Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Как да избегнем преяждането по празниците?

| обновено на 02.01.22 в 10:57
Снимка: Архив

Коледните и новогодишни празници са периодът, в който много често се случва да прекалим с храната. А и как да не прекали човек, като коледната и новогодишната маса са отрупани с какви ли не лакомства – баници, сарми, всякакви месни изкушения, кое от кое по-тежки, руска салата, баклави, кексове ... И всичко това е полято с обилно количество алкохол.

Преяждането по празниците натоварва изключително много организма ни, каза в интервю за "Радио Варна" здравния инструктор Ники Суков.

Да си дадем почивка

Ники Суков даде пример с дивите животни в природата, които след обилно похапване си дават почивка.

"Това трябва да направим и ние, след като сме преяли. Не става въпрос за физически глад, което според мен е крайно като мярка и може да ни тласне бързо към ново преяждане. Моят съвет е хората да си направят един разтоващ ден с консумация на сезонни плодове и зеленчуци. Хубаво е да пием и повече чай. За предпочитане е чаят от мента", каза специалиста.

Подготовка за тежката софра

Според Ники Суков е хубаво човек да подготви предварително организма си за тежките храни и алкохола. 

"Ако ще посрещате гости и те ще са шест или осем човека, не гответе в големи количества като за 60 или 80 души. Осъзнайте, че човек има един, а не десет стомаха. Ако сте в заведение, не е необходимо да се насилвате да изядете цялата порция, оправдавайки се, че просто тя е била голяма и затова сте преяли", каза още Суков.

В никакъв случай червено

Той посъветва домакините да избягват да слагат червени покривки, чинии или прибори.

"Подобно на биковете, червеният цвят влияе настървително и на хората, когато седнат на масата. Червената покривка или прибори ни действат разяждащо и ни карат да ядем повече", поясни Ники Суков и припомни, че подобен трик използват и търговците, слагайки червени етикети или опаковки на стоките. 

Превантивна чаша вода

Здравният инструктор посъветва да пием вода малко преди да седнем на масата за да избегнем преяждането.

"Една или две чаши вода преди хранене създават един "спасителен буфер" в стомаха, който физически не ти позволява да преядеш. Салатата или туршията също могат да позапълнят стомаха преди да дойдат на масата месните ястия, които често са тежки", каза Суков.

Филийка с масло преди ракията

Освен с храната, по празниците хората често злоупотребяват и с алкохола.

"Това също е вредно за организма ни, защото черният дроб първо обработва алкохола и храносмилането се забавя", обясни Суков. Ако възнамеряваме да консумираме алкохол, здравният инструктор посъветва да хапваме предварително филия с масло или свинска мас, които създават покритие на стомаха, непозволяващо алкохолът да бъде абсорбиран рязко.

Зелевата чорба

Според Ники Суков любимата на българите зелева чорба е като "манна небесна" за организма ни след тежко преяждане и най-вече препиване с алкохол.

"Зелевата чорба помага на черния дроб да "разбие" алкохола, след като сме препили предната вечер и задейства по-доброто храносмилане. Тя помага организма ни да си набави позагубените соли и течности, а освен това съдържа и много полезни храносмилателни ензими. Зелевата чорба се явява като един пребиотик. Изобщо солено-киселите течности са благоприятни след преяждане и препиване. Освен зелевата чорба, марината на киселите краставички има същото благотворно въздействие върху организма ни", каза още Ники Суков.

Чуйте разговора на Иван Барбов с Ники Суков:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Емил Радев

Емил Радев: След поправките в доклада за напредъка на Северна Македония показахме на нашите съседи, че не може да се лобира по този безобразен начин

Тази седмица  Европейският парламент прие поисканите от България три поправки в доклада за напредъка на Северна Македония за присъединяване към ЕС. Така от доклада ще бъдат заличени всички референции за "македонски език и идентичност". Новият текст беше приет с 461 гласа "за", 121 "против", а 107 евродепутати гласуваха "въздържал се". Това..

публикувано на 12.07.25 в 16:05
Николай Денков

Николай Денков: Постигнахме междинната си цел да влезем във всички европейски институции. Сега ни остава да се справим с мафията

Бившият премиер и депутат от ПП/ДБ Николай Денков обвини прокуратурата и службите в поръчкови акции срещу представители на "Промяната". Той определи действията на държавното обвинение срещу кмета на Варна Благомир Коцев и срещу Асен Василев като опит за сплашване и политически рекет. В обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ Денков заяви,..

публикувано на 12.07.25 в 13:20

Пламена Георгиева: Иракчаните са най-безценната принадлежност на тази страна

Иракчаните са много добри, радушни и гостоприемни хора, най-безценната принадлежност на тази страна. Отношението е това, което най-много ме дърпа натам. Това споделя в предаването за туризъм и приключения "Хоризонти" Пламена Георгиева след 13 дни в почти самотно пътуване из Месопотамия и Кюрдистан, на територията на днешен Ирак.  "В Близкия..

публикувано на 11.07.25 в 08:07
проф.Драгомир Пламенов, ректор на ТУ-Варна

Ректорът на ТУ-Варна за студентските такси: Положението става притеснително

Ректорите не могат да влияят върху таксите, тъй като се придържат към определена формула, а всяко отклонение е незаконно. Това подчерта за Радио Варна проф. д-р  Драгомир Пламенов, ректор на Техническия университет във Варна.  Отчита се  намалено желание за обучение в магистърските програми извън държавната поръчка заради по-висок размер на..

публикувано на 10.07.25 в 14:30

Blackie Lawless (W.A.S.P.): Интернет обезцени музиката

Интервю с Blackie Lawless (W.A.S.P.) MANOWAR, W.A.S.P. и Alice Cooper са големите хедлайнъри на традиционния вече „Midalidare – Rock In The Wine Valley“. Тази година датите на фестивала са 11 – 13 юли. Мястото – отново малкото средногорско селце Могилово. Във втората вечер (12 юли) Blackie Lawless и W.A.S.P. ще изпълнят целия дебютен..

публикувано на 10.07.25 в 07:32

Емануела Ковач с първа самостоятелна изложба във Варна

Графика, но не съвсем – така Емануела Ковач определя новите си творби, които е подготвила за първата си самостоятелна изложба във Варна. „Кръстих изложбата „Love is“, защото всичко е любов. Това са фрагменти от моя живот, които обичам. Ще ги представя по един нетрадиционен начин. В процеса на работата си забелязах колко красива изглежда металната плоча..

публикувано на 09.07.25 в 08:35

Кристиян Милатинов: Привлича ме енергията и автентичността на Централна Америка

От нещо ако те е страх, направи го! С това мото Кристиян преодолява много препятствия в своите пътувания и не крие  пристрастията си към Централна Америка. Уникално кафе, специфична храна, разнообразие от подправки - това са част от причините да се потопим в тропическия климат на Гватемала.  Освен физическите предизвикателства Кристиян опитва да..

публикувано на 08.07.25 в 08:20