Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Как да избегнем преяждането по празниците?

| обновено на 02.01.22 в 10:57
Снимка: Архив

Коледните и новогодишни празници са периодът, в който много често се случва да прекалим с храната. А и как да не прекали човек, като коледната и новогодишната маса са отрупани с какви ли не лакомства – баници, сарми, всякакви месни изкушения, кое от кое по-тежки, руска салата, баклави, кексове ... И всичко това е полято с обилно количество алкохол.

Преяждането по празниците натоварва изключително много организма ни, каза в интервю за "Радио Варна" здравния инструктор Ники Суков.

Да си дадем почивка

Ники Суков даде пример с дивите животни в природата, които след обилно похапване си дават почивка.

"Това трябва да направим и ние, след като сме преяли. Не става въпрос за физически глад, което според мен е крайно като мярка и може да ни тласне бързо към ново преяждане. Моят съвет е хората да си направят един разтоващ ден с консумация на сезонни плодове и зеленчуци. Хубаво е да пием и повече чай. За предпочитане е чаят от мента", каза специалиста.

Подготовка за тежката софра

Според Ники Суков е хубаво човек да подготви предварително организма си за тежките храни и алкохола. 

"Ако ще посрещате гости и те ще са шест или осем човека, не гответе в големи количества като за 60 или 80 души. Осъзнайте, че човек има един, а не десет стомаха. Ако сте в заведение, не е необходимо да се насилвате да изядете цялата порция, оправдавайки се, че просто тя е била голяма и затова сте преяли", каза още Суков.

В никакъв случай червено

Той посъветва домакините да избягват да слагат червени покривки, чинии или прибори.

"Подобно на биковете, червеният цвят влияе настървително и на хората, когато седнат на масата. Червената покривка или прибори ни действат разяждащо и ни карат да ядем повече", поясни Ники Суков и припомни, че подобен трик използват и търговците, слагайки червени етикети или опаковки на стоките. 

Превантивна чаша вода

Здравният инструктор посъветва да пием вода малко преди да седнем на масата за да избегнем преяждането.

"Една или две чаши вода преди хранене създават един "спасителен буфер" в стомаха, който физически не ти позволява да преядеш. Салатата или туршията също могат да позапълнят стомаха преди да дойдат на масата месните ястия, които често са тежки", каза Суков.

Филийка с масло преди ракията

Освен с храната, по празниците хората често злоупотребяват и с алкохола.

"Това също е вредно за организма ни, защото черният дроб първо обработва алкохола и храносмилането се забавя", обясни Суков. Ако възнамеряваме да консумираме алкохол, здравният инструктор посъветва да хапваме предварително филия с масло или свинска мас, които създават покритие на стомаха, непозволяващо алкохолът да бъде абсорбиран рязко.

Зелевата чорба

Според Ники Суков любимата на българите зелева чорба е като "манна небесна" за организма ни след тежко преяждане и най-вече препиване с алкохол.

"Зелевата чорба помага на черния дроб да "разбие" алкохола, след като сме препили предната вечер и задейства по-доброто храносмилане. Тя помага организма ни да си набави позагубените соли и течности, а освен това съдържа и много полезни храносмилателни ензими. Зелевата чорба се явява като един пребиотик. Изобщо солено-киселите течности са благоприятни след преяждане и препиване. Освен зелевата чорба, марината на киселите краставички има същото благотворно въздействие върху организма ни", каза още Ники Суков.

Чуйте разговора на Иван Барбов с Ники Суков:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

На кафе при Владо: Където всяка чаша е изкуство

Какво е щастието в чаша? За някои - ароматна глътка сутрешно кафе, за други - момент на тишина и покой. А за Владимир Стоев - това е платно, върху което създава изкуство, оставащо в сърцето.  Владо е бариста, който чрез артистичност пренесе класическия лате арт на съвсем друго ниво. Той е единственият в България, които може да разсмее и разплаче от..

публикувано на 19.08.25 в 08:00

Гаро Кешишян за стария облик на Варна: Не е за ръцете на хора без чувство за отговорност и изкуство

Варна има богато архитектурно наследство. Всяка къща има облик, има лице, има изкуство. Това каза фотографът Гаро Кешишян, който допълни, че е разочарован от факта, че това богатство се затрива и бетонира. Не може да отива в ръцете на хора, които нямат чувство за изкуство и отговорност, категоричен е той. Какво става с този град, вместо да запазим..

публикувано на 18.08.25 в 07:20

Атанас Кателиев: Варна е град на свободата (ВИДЕО)

Варна е град на свободата, който има хоризонт за това човек да се чувства спокоен и дава увереност на артиста и възможност да твори без да е ограничен от нещо. Само като застанеш на брега и видиш тази шир, това ти прочиства мислите. Това каза варненецът -  изпълнител и автор на песни, Атанас Кателиев, в изнесеното студио на Радио Варна. "Варна с всяка..

публикувано на 15.08.25 в 10:34

Предприемач, почетен гражданин на Варна: Част от приходите на бизнеса трябва да се връщат в обществото

Финансистът и предприемач  Димитър Желев  получи единодушна подкрепа от Общинския съвет за удостояването му със званието почетен гражданин на Варна заради постиженията му в сферата на финансите и индустрията, както и за участието му във възстановяването на фасадите и позлатените куполи на Катедралния храм „Св. Успение Богородично“. Почетните звания и..

публикувано на 15.08.25 в 07:10

Писателят Красимир Симеонов: От теб зависи да вземеш решението да бъдеш щастлив в един тъжен свят

Сборникът „Мотодзен. Рокерски истории“ бе представен вчера в арт салона на  Радио Варна. Това е десетата книга на писателя и поет Красимир Симеонов. Разказите в нея той трупа по време на своите многобройни пътувания с мотор. Някои са печатани и преди, но дълги години приятели го провокират да ги събере в отделна книга, която излиза в издателство..

публикувано на 14.08.25 в 08:30

Ветроходец: Който веднъж се увлече по ветроходството, остава с тази "болест" завинаги

Който веднъж се увлече по ветроходството, го хваща т.нар. болест "ветроходство" и остава верен завинаги на този спорт. Това каза капитанът на ветроходния отбор на Медицински университет- Варна, Ангел Дипчиков. Съществува закономерност между спечелването на регата и поддържане на добър екипаж, каза той. Създаването на екипаж е едно голямо..

публикувано на 13.08.25 в 11:35

Charlie Benante (ANTHRAX, PANTERA, THE VIOLENT HOUR): Голяма част от музиката днес не е добра и това е истината!

Интервю с Charlie Benante (ANTHRAX, PANTERA, THE VIOLENT HOUR) и Carla Harvey (THE VIOLENT HOUR, екс-BUTCHER BABIES) Какво се случва, когато старата и новата школа си подадат ръка? Отговрът е THE VIOLENT HOUR – проект на бившата BUTCHER BABIES Carla Harvey, с продуцент и участник барабнистът на ANTHRAX Charlie Benante. Преди година Carla..

публикувано на 13.08.25 в 07:05