Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Околосветско пътешествие" на Велека Цанкова е най-излъчваната песен в ефира на Радио Варна за 2021 година

Снимка: Павлина Попова

Най-излъчваната песен в ефира на Радио Варна през 2021 г.  е "Околосветско пътешествие" на младата изпълнителка и композитор Велека Цанкова. Тя е по текст и музика на Велека, аранжиментът е на Михаил Йосифов и е част от проекта Съвремен джаз с българска лирика, в който участват и музикантите Мишо Йосифов – тромпет, Атанас Попов –барабани, Шибил Бенев- китара и пиано, Димитър Карамфилов – бас.


Записахме я с много любов тази година, в един студен февруарски ден, разказа в предаването "Джем сешън" Велека.  "Околосветско пътешествие"  е една песен, която още щом чуем започваме да си тананикаме, заразява ни със слънчевост, позитивност и романтично настроение, каквито присъстват и в останалите песни от цикъла, написани от талантливата изпълнителка. Това са моите първи опити в композирането и се оставих  на думите и мелодията да ме водят. С такава огромна подкрепа от прекрасни музиканти, най-вече в лицето на Мишо Йосифов, няма как да не се създаде един много приятен продукт, каза в ефира на Радио Варна Велека Цанкова и разкри, че заедно планират да запишат още три нови песни догодина.

Като вълнуваща ще запомни 2021 г. младата вокалистка. Въпреки ограниченията и мерките през тази година, не липсваха концерти и събития, в които Велека участва. Сред най-ярките са авторският концерт на Михаил Йосифов в Първо студио на БНР през ноември,  в който изпълнителката бе специален гост, проектът на Пловдив Джаз Фест  "Четири млади дами пеят джаз", концертът на плажа във Варна с "Новините в джаза". Едно от последните участия на Велека  за тази година е в предколедно парти в столично заведение, което се излъчва на живо в социалните мрежи. Коледа е нещо, което много ме вълнува, като празник, като музика. Много се радвам, че успяхме да направим този концерт, каза Велека.  Заедно с нея участваха  и  музикантите: Иван Йорданов – саксофон, Момчил Косев – китара, Светослав Миланов – пиано, Даниеле Феббо – контрабас, Борислав Петров – ударни.


Нова Година Велека ще посрещне в компанията на музиканти, в домашна обстановка, където забавлението е гарантирано. А за 2022г. в ефира на Радио Варна, изпълнителката си пожела: Да имаме концерти, да пишем музика, песни. Годината да бъде по-добра и да можем да живеем този живот с усмивка на лицето. Годината да е благосклонна, забавна и изпълнена с щастливи, слънчеви мигове.

Интервюто с Велека Цанкова чуйте в прикачения файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Румен Генов: Силата на спортния журналист е личният контакт със спортисти и треньори

2 юли е Международен ден на спортния журналист. Отбелязва се от 1995 г. по инициатива на Международната асоциация на спортната преса.  Първият конгрес на асоциацията е проведен в Париж от 1 до 3 юли 1924 г. с участието на представители на 29 държави.   Спортната журналистика отразява социалните и професионалните аспекти на спорта...

обновено на 02.07.24 в 17:10

Richie Faulkner (JUDAS PRIEST): Дъщеря ми е най-големият фен на JUDAS PRIEST

Интервю с Richie Faulkner (JUDAS PRIEST, ELEGANT WEAPONS) Повече от 50 години британските хеви метъл легенди JUDAS PRIEST пазят и разпространяват хеви метъла по целия свят. Само преди няколко месеца Боговете на метъл издадоха поредния урок по хеви метъл – техният „Непробиваем щит”. И той е точно такъв, категоричен е китаристът Richie Faulkner...

публикувано на 02.07.24 в 16:10

Oscar Dronjak (HAMMERFALL): Ние бяхме там!

Интервю с Oscar Dronjak (HAMMERFALL) През август шведските хеви метъл маниаци HAMMERFALL ще издадат 13-тия си студен албум „Avenge the Fallen”. Преди това обаче групата ще участва и на фестивала в село Могилово – „Midalidare – Rock In The Wine Valley” (12-14 юли). Oscar Dronjak, китарист, основател и основен композитор на HAMMERFALL даде..

публикувано на 02.07.24 в 15:45

Богословът Иван Йовчев: Патриарх Даниил ще бъде консенсусна фигура

Патриарх Даниил е избран за глава на Българската православна църква. Той е досегашен Видински митрополит. Изборът е факт след изключително оспорвано гласуване в два тура. Новоизбраният патриарх Даниил е диалогична личност, със сигурност той ще бъде една консенсусна фигура. Погрешно се артикулира в общественото пространство, че е краен в решенията си...

публикувано на 02.07.24 в 08:30

Robin McAuley (MICHAEL SCHENKER FEST, BLACK SWAN, екс-MSG): Винаги трябва да си професионалист

Интервю с Robin McAuley (MICHAEL SCHENKER FEST, BLACK SWAN, екс-MSG) По традиция на 30 юни срещу 1 юли на много места в страната посрещаме единствения и неповторим Джулай морнинг. На Камен бряг също, както традицията повелява - има концерт.  Тази година първото юлско слънце дойде с  ERIDAN с вокалиста на Michael Schenker и BLACK SWAN Robin..

публикувано на 01.07.24 в 08:30
Зеница Филипова

Зеница Филипова: Бог ще посочи правилния духовен водач на България!

Зеница Филипова работи в храма "Свети Атанасий" във Варна. Тя е от първия випуск жени богослови, тогава ректор  на духовната академия е бил патриарх Неофит. Нейни състуденти са митрополитите Николай и Наум.  По професия е учител, филолог, но на 40 години решава да се посвети на богословието и на служението на Бог. Надява се коментарите за..

публикувано на 29.06.24 в 12:25

„СИГНАЛ Symphonic“ с премиера във Варна

Група Сигнал представя за първи път във Варна програмата „СИГНАЛ Symphonic“ заедно с Русенска филхармония .  Проектът бе представен с грандиозен успех в Зала 1 на НДК в края на миналата година по повод творческия юбилей на бандата и включва най-големите  ѝ  хитове в нов и различен вариант. Повече за предстоящото събитие може да чуете в прикачения..

публикувано на 28.06.24 в 08:10