно уволнение работникът трябва да заведе..
Цветомир Добрев и Стефан Добрев са двама братя-кулинари, за които кулинарията е потомствен занаят, а отношението към морската храна - специално. Двамата добиха популярност от кулинарно предаване, имат много почитатели в социалните мрежи, където и двамата правят съпричастни своите последователи с магията на морската кухня и тънкостите в нейното..
Двудневна креативна лаборатория "Лайкфабрика" ще се проведе на 1 и 2 ноември в споделено пространство в централната част на Варна. В нея креативни младежи учат как да използват социалните медии и изкуствения интелект не за забавление, а за развитие, изява и идеи с кауза. Това обясниха за Радио Варна и предаването "Новият ден" Н урхан..
Институтът по океанология "Проф. Фритьоф Нансен" към Българската академия на науките обявява Ден на отворените врати по случай Международния ден на Черно море от 10 до 16 часа днес. Екипът на Института кани всички граждани, ученици, студенти, любители на морската наука и природата. Ще можете да разгледате лаборатории към различните секции на..
Очакваните максимални температури на въздуха днес са от 18° до 23°, за Варна около 22°. Температурата на морската вода е между 16° и 18°. По Черноморието ще духа слаб вятър от запад-югозапад. Вълнението на морето ще е 2 бала. Във Варна най-високата температура на днешния ден / 29.0°/измерена през 1992 година, а най-ниската /-1.0°/..
Обувките са финалният щрих, който може напълно да преобрази една мъжка визия. Те говорят за стил, внимание към детайла и личен вкус – качества, които никога не остават незабелязани. В света на мъжката мода официалните обувки не са просто необходимост, а израз на увереност и елегантност. Независимо дали става дума за бизнес среща, специален..
На 1 ноември във Варна ще се състои третото издание на фестивала на адаптираните спортове за хора с увреждания „Щък тук-там: Адаптирай се!” Събитието е в събота от 12 до 16 часа на входа на Морската градина . Вход свободен. Денят не е избран случайно. Посланието за празника на народните будители към всички варненци и гости на града е..
 Разкъсана облачност
								Разкъсана облачност Разкъсана облачност
								Разкъсана облачност Разкъсана облачност
								Разкъсана облачност Разкъсана облачност
								Разкъсана облачност Разкъсана облачност
								Разкъсана облачност Разкъсана облачност
								Разкъсана облачност Разкъсана облачност
								Разкъсана облачност Разкъсана облачност
								Разкъсана облачност Разкъсана облачност
								Разкъсана облачност Разкъсана облачност
								Разкъсана облачност Разкъсана облачност
								Разкъсана облачност Разкъсана облачност
								Разкъсана облачност Разкъсана облачност
								Разкъсана облачност Разкъсана облачност
								Разкъсана облачност Разкъсана облачност
								Разкъсана облачност Разкъсана облачност
								Разкъсана облачност Разкъсана облачност
								Разкъсана облачност Разкъсана облачност
								Разкъсана облачност Разкъсана облачност
								Разкъсана облачност Разкъсана облачност
								Разкъсана облачност Ясно
								Ясно Разкъсана облачност
								Разкъсана облачност Разкъсана облачност
								Разкъсана облачност Разкъсана облачност
								Разкъсана облачност Разкъсана облачност
								Разкъсана облачност Разкъсана облачност
								Разкъсана облачност Разкъсана облачност
								Разкъсана облачност